Преди месец общинската болница в Мадан получи дарение на стойност

...
Преди месец общинската болница в Мадан получи дарение на стойност
Коментари Харесай

Общинската болница в Мадан с нова апаратура благодарение на дарение

Преди месец общинската болница в Мадан получи подаяние на стойност 1 млн. щатски $ от българския бежанец Шефкет Чападжиев, роден в Мадан. Днес в лечебното заведение прерязаха лентата на дарен от турски общини рентген за 74 хиляди $.
Пред публицисти през днешния ден шефът на болничното заведение доктор Стефан Хаджиев заяви, че събират предложения за апаратурата, която може да се купи с дарението на родопчанина. Когато се окомплектова всичко, документите ще се показват пред медицинския съвет на болничното заведение, с цел да реши той какво би трябвало да се купи.
Апаратурата, която ще се купи от огромното подаяние, ще се разгласи за доставка по Закона за публичните поръчки, защото сумите са огромни.
Д-р Хаджиев изясни, че ще приготви обявлението по този начин, че да се кандидатства по обособени позиции за всеки обособен уред, тъй като по думите му няма компания в света, която може да достави цялото здравно съоръжение вкупом.
„ Чакаме да излязат новите медицински стандарти до края на месец юни т.г., с цел да определим каква активност да развиваме и дали имаме опция да увеличим равнището на някои отделения, за което ще ни би трябвало спомагателна инсталация “, уточни той.
Днес в болничното заведение се състоя гала по подаяние на рентгенов уред „ Тошиба “. То е от турските общини Пендик и Зейтинбурну дружно със Съюза на турските общини и общините отвън Турция.

В церемонията участваха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, кметът на Мадан Фахри Молайсенов, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният шеф на Смолян Адриан Петров, а също по този начин представители на турските общини и неправителствената организация.
По думите на доктор Хаджев дареният уред е последна дума на техниката. „ Той прави едно проучване за 5 минути, до момента в който остарелият дружно с промивката го правеше за един час “, посочи шефът на болничното заведение.
Той добави, че с новия и остарелия уред може да създадат към 600 проучвания за месец и 6200 - за година.
„ С цифровия уред могат да се правят процедури, които бяха невъзможни със остарелия уред. От апарата непосредствено обликът се придвижва върху цифрови панели, от които отива в компютъра и може да се препраща по интернет и да се употребява за телемедицина. Разделителната му дарба е доста висока и облиците може да се манипулират. Цялото население на община Мадан и региона е признателно за това подаяние, както и екипът на болничното заведение. С този уред се понижава най-много времето за проучване “, добави той.
Маданската общинска болница е рекордьор по дарения измежду себеподобните й. Дарението от милиардера Чападжиев не е нито първото, нито последното за болничното заведение, само че е несъмнено най-мащабното.
Самото лечебно заведение е прелестен образец за грижа за лечебно заведение, която има локална власт дружно с бизнеса и локалната общественост. Освен, че е добре обгрижвана, тя се и ръководи съвършено. С всички провокации, годни за останалите дребни лечебни заведения, тя е без отговорности от доста години.
За респект към донора и жеста му в болничното заведение ще бъде самостоятелен специфичен ъгъл. Кметът на Мадан носи лична отговорност за покупката на допустимо най-хубавото съоръжение за болничното заведение. Всеки уред, платен с парите на Шефкет Чападжиев, ще носи стикер с неговото име.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР