Преди малко повече от една година Прокуратурата на Република България

...
Преди малко повече от една година Прокуратурата на Република България
Коментари Харесай

От ИПБ със становище за зачестилите пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки

Преди малко повече от една година Прокуратурата на Република България подреди осъществяването на инспекция на всички пешеходни пътеки в страната и задължи стопаните на пътищата да приведат в валидност пътеките, там където те не отговаряха на нормативните условия. Тези ограничения бяха подхванати по отношение на множеството произшествия на пешеходни пътеки, както и с огромният брой починали в резултат ПТП в зоната на пешеходна пътека.

Това написа в мнение на Института за пътна сигурност във връзка със зачестилите пътнотранспортни катастрофи на пешеходни пътеки, което публикуваме без редакторска интервенция.

"През последните няколко месеца обаче прави усещане, че случаите тук-там за секване, още веднъж зачестиха. Така да вземем за пример на 30 май 2019 година кола блъсна и умъртви петнадесет годишно момче в София, на 8 юни в Благоевград има различен случай с блъснат пешеходец, през днешния ден 10 юни в Стара Загора също е имало случай с блъсната осемдесет годишна жена и две годишно дете.

Всичко това демонстрира, че подхванатите досега ограничения за обезопасяване на пешеходните пътеки, не дават резултат и случаите не понижават. Това може да се дължи на няколко аргументи. На първо място изводите, които са направени от Прокуратура на Република България, може да се окаже, че не кореспондират с съответните проблеми на пътната сигурност в зоната на пешеходните пътеки. На второ място е изцяло допустимо стопаните на пътя да не са подхванали всички нужни ограничения за това в действителност да приведат в валидност и да обезопасят пътеките, тъй че те да обезпечават пътна сигурност. На трето, само че не последно по значимост излиза и фактът, че методиката, по която са били инспектирани пешеходните пътеки, е сбъркана и това е довело до неправилни заключения и надлежно неправилни ограничения.

При по-внимателен обзор на настъпилите катастрофи от последния месец в страната ни демонстрират, че наранени от тези произшествия са най-уязвимите обществени групи, групите на дребните деца и пенсионерите. Това демонстрира, че ограниченията, които се ползват за обезопасяване на пешеходните пътеки, не са задоволително ефикасни. Това от една страна се дължи на държанието на водачите на ППС, само че въпреки това не трябва да се отхвърля, че пътната среда, която ни е дал уредникът на придвижването, не обезпечава пътна сигурност и не предотвратява случаите в резултат на неточност от страна на лидера. Световната и европейски практики демонстрират, че не е задоволително дейно да се търсят благоприятни условия за използване на ограничения за влияние над водачите като се отхвърля въздействието на пътната среда. Пряко доказателство за това са и множеството произшествия, макар всички инспекции и макар подхванатите ограничения.

В допълнение Институтът за пътна сигурност прикани и за инспекция на изкуствено изпъкналите напречни неравности (ИИНН) в цялата страна, като досега от получената информация излиза наяве, че множеството от тези изкуствени неравности са изрядни и годни за приложимост по данни на администрациите виновни за тяхната употреба. Самият факт обаче, че повече от 85% от общините в България не престават да нямат годен Генерален проект за организация на придвижването (ГПОД), демонстрира, че нито пешеходните пътеки, нито изкуствените изпъкнали напречни неравности са в границите на настоящата нормативна рамка. Това демонстрира, че подхванатите ограничения след инспекцията на прокуратурата са по-скоро реактивни, в сравнение с превантивни и целящи в действителност да се сътвори безвредна пътна среда. Нещо повече, отричането на казуса и неглижирането му е станало изцяло хронично. Администрациите не схващат какви са проблемите на пътната сигурност и по този метод не може да се вземат ограничения за действителна пътна сигурност.

ИПБ още веднъж приканва за осъществяване на инспекции по пътна сигурност допустимо най-скоро, с цел да могат да се проучват действителните пътни проблеми и въз основата на този разбор да се предложат съответни и работещи решения за повече пътна сигурност, освен на хартия, само че и на процедура ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР