Преди малко повече от 200 години (1818) се ражда император

...
Преди малко повече от 200 години (1818) се ражда император
Коментари Харесай

Александър ІІ: Какво трябва да знаем за цар Освободител

Преди малко повече от 200 години (1818) се ражда император Александър II, един от най-успешните и настоящи суверени на Русия в хилядолетна история. 26-годишното ръководство на този цар бележи успеха в руско-турската война и продажбата на Аляска на американците, потушаването на полското въстание и премахването на крепостното право и разширението на държавните граници. Александър Николаевич обичал дамите и не уважавал жестокостта.

Името на бебето Александър е определено в чест на чичо му, който цари по това време. На 37-ата година от живота си самият правоприемник има опция да застане на съветския трон.

Години по-късно Александър II получава префикса Освободител към многочислените си трофеи, трансформирайки се в един от най-популярните владетели в съветската история.

От първите години от живота си той имал високи шансове за престола, защото по-големите братя на татко му Александър I и великият княз Константин Павлович оставали бездетни. Предвид особеното състояние на сина му и задачата, която го чака, Николай I му дава извънредно обучение.

Бъдещият цар Освободител има шанс с ментора си. Ако самият му родител е учтив като „ механик “, лишен от креативност, внушавал му обич към точните науки (един от прякорите му е царският инженер), тогава Василий Жуковски, гениалният стихотворец и създател на химна на Руската империя Боже, избави царя стартира да се занимава и да преоидава на Алексанър.

На 19 години, към момента възпитаник, съпроводен от учителя си, Александър II се среща със своята страна, като посещава 29 провинции. В Сибир Александър се срещна с декабристите и други бунтовници в заточение, към които той се смилява след гибелта на татко си.

Следващите две години са отдадени на пътешестване из Европа. За разлика от множеството Романови, Александър Николаевич се доближава до трона след целенасочена подготовка, когато е към този момент зрял зрял човек с богат знания в разнообразни области и, което е най-важното, със личните си ясни показа за структурата на света и обществото.

 Кралица Виктория била влюбена в Александър ІІ

Наред с държавните каузи, пристрастеността на Александър II се прочува и с любовта си към дамите. Запазени са данни за многочислените му интриги както с прислужничките, по този начин и с най-изявените държавни дами на страната.

Още преди възкачването на трона, по време на същото това пътешестване в Европа той даже претърпява мимолетна случка с наследницата на английската корона Виктория. Любопитното е, че в бъдеще двете имперски персони изпитват мощна ненавист един към различен и това директно се отразява на връзките сред двете страни.

Цар Освободител, наред с други достижения, е и безспорният рекордьор по брой деца - известни са осем законни и четири незаконнородени деца.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР