Преди края на годината гражданите на Северна Македония, Албания и

...
Преди края на годината гражданите на Северна Македония, Албания и
Коментари Харесай

Северна Македония, Албания и Сърбия все по-близо до „малък Шенген”

Преди края на годината жителите на Северна Македония, Албания и Сърбия би трябвало да имат опция за свободно пътешестване сред трите страни единствено с персонални карти. Трите страни приготвят ограничения за улеснение придвижването на хора и артикули в района, а също и за привличане на задгранични вложения.

Първите стъпки бяха оповестени след среща сред премиера на Албания Еди Рама, премиера на Северна Македония Зоран Заев и президента на Сърбия Александър Вучич в Охрид в събота вечерта, оповестяват медии.

Трите страни се пробват да основат " дребен Шенген ".

Тримата районни водачи утвърдиха декларация за съдействие.

Вучич разяснява пред сръбски медии, че преди края на годината жителите на трите страни би трябвало да могат да пътуват единствено с персонални карти. Също е контрактувано взаимно признание на разрешителните за работа, което евентуално, съгласно сръбския водач, може да притегли евентуални вложители.

Заев, Рама и Вучич ще показват концепциите си пред представителите на Черна гора и Босна и Херцеговина на среща на Западните Балкани през днешния ден.

Президентът на Косово Хашим Тачи също е поканен, само че той анулира присъединяване си. Според Тачи районната самодейност е безсмислена, до момента в който страната му не бъде приета от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Заев, Рама и Вучич организираха среща преди месец в Нови Сад, идната среща е планувана за 21 декември в Албания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР