>Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат

...
>Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат
Коментари Харесай

От днес започват 40-дневните Коледни пости

>
Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия наследник Исус Христос. През първата седмица на коледния пост и от 20 до 24 декември в това число се употребява единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се позволява риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се одобряват за постни храни.

На Никулден - 6 декември, се позволява потреблението на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни дами, заболели и възрастни хора, на които са позволени мляко и млечни артикули по време на поста.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е належащо авансово да посочи с изповедника си метода и степента на постене. Който е болен или има хронични болести, безусловно би трябвало да се посъветва с изповедника си, като му заяви и мнението на лекаря.

Според духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост, а човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси помилван. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са неразрешени венчавките.

40-дневният Рождественски пост постоянно е именуван още Четиридесетница на деятел Филип, защото се чества незабавно след Деня на деятел Филип - 14 ноември. Установен е относително късно - в чест на Раждането на Спасителя, с цел да се очистят християните посредством смирение, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР