Преди известно време силен вятър се изви над платото Елизиум.

...
Преди известно време силен вятър се изви над платото Елизиум.
Коментари Харесай

Чуйте първите звуци, записани от човечеството на Марс ВИДЕО

Преди известно време мощен вятър се изви над платото Елизиум. Той образува дребна буря и раздвижи дребните камъчета по повърхността на планетата. Освен това доближи и InSight – един неотдавнашен посетител на Марс, написа обекти.бг.

Нещо повече – сондата на NASA съумя да запише страничните резултати от този вятър благодарение на своите два датчика. Сеизмометърът, който сега се намира на борда й, само че скоро ще бъде изместен на земята, улови вибрациите от слънчевите панели (те са едвам доловими за човешкото ухо, в случай че слушалките ви имат добър бас). Сензорът за въздушното налягане също улови вибрациите – запис, който доста повече се приближава до усещането ни за тон.

Ето какво ви чака във видеото по-долу:

1) Оригиналният запис на сеизмометъра (0:36 - 0:55).

2) Записът на сеизмометъра с две октави от горната страна (0:55 - 1:10).

3) Записът на датчика за въздушно налягане, компресиран 100 пъти (1:10 - 1:39).

" Това, което чувате, е по какъв начин вятърът духа в покрайнината ", разяснява ДонБанфийлд, откривател от университета " Корнел ".

Звукът ви се коства извънземен? Прави сте. Въздухът на Марс е изцяло друг по отношение на този, който откриваме на Земята. Поведението му също е не по-малко необичайно. Въпреки че духа с 16-24 км/ч, звукът от него е едвам осезаем. За да го пригодят за човешкия слух, Банфийлд и екипа му са ускорили записа към 100 пъти. Т.е. последните 29 секунди са записани в рамкитена 48 минути на Червената планета.

Банфийлд се надява, че през идващите 2 години InSight ще успее да запише и други звуци - да вземем за пример експлодиращи метеори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР