Преди известно време направих ревю на доста интересната кутия от

...
Преди известно време направих ревю на доста интересната кутия от
Коментари Харесай

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Преди известно време направих ревю на много забавната кутия от Corsair - 678C Carbide, която беше опит естетиката да върви ръка за ръка с положителното изстудяване и ниските равнища на звук. Модата на компютърни шасита със стъклени панели няма да отшуми скоро, наподобява, тъй че през днешния ден ще ви показва следващата итерация на този дизайн - кутията Corsair Crystal 680X RGB. По-паметливите от вас помнят ревюто, което направих на Crystal 280X - по-големият другар 680X, като се изключи че прибавя повече пространство, усъвършенства и някои аспекти в охлаждането, които убягваха на 280X и даже на 678C. Да започваме.

Няколко думи за концепцията на Crystal 680X RGB

От известно време насам RGB подсветката участва съвсем във всички софтуерни артикули. Дали светодиодите внезапно са поевтинели или просто маркетинг звената са решили, потребителите ще бъдат привлечени от светлините като мушички към лампа, резултатът е налице. И откакто множеството компютърни съставни елементи (дори дънни платки и RAM модули) получават този нов имидж, разумно е кутиите да се трансформират по този начин, че да покажат цялата тази дискотека.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Това е и едната страна на философията на Crystal 680X - кутията има три панела от темперирано стъкло, през които да можете да наблюдавате съставените елементи в целия им искра. Втората концепция зад Crystal серията е да раздели на две отделения вътрешното пространство в шасито - първото, което е зад стъкло и на сподели и второ, в което да поместите всички кабели и към момента неосветени съставни елементи (като зареждане и дискове). Това дава на тази ATX кутия доста забавен формфактор - не бих я нарекъл компактна по никакъв метод, само че сходна организация дава несъмнено по-изчистен и изящен външен тип.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Разбира се, двете по-горни хрумвания биха били изцяло безмислени, в случай че в сходна конюнктура съставените елементи прегряваха - какъвто беше казусът с доста от първите опити за сходни решения (включтелно и на Corsair). При 680X компанията е взела под внимание предходния опит и е оставила съществено разстояние сред стъклата и шасито, с цел да не бъде възпрепятстван въздушния поток. Накрая ще прибавя единствено, че черно-белите кутии на Corsair върнаха белия цвят като съвременен и моден при компютърните шасита.

Поглед извън

Crystal 680X има промишлен дизайн и тип в положителния смисъл на тази дума. Горният стъклен панел е подложен на четири винта с гумени подложки, а предното стъкло като че ли е хванато от белите зъби в долната част на шасито. Corsair резервират положителната си традиция да слагат страничното стъкло на панти с магнитни фиксатори, което освен улеснява достъпа до вътрешността, само че и подсигурява стъклото.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Впечатление вършат и отворите, които компанията е оставила към стъклата - за разлика от Carbide 678C, която имаше вид за цялостно обезшумяване, Crystal 680X приоритизира въздушния поток. Размерът на кутията дава опция за слагане на много спомагателни перки (в комплекта идват три RGB LL120 LED вентилатора и Lightning Node PRO контролера на Corsair).

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
На задния панел има 6 хоризонтални и 2 отвесни разширителни слота, а отделението за зареждането е снабдено със лична вентилационна решетка с филтър на магнити. Corsair са употребявали много забавна система за монтаж, която ще ви покажа по-късно в материала. Контролният панел се намира в горната част, вдясно от стъклото и включва 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C, power, reset бутони, жак за микрофон/слущалки.

Вътрешна организация на кутията

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Макар страничните размери на кутията да не са толкоз огромни (423х505 милиметра), разделянето на две дава много добър достъп и до двете елементи. В главното пространство има много място за апаратура на дъното, както и на съставни елементи със солидни размери - видеокарти с дължина до 330 милиметра и процесорни охладители до 180 милиметра.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Както към този момент загатнах, горното стъкло е сложено на гумени подложки и може да бъде демонтирано, за по-лесен достъп до отвора за монтаж на радиатор/допълнителни перки. Към кутията идва и спомагателен магнитен филтър, който можете да поставите под въпросното горно стъкло, в случай че не планирате да монтирате там перки или нагревател. На пода на Crystal 680X, с изключение на огромните крайници с гумени подложки, намираме още един филър на релса, който се грижи кутията да не засмуква прашни зайчета от пода.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Втората част на кутията обитава всички кабели, дружно с място за зареждане, три щеки за монтаж на HDD, върху тях шест позиции за SSD. Lightning Node PRO контролерът също живее тук, всички перки са свързани и подготвени за стартиране по дифолт, още с отварянето на кутията.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор

Захранването се слага в профил и лежи върху четири гумени крачета, а Г-образна железна пластина фиксира задната му част на няколко разнообразни позиции с винт, според от дължината на блока. Около самото зареждане е планувано задоволително място за изстудяване и кабелна организация, тъй че ще можете да съберете всички кабели надалеч от погледа, даже да не сте от най-прибраните.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор

Нашата настройка

За този билд използвахме прясното дъно MSI MEG 570 ACE, дружно с процесора AMD Ryzen 3700X (Очаквайте обособен материал, отдаден характерно на този забавен билд). С ръка на сърцето мога да кажа, че това беше най-лесното сглобяване (и най-бързото), което с сътрудника сме правили в офиса. Кутията е доста комфортна за работа, достъпът до всички зони е извънредно елементарен, а деветте огромни отвора с гумирани муфи ще доставят кабели до всяка част от дъното, без да създадат естетическо мазало.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор

Нива на звук и температури

За разлика от Carbide 678C, която е планувана за безшумна работа, Crystal 680X разчита на съвсем изцяло отворен дизайн - съществуването на обилно пространство към предното и горното стъкло, отстраняват всевъзможен детайл на обезшумяване. В този ред на мисли, кутията ще бъде толкоз шумна, колкото съставни елементи с интензивно изстудяване и перки сами по себе си монтирате. Тук не ми се наложи да върша комплицирани конфигурации на вентилаторите и да тествам с отворени и затворени порти, както при 678C - концепцията на шасито не е обезшумяване. Все отново нашата настройка (която имаше на брой общо осем дейни вентилатора - в това число тези на зареждането, процесора и видеокартата), създаде 32 децибела на 50 сантиметра при работа на луфт и 41 децибела под товар .

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Що се отнася до въздушния поток, както стана ясно и при тестванията с 678C, конфигурацията с три перки на предния панел, които засмукват пресен въздух и една откъм гърба, която изкарва парещ, е най-оптимална. В такава настройка идва и 680X по дифолт (сякаш Corsair четат тези мои ревюта). Оценката на въздушния поток е комплицирана задача и зависи от доста променливи (температура на околната среда, къде е сложена кутията, какви тъкмо съставни елементи има вътре и по какъв начин са монтирани). Има обаче няколко много положителни емпирични резултати, които приказват за чудесния въздушен поток в 680X.

При тестванията на MSI MEG X570 ACE съумях да реализира чудесни резултати при овърклокването на паметта и процесора със стоковото изстудяване на кутията и Ryzen-a. Това според мен се дължи значително на положителния въздушен поток в кутията, които поддържаше температурите в положителни граници (под 60 градуса за чипсета, видеокартата и процесора, което е забавно съвпадение). Самата настройка е по този начин геометрично ситуирана, че от предните три перки има по една, която да доставя процесора, видеокартата и RAM-a/SSD със пресен въздух.

Финални думи

Corsair Crystal 608X несъмнено е стъпка напред в шаситата на марката. Компанията се е вслушала в препоръките на ревюиращите и недоволствата на потребителите и е основала функционален и хубав артикул. Хубаво е, че тук нямаме опит да покрием всички дисциплини и е ясно, че положителното изстудяване значи компромис с шума. Сигурен съм обаче, че всеки разпален геймър би предполчел системата да работи оптимално, пред това да е с няколко децибела по-тиха.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Кутията се оказа съвършена за нашите проби на Ryzen 3700X и X570 ACE и техния капацитет за овърклок. Освен лесния монтаж и стилното и прегледно осъществяване (благодарение на двете зони в кутията), Crystal 680X обезпечава дейно изстудяване (стабилни 4,45GHz на Ryzen 3700X с боксовото изстудяване, както и добър клок на G.Skill паметта - от 3400 до 3800MHz без проблеми). Лично на мен кутията ми харесва и естетически, само че аз имам уязвимост към черно-бели билдове. Подобна основа дава опция за моден и непоказен билд, в случай че това е вашето нещо, а също по този начин стои добре и в случай че решите да поемете по RGB пътя. Като цяло мощно предлагам тази забавна кутия с ненапълно ексцентрични размери - тя съумява да отговори на най-важните условия.

 Corsair Crystal 680X - кристално явен избор
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР