Преди известно време, когато за пръв път тествах роботизирана прахосмукачка,

...
Преди известно време, когато за пръв път тествах роботизирана прахосмукачка,
Коментари Харесай

Xshuai Т370 – евтиният път към роботизиран слуга

Преди известно време, когато за пръв път тествах роботизирана прахосмукачка, бях учуден от скоростта, с която технологиите навлизат в домовете на хората. По-малко от две години по-късно, сходни робо-слуги са нещо толкоз обикновено, че пазарът е наводнен с безчет марки и модели, предлагащи да ви освободят от досадните разходки с прахосмукачката. През последната седмица имах опция да се срещна и да подложа на гневни проби един подобен робот, възложен ни общително от Gearbest.com – китайската машина Xshuai Т370 .
Какво съставлява?
Xshuai T370 е самостоятелна прахосмукачка, с главните функционалности на „ роботите “ от тази софтуерна сфера. Презумпцията е следната – включвате робота и излизате да си вършите по-важните отговорности, а през това време той усърдно минава всеки сантиметър от вкъщи. Благодарение на датчиците си и логаритъма, роботът направлява към мебелите и стените, а когато батерията му се изчерпи, самичък намира пътя си до докинг станция и се самозарежда. Звучи примамливо, нали? Да забележим дали практиката се покрива с теорията.
Какво има в кутията?
Xshuai T370 идва в сива кутия с бели концентрични кръгове, които би трябвало стилистично да подчертаят формата на робота. Вътре под осигурителните картони намираме робота, докинг станция, адаптер за зареждане, две допънителни четчици, четка за разчистване, дистанционно управление и несъмнено – напътствие . Дистанционното идва без включени две ААА акумулатори, а упътването няма български (налични са британски и руски), само че това са незначителни проблеми и няма да издребнявам поради тях.

Какви са функционалностите?
Алгоритмите на Xshuai са относително елементарни – роботът няма да направи виртуална карта на дома ви или да чисти на избрани места, заложени от вас. Бутоните върху машината са както следва: CLEAN, SPOT, HOME, PLAN и кошче . CLEAN режимът е повсеместен и включва в себе си останалите логаритми – роботът ще чисти на всички места, по ръбовете, спираловидно и когато батерията му се изтощи, ще отиде самичък до зарядната станция и ще се включи в нея. SPOT режимът кара Xshuai да стартира от дадена точка и да се развие по серпантина на открито от нея. HOME изпраща прахосмукачката към зарядната станция, а PLAN разрешава да задавате отсрочен старт.

Съществува и EDGE режим, наличен единствено от отдалеченото – той ще накара робота да мине допустимо най-близо до стената, употребявайки логаритъма на дясната ръка (много комфортен за излизане от лабиринти, също така). Кошчето отваря горния похлупак, с цел да извадите събрания отпадък. Филтрите са вградени в контейнера и съставляват надиплен книжен филтър за фини частици и мрежа за по-едрите .

Почистването им е елементарно, а разположението – комфортно. Приятна изненада е вградения воден контейнер в задната част на машината, който елементарно се откача, а на долната му страна на велкро са инсталирани микрофибърни кърпи . Чрез дифузия водата от резервоара навлажнява кърпите и дава опция на робота да забърше откакто е събрал по-едрите частици.
Работа в действителни условия
Xshuai беше тестван в дом с 5-годишен юноша и 10-годишен котарак . Това е една от най-леталните комбинации, що се отнася до хигиена. Трохи, останки от шоколад, дребни елементи LEGO , гарнирани с разнесени из цялата къща песъчинки от котешка тоеалетна и дълги котешки косми . Първите дни пусках робота под непоколебим контрол и под уплашения взор на котката Михаил (не всички котки обичат да се возят на тези роботи). Първото, което ми направи усещане, е качественото осъществяване на самия робот – пластмасата е добра, както и сглобката.

Машината е мощна и има няколко скорости на придвижване, според от трудността. Шумът рядко надвишава 70 децибела , което не е доста, само че в случай че стоите в една стая с робота повече от половин час, стартира да досажда. Колелата на Xshuai са инсталирана на ресори, което усъвършенства способността му да минава разнообразни трудности. Роботът чисти малко под 2 часа с един заряд на батерията и се зарежда към три часа от докинг станцията (има опция и за непосредствено включване на адаптера в тялото на машината.


Xshuai се оправи извънредно добре с килима и прехода килим-паркет , както и паркет-килим. Когато срещне затруднение, кеото го затруднява, роботът пробва няколко логаритми за излизане от сложната обстановка, след което – в случай че не успее – се изключва. Проблем за него се оказа преходът паркет-гранитогрес – в моя апартамет той е решен с много висок предел и постоянно намирах машината заседнала на това място. Друг огромен зложелател на Xshuai са всички гладко издигащи се повърхности – столовете в дневната имат доста подли основи – капан за всеки робот-прахосмукачка.


Разбира се, сходни специфики има всеки дом и няма по какъв начин да предвидите кое тъкмо може да се окаже непреодолимо затруднение за робота. От моя опит – това бяха стъпаловидни трудности с височина повече от 2-3 сантиметра, гладко издигащи се крайници на столове (тип лале) и по-дебели кабели. За към час обаче роботът съумя да изпълни контейнера си, а домът беше очевидно по-чист.
Предимства
Добро съответствие цена-качество – Xshuai T370 може да се откри в Gearbest на цена 275 лв. . Изработката е солидна, машината е мощна , а множеството и функционалности са добре и комфортно замислени. Наличието на воден контейнер и микрофибърна забрадка е спомагателен бонус. Мощен режим на работа, който събира даже вплетени в килим котешки косми. Възможност за ръководство от отдалеченото (забавно и прелестно, в случай че не се постанова да го правиш непрекъснато).

Режимът EDGE е доста добре изпълнен – Xshuai минава доста покрай стени и четките му обират даже известно разстояние под преградите – секции, дивани и первази. Освен радарната система за навигация, роботът разполага с предна ризница на пружини, гарантираща спомагателна резистентност и точност при справяне с трудности. Режимът SPOT също работи много ефикасно , в случай че има съответен нечист сектор, който желаете да почистите. Включени аварийни четки и почистваща четчица.
Недостатъци
Мощността значи и звук – 70-те децибела са задоволителни, с цел да ви изкарат от нерви , в случай че решите да стоите към робота, до момента в който той извършва многочасовите си отговорности. От друга страна, той е очакван да работи до момента в който вас ви няма, тъй че това не би трябвало да е сериозен проблем. Сравнително лимитираните функционалности могат да бъдат посочени като минус – само че в този ценови клас не можете да очаквате Roomba функционалности. Високите загради и кабелите по пода се оказват проблем за робота – както и по-префърцунените столове. Ако домът ви е по-гъсто обитаем с мебели и има разнообразни преходи сред настилките, този робот няма да бъде ефикасен. В противоположен случай няма да имате проблеми.
Заключение
Днес тези дребни шайбоподобни роботи към този момент се трансформират в нещо изцяло обикновено и много публикувано. Имам няколко другарски фамилии, които употребяват интензивно сходни прислужници и то с триумф. Ако търсите на ниска цена метод да се сдобиете с първата си сходна машина или желаете да тествате дома си, преди да си вземете безценен робот, Xshuai е добра инвестиция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР