Преди известно време британският журналист Джереми Уорнър от The Daily

...
Преди известно време британският журналист Джереми Уорнър от The Daily
Коментари Харесай

След коронавируса, светът го очаква бедност, кризи и конфликти

Преди известно време английският публицист Джереми Уорнър от The Daily Telegraph получил таен видеозапис от полската певица Рия Сокол, в който тя съществено благодари на COVID-19 за многочислените блага, изсипали се на планетата: нашият живот забавил темпото си, въздухът се очистил, самолетите били вкарани в хангарите, хората преразгледали живота си и смисъла на предишния си лукс, за дареното единение на човечеството и така нататък Видеото било гледано в Мрежата над 15 млн пъти.
Жестоката действителност обаче изцяло опровергава това видео и с огромна степен на убеденост може да се твърди, че следствията от пандемията ще се окажат мрачни. Сегашният режим на самоизолация евентуално ще ознаменува прехода от една ера към друга – от ерата на невижданата непоклатимост към мрачния век на споровете и икономическите разтърсвания.
Според Уорнър в обявата " COVID-19 launching us new era poverty crisis global conflict ", коронавирусът ще промени света в 10 аспекта, само че не към по-добро.
Първо , коронавирусът ще означи начало на нова студена война сред настоящия хегемон Съединени американски щати и Китай, защото пандемията ще форсира утежняването на техните връзки.
Търсенето на изкупителна жертва засилва процеса на деглобализация, който заплашва с повишаване на протекционистични настроения и отвод от интернационално съдействие даже когато става дума за общи значими проблеми като световното стопляне. Разбирайки, че Америка не е способна бързо и дейно да се оправи със болестта, Китай цинично се възползва от пандемията, с цел да увеличи своя престиж и въздействие.
Второ , вирусът стана причина за внезапно повишаване на дълговото натоварване както на страната, по този начин и на фирмите. Прекомерният дълг постоянно води до спорове, само че в този момент сред длъжници и кредитори, тъй като изплащането на задължения е постоянно мъчително.
Трето , един от способите за битка с задълженията е повишение на налозите, като главно това са на приходите, добавена стойност и налог върху застраховките. Това постоянно води до обедняването на цялото население на страните.
Четвърто , коронавирусът неизбежно води до увеличение на ролята на страната, а това от своя страна до пети аспект – активизация на следенето, накърняването правото на персонален живот и разширение на бюрократичния уред.
Шесто , карантината води не толкоз до повишаване на задълженията, само че бие върху предлагането на пазара. Много предприятия просто няма да оцелеят. Това ще докара до безработица, стагфлация и обществено разслоение. В битката с тези последствия ще отидат десетилетия, смята Уорнър.
Седмо , коронавирусът подложи мощна бомба под магазините за артикули за необятна приложимост. Осмо , същото може да се каже и за парите на евентуалните купувачи.
Девето , изцяло допустимо е да е пристигнал края на епохата на всеобщите пътешествия. Самолетните билети ще нарастнат, задграничните почивки още веднъж ще станат налични единствено за богатите хора. Последните единствено ще завоюват от такава наклонност, само че това ще стане причина за всеобщо неодобрение.
И последното 10 , държавните управления подтикват популацията към ера на страха пред риска, по чието време на практика всяка опасност би трябвало да бъде обезвредена без значение от икономическите загуби. Тази наклонност е ужасна вест за всички, които са настроени за напредък и развиване.
" Нито една от тези точки не е неизбежна и аз безспорно съм преувеличил техните мащаби, обаче те са доста по-вероятни, в сравнение с мир в целия свят, всеобща обич и благополучие, за което се споделя в гледаното видео с признателност по адрес на корона вируса. Аз бих споделил, че остарелият, разтревожен докоронавирусен свят, който без значение от своите дефекти изглеждаше да се движи в вярна посока, на мен повече ми харесваше ", обобщава Джереми Уорнър.
Автор и превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР