Преди изборите за Европейски парламент догодина, на Стария континент се

...
Преди изборите за Европейски парламент догодина, на Стария континент се
Коментари Харесай

Промени на европейската политическа карта

Преди изборите за Европейски парламент следващата година, на Стария континент се открояват две значими трендове - социалдемократите не престават да губят поддръжката на гласоподавателите, а Зелените я печелят. През миналата неделя се организираха избори в Бавария, Белгия и Люксембург, които по безапелационен метод потвърдиха триумфа на Зелените. Същевременно социалдемократите в цяла Европа все по-трудно притеглят благосклонности. Според последните изследвания в Германия те се смаляват до четвърта политическа мощ.

Европейската социалдемокрация е може би в най-тежката си рецесия. Отминали са времената на Тони Блеър и Герхард Шрьодер, които вдъхваха мощ в центъра на политическия набор и малко по-ляво от него. Сега наподобява изключено прогресивният алианс от социалисти и демократи да излезе като победител на европейските избори. Заплахата от трагична загуба е действителна. Все още не е известно кой ще води листата им в предизборната битка. След Франция, Италия, Австрия в този момент и в Германия те претърпяват срив на доверие.

Зелените изненадващо се отърсват от образа на обичайната съпротива. И в Бавария, и в Белгия, и в Люксембург печелят с ясни позиции. Хората от ден на ден отдават значение на опазването на околната среда, тъй като климатичните промени ги засягат. За разлика от други партии, които са под напън на крайнодесните, зелените се застъпват интензивно за полезности като приемливост и неприкритост.
Антон Бьомер, последовател на Зелените в Германия: " Преди 32 години спорехме с Франц Йозеф Щраус и Зелените бяха третирани съвсем като прокажени.Изборните резултати в този момент демонстрират, че демокрацията е жива и че промени са вероятни ".
Най-отчетливи новите трендове са в Германия - най-голямата европейска страна с най-големия брой гласоподаватели. Ако изборите бяха през вчерашния ден, през днешния ден социал-демократите щяха да са едвам четвърта политическа мощ. А втори щяха да са Зелените. За консерваторите първото място към момента е резервирано. В Германия обаче предстоят избори на 28 октомври в провинция Хесен. Ако и там резултатите са трагични, ще следват оставки и промени, които в този момент даже е невероятно да бъдат планувани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР