Преди имахме време, но нямахме пари, казва Томи Густафсон-Раск, ръководител

...
Преди имахме време, но нямахме пари, казва Томи Густафсон-Раск, ръководител
Коментари Харесай

Блумбърг: Предизвикателствата пред Европа в снабдяването на Украйна с оръжие

" Преди имахме време, само че нямахме пари ", споделя Томи Густафсон-Раск, началник на BAE Systems Hägglunds AB, отразявайки обща тематика за европейската отбранителна промишленост. " Днес имаме пари, само че нямаме време. "


Почти 18 месеца след началото на войната в Украйна европейските отбранителни бизнесмени, които са затрупани от търсене на всичко - от муниции до ракети и бойни машини - са изправени пред алтернатива. Дали да заложат на разширение на производството, като одобряват, че войната и напрежението с Русия ще продължат безпределно? Или да се въздържат, до момента в който не получат дълготрайни задължения от държавните управления, които през последните няколко десетилетия редуцират или даже понижават бюджетите си за защита?

Изчисленията имат значение и отвън корпоративните офиси на европейската отбранителна промишленост, която общо генерира към 120 милиарда евро доходи годишно. Украйна незабавно се нуждае от повече оръжия - от артилерийски муниции до системи за противовъздушна защита, а запасите на съдружниците са на привършване. Европейските столици се пробват да съживят личните си заспали промишлености, с цел да поддържат доставките на оръжия за Киев и да подсилят личната си сигурност. Освен това Организацията на Северноатлантическия пакт желае да усили числеността на така наречен сили с висока степен на подготвеност - запас, формиран от съюзнически войски, подготвени да се разпрострат за по-малко от 30 дни - до 300 000 души, което е седемкратно нарастване, и всички те ще се нуждаят от висококачествени оръжия, подготвени за приложимост.

Европейските министерства на защитата имат дългогодишни бизнес връзки с американски производители на оръжия като Raytheon Technologies Corp. или Lockheed Martin Corp, само че мощната американска промишленост не може сама да задоволи цялото международно търсене. Съединени американски щати се борят с ниските равнища на запасите от артилерийски муниции, което накара Вашингтон да вземе противоречивото решение да изпрати на Украйна касетъчни муниции, макар опасенията, че оръжията съставляват сериозна заплаха за цивилното население. След като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Европа да поеме по-голяма отговорност за личната си защита, огромни страни като Германия, Франция и Италия желаят да понижат зависимостта си от американските вериги за военни доставки и да оказват помощ за построяването на личните си национални първенци.

Очаква се водачите на НАТО да поддържат план на европейската отбранителна промишленост, който приканва за многонационални взаимни поръчки, когато се срещнат във Вилнюс, столицата на Литва, за годишната си среща на върха във вторник. Планът също по този начин приканва страните да одобряват рационализирани стандарти, с цел да се подсигурява, че едни и същи муниции работят с оръжейните системи на разнообразни страни.

Напрежението сред европейските министерства на защитата и фирмите се върти към това кой би трябвало да поеме водещата роля. Дори когато поръчките стартират да се натрупат, в промишлеността се притесняват, че може да се разшири производството, единствено с цел да се окаже, че когато след три или пет години се открият нови уреди, няма търсене. Правителствата и преди са се отказвали от проектите си, а доста европейски столици нееднократно не са успявали да изпълнят задачите на НАТО за струпване на ресурси или уговорката да изразходват най-малко 2% от брутния вътрешен артикул за защита. В петък съдружниците от НАТО се споразумяха за по-твърд ангажимент за реализиране на задачата от 2%.

Това не е безпочвен боязън. Някои държавни управления се двоумят дали да сключат дълготрайни контракти за оръжия, тъй като не са сигурни дали ще имат потребност от тях в бъдеще, съобщи европейски посланик.

Индустрията, която е изправена пред дефицит на квалифицирана работна ръка и основни съставни елементи, е стигнала до такава степен, докъдето може да стигне, с цел да усъвършенства или разшири производството със лични вложения, сподели Андреа Нативи, ръководител на звеното за защита на бизнес асоциацията ASD Europe. Сега секторът се нуждае от бистрота за това къде ще се развива държавното търсене през идващите години, сподели той.

" Искаме думите да бъдат последвани от дейности - същински дейности ", сподели Нативи. Той добави, че с изключение на дълготрайните контракти държавните управления могат да подхващат и други ограничения, в това число директно да подкрепят заплащането на разширеното произвеждане или да дават предпочитан достъп до сила.

Докато някои държавни управления одобряват, че могат да създадат повече, с цел да подкрепят промишлеността, формалните лица също са на мнение, че отбранителните компании би трябвало да поемат по-голяма част от тежестта, изключително с цел да ускорят периодите за доставка. В BAE Systems поради нарасналото търсене и усложненията във веригата за доставки, провокирани от дефицита на полупроводници и други логистични проблеми по-рано тази година, периодите за доставка на някои от бойните или бронираните транспортни средства доближиха седем години - повече от три пъти повече, в сравнение с преди войната. Това значи, че поръчано през днешния ден транспортно средство ще бъде доставено едвам през 2030 година

" От позиция на бизнеса те се пробват да понижат рисковете, с цел да оцелеят ", когато търсенето спадне, сподели Грета Моника Тучкуте, заместник-министър на защитата на Литва, за отбранителните компании. " Но мисля, че бизнесът също би трябвало да поеме риска. "

Бизнес моделът на войната

Когато през 2011 година Густафсон-Раск в началото поема ръководството на основаното в Швеция дъщерно сдружение за бойни машини Hägglunds на BAE Systems, той би трябвало да уволни една четвърт от личния състав. Днес компанията търси нова квалифицирана работна ръка в района, защото се стреми да удвои броя на чиновниците си до близо 1700 до края на годината и да разшири активността си. Прогнозите са, че годишните доходи ще набъбнат четири пъти през идващите пет години и ще доближат 1,2 милиарда $.

Това нараснало търсене ще отнеме време, с цел да се отрази на балансите на фирмите, защото компаниите получават възнаграждение, откакто поръчките бъдат изпълнени, само че акциите в отбранителната индустрия са във напредък. Германската Rheinmetall AG - производител на бойните танкове Leopard 2 и артилерийски муниции - набъбна със 130% през 2022 година, което я трансформира в най-добре представящата се акция в Европа, до момента в който други европейски отбранителни компании като Thales SA, Dassault Aviation SA и Saab AB завоюваха сред 60% и 80%. Печалбите не престават и през 2023 година, като от началото на годината до момента процентът на напредък на фирмите е двуцифрен.

Това бележи забележителен поврат за европейския защитителен бранш, който се сблъска с години на лимитирани разноски след разпадането на Съветския съюз. През 1988 година европейските страни са похарчили общо 343 милиарда $ за своите армии, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, който базира цифрите на цени и обменни курсове от 2021 година До 2013 година тази цифра е намаляла с една пета до 275 милиарда $. Анексирането на Крим от Русия през 2014 година обърна тази наклонност, като от този момент разноските се усилват всяка година. През 2022 година те доближават 357 милиарда $, като европейските страни изразходват огромни суми от бюджетите си за защита за американски комплект, изключително за съвременни изтребители F-35.


Германия може би е най-яркият образец за хронично незадоволително консумиране на средства за защита в Европа. Още през 2018 година дефицитът на полево съоръжение, транспортни средства и самолети беше толкоз постоянно срещан, че комисарят по въоръжените сили на немския парламент разгласи армията за негодна да пази Германия и нейните съдружници от НАТО.

Европа желае да възвърне мощта на района като център за промишлено произвеждане в региона на защитата. Но секторът е изправен пред многочислени спънки. Наред с лимитираното предложение на квалифицирана работна ръка, изпълнителите се сблъскват и с дефицит на съставни елементи и бюрократични спънки за приемане на разрешителни. Някои банки не са склонни да отпускат заеми за този бранш, защото се притесняват, че това може да накърни тяхната известност, настояват представители на промишлеността, вложители и чиновници на НАТО.

Държавните бюрокрации би трябвало да възстановят личния състав си, с цел да ревизират и разпореждат поръчки, а изключително при комплицираните произведения чиновниците не могат да бързат с процеса, защото би трябвало да създадат разнообразни оценки. В Германия да вземем за пример Министерството на защитата се нуждае от утвърждението на Народното събрание за всяка поръчка на стойност над 25 млн. евро, с която биха се закупили почти 7500 155-милиметрови артилерийски снаряда, съгласно калкулации, основани на прессъобщение на Rheinmetall от 2022 година Това количество би стигнало на Украйна за по-малко от един ден, като се има поради скоростта на обстрел от двете страни в спора.

В Renk AG, която създава трансмисии за танкове, в това число Leopard 2, употребен от доста армии на НАТО, управлението може скоро да се сблъска с трудова рецесия, в случай че поръчките се усилят, като се има поради, че към този момент се бори да запълни най-малко 100 работни места. " Има конкуренция за тези служащи ", споделя основният изпълнителен шеф на компанията Сузане Виганд на монтажния етаж на завода в Аугсбург, Германия. " Трябва да оферирате положителни, привлекателни работни места - това единствено частично е обвързвано със заплащането ".

Миналата седмица Европейският съюз реализира единодушие за редица ограничения, ориентирани към стимулиране на производството на муниции и ракети в блока, в това число 500 млн. евро за подкрепяне на фирмите да усилят индустриалния си потенциал.

Реалността, споделят мнозина от сектора, е, че даже и да постъпват повече поръчки и фирмите към този момент да уголемяват оборудванията си, на производството в Европа ще са нужни години, с цел да отговори на търсенето, откакто свиването на разноските след Студената война атрофира мрежите за произвеждане и доставка.

Гьорген Йохансон, началник на направление " Динамика " на Saab, съобщи, че неговото поделение е нараснало производството си предходната година и възнамерява да го удвои, само че разширението ще отнеме две до три години. Едва тогава компанията ще може да се върне към предвоенните периоди за доставка. Разширяването изисква създаване на фабрики, поръчване на машини и блокиране на веригите за доставки, сподели той.

" В момента към този момент сме нараснали размера, доколкото е допустимо ", добави Йохансон в индустриалната база на компанията в Карлскога. " Ще са нужни няколко години, с цел да се реализира цялостно произвеждане на равнищата, които клиентите търсят. "

Забавянето, защото европейските компании се борят за увеличение на производството, може да накара държавните управления да потърсят други източници - Съединени американски щати, Израел или Южна Корея - за по-бързо доставяне с оръжие. Полша изразходва до 15 милиарда $ за американско съоръжение за противоракетна защита Patriot, до момента в който ръководената от Германия коалиция от съдружници възнамерява да закупи Patriot и израелски системи за противовъздушна защита Arrow 3, с цел да сътвори европейски противоракетен щит, който да противодейства на опасността от Русия. Полша също по този начин се трансформира в най-големия клиент на оръжия за Южна Корея от началото на войната, в това число подписа съглашение на стойност 5,76 милиарда $ за танкове К2 и самоходни гаубици К9 - оръжия, сходни на тези, създавани от европейските съперници.

Това може да докара до затвърждаване на казуса с производството на оръжие в Европа, счита Люси Беро-Судро, която следи производството на оръжие в SIPRI.

" Ако бързате и желаете да се снабдите относително бързо, това може да има смисъл ", споделя тя. " Но в дълготраен проект създавате циничен кръг, в който не предоставяте пазар на европейските компании, което затруднява увеличението на мащаба. "

Договорки за муниции

Средно дневно Украйна и Русия изстрелват десетки хиляди артилерийски снаряди една против друга - по-бързо, в сравнение с съдружниците могат да ги произведат. На един стадий тази година Русия изстрелваше към Украйна за един ден сходно количество муниции, каквото Европа е в положение да създаде за един месец. Това даде значим урок на доста страни: те фрапантно са сбъркали изчисленията си за равнищата на непрекъснатите ресурси от муниции, от които се нуждаят, с цел да бъдат добре готови за един спор.

През юни министрите на защитата на НАТО се споразумяха да покачат доста целесъобразните равнища на муниции от решаващо значение за борбата, съхранявани от всяка страна членка, в това число 155-милиметрови артилерийски снаряди. Въпреки че задачите са секретни, единствено Германия има за цел да усили запасите си над 10 пъти - от към 20 000 снаряда през днешния ден до 230 000 до 2031 година, съгласно документ на немското министерство на защитата, забелязан от Блумбърг.


" Европейските ресурси не са задоволителни и ние би трябвало да произвеждаме по-бързо и повече ", съобщи министър-председателят на Естония Кая Калас, който неотдавна пресметна, че в дълготраен проект попълването до нужните равнища на запасите от всички категории муниции ще коства на Европа няколко трилиона евро. " Това е належащо, с цел да подкрепим в задоволителна степен Украйна, само че по-важното е, че е належащо за издигане на личната ни защита, с цел да подхожда на новата действителност в региона на сигурността. "

" Отбраната не е ескалация ", добави Калас. " Трябва да изградим въздържане, което да спре цикъла на експанзия на Русия против нейните съседи. "

Представителите на НАТО се надяват, че новите насоки за равнищата на запасите ще подействат като явен ангажимент за помощ на производителите на отбранителни артикули и увещание, че те би трябвало да усилят производството допустимо най-бързо. Нахлуването на Русия коренно преразгледа упованията за това по какъв начин би могла да наподобява една бъдеща война. Вместо да се дава приоритет на безпилотните самолети и изтребителите, в този момент страните би трябвало да бъдат въоръжени и със системи за противовъздушна защита, артилерия и големи количества муниции предвид на бойните дейности от вида на Първата и Втората международна война, следени в Украйна.

Европейският съюз се пробва да концентрира напъните си към най-критичната потребност за Украйна и нейните съдружници - артилерийските муниции. Планът му включва контрактувано възобновяване на 2 милиарда евро на страните, които към този момент са дали свои ресурси на Киев, и комбинирани поръчки към европейските отбранителни компании. Целта е да се изпратят на Украйна най-малко 1 милион артилерийски муниции в границите на една година, считано от началото на февруари 2023 година, като това ще стане в допълнение към всичко, което държавните управления купуват за личните си армии.

Целта е амбициозна. Европейската отбранителна промишленост създава годишно към 300 000 155-милиметрови снаряди - най-търсеният диаметър за артилерийските оръдия на НАТО, съгласно документ, направен по-рано тази година от Министерството на защитата на Естония и забелязан от Bloomberg. Европейски Съюз не дава данни за индустриалния потенциал на промишлеността.

За компании като Rheinmetall, един от най-големите производители на 155-милиметрови артилерийски и 120-милиметрови танкови муниции, задачата се усложнява в допълнение от опасенията по отношение на доставките на взривни субстанции - материали от решаващо значение за производството на снаряди и артилерийски съставни елементи. Въпреки че при актуалното произвеждане не се следи дефицит, това може да се промени при по-големи поръчки, което евентуално може да затрудни способността на компанията да отговори на търсенето.

" Ако потенциалът за взривни субстанции в Европа не бъде уголемен скоро, ще бъде доста мъчно да се отговори на бързо възходящото търсене на артилерийски муниции в Европа и Украйна ", съобщи Оливер Хофман, представител на Rheinmetall.

В кратковременен проект това може да значи, че съдружниците може да са по-малко склонни да се разделят с наличните си ресурси от снаряди, които да изпратят в Украйна. Но без повече муниции Киев може да не успее да пробие доста съветските линии и да продължи контраофанзивата си.

В отдела за сухопътна война на Saab Йохансон се следи нараснало търсене на гранатометите на компанията - системите AT4 и Carl-Gustaf - както и на противотанковите оръжия NLAW.

Тези оръжия, които съдружниците изпратиха на Киев, са приети за помощ на украинските сили при унищожаването на тежки съветски танкове. Сега съдружниците се стремят бързо да попълнят личните си ресурси, тъй че когато попитат дали Saab има нещо на склад, неизбежно остават разочаровани.

" Това, което виждаме от страните сега, е, че те биха желали доста бързо да имат построено военно произвеждане ", само че това лишава няколко години, сподели Йохансон. " В обстановка като тази всеки клиент желае продуктите в този момент или доста бързо. " /БГНЕС

------------------------------------------

Наталия Дроздяк, Йонас Екблом и Александър Майкъл Пиърсън - за Блумбърг

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР