Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело

...
Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело
Коментари Харесай

Сръбско-руските връзки са се засилили с идването на Вучич на власт

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ отпред с президента Александър Вучич през 2012 година двустранните връзки сред Сърбия и Русия във военната област бяха на доста по-ниско ниво, написа в отчет на американското министерство на защитата от май тази година, представен през днешния ден от Радио Свободна Европа и белградския вестник "Данас ".

В отчета са оценени връзките на Русия със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След 2012 година СПП предприе стъпки за усилване на военното съдействие с Русия, написа в отчета и се прибавя, че вследствие на това съдействие през ноември 2013 година е подписан контракт за стратегическо съдействие, както и че само Сърбия от страните от Западните Балкани има подписани контракти за съдействие в областта на сигурността.

Подчертава се, че единствено Сърбия взе участие в взаимни военни учения с Русия, минимум два пъти годишно от 2014 година, както и че гледа благосклонно на помощта за доставка на военно съоръжение.

За да се опълчи на интернационалната изолираност, последвала след анексията на Крим през 2014 година, Русия стартира да демонстрира по-голям интерес към развиването на военното съдействие със Сърбия. По-късно същата година се състоя първото взаимно военно обучение "Срем 2014 ", в което участваха над 400 /представители/ на военновъздушните сили, а по-късно сръбската войска взе участие за първи път в танково обучение в Международните военни игри в Русия. Участието й продължи и през идващите години, написа в отчета.

Изтъква се и че честването на Деня на сръбската войска и военния церемониал през 2014 година бяха изтеглени по-рано, с цел да може на тях да участва съветският президент Владимир Путин, както и че темпото на взаимните военни учения е засилено след 2014 година

Припомнят се в детайлности съветските военни дарения за Сърбия и се отбелязва, че от 2012 година единствено Сърбия измежду страните от Западните Балкани си е доставяла съветско оръжие и екипировка.

Само Сърбия от следените страни е имала съдействие с Русия в областта на разузнаването, се отбелязва още в отчета.

"Открити източници свързаха визитата на Николай Патрушев, секретар на съветския Съвет за сигурност, през октомври 2016 година с това, че двама съветски сътрудници разузнавачи, обвинени за присъединяване в опита за държавен прелом в Черна гора, са депортирани от Сърбия. Директорът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич договориха на среща на 17 април 2018 година продължение на това съдействие и дейности в секторите на сигурността и разследващите служби ", написа в отчета на американското министерство на защитата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР