Преди хората да изобретят соларните клетки, които превръщат светлината в

...
Преди хората да изобретят соларните клетки, които превръщат светлината в
Коментари Харесай

Някои скали са естествени електрически панели

Преди хората да изобретят слънчевите кафези, които трансформират светлината в електричество, както и може би доста преди растенията да стартират да съхраняват химическа сила, скалите към този момент са правили точно това.

Учени откриха първите доказателства за естествено, само че небиологично превръщане на светлина в електричество. Подобни образци са постоянно срещани и могат да бъдат открити върху покритията на скалите в китайските пустини. Процес, който евентуално е изиграл основна роля в превръщането на Земята в година за обитаване планета.

Много пустинни скали имат тънки покрития от желязо и магнезий. Докато изследва проби от пустинята Гоби, изложени на ярка светлина, проф. Анухай Лу от Пекинския университет открива електрически ток по повърхността. Но единствено в региона на тези метали. Колкото по-слаба е светлината, толкоз по-малък е електрическият ток. Това значи, че покритията на процедура преобразуват фотоните в движещи се електрони. Освен това покритията са много постоянни. Т.е. генерацията на ток евентуално трае през целия ден.

Не си мислете обаче, че може да зареждате телефона си, в случай че се озовете в пустинята с изчерпана батерия. Електрическият ток е слаб, споделя проф Лу в Proceedings of the National Academy of Sciences. Той ще си остане подобен, даже и в случай че изложим скалите на светлина, която е няколко пъти по-мощна от Слънцето.

По-малко от 1/10 000 от фотоните в слънчевата светлина се преобразуват в движещи се електрони от богатите на магнезий покрития. Тези, богати на желязо, се оправят още по-зле. А в този момент сравнете продуктивността им с комерсиалните слънчеви панели, които се приближават съвсем до 100-процентово превръщане при вярната дължина на вълната.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР