Преди големия звездопад от награди в близките седмици - Икар

...
Преди големия звездопад от награди в близките седмици - Икар
Коментари Харесай

Връчват театрална награда Азарян на 15 март

Преди огромния звездопад от награди в околните седмици - Икар на Съюза на артистите на 27 март и Златен Кукерикон за достижения в региона на комедията в Сатиричния спектакъл на 1 април, беше учредено още едно влиятелно отличие.

Фондация Проф. Крикор Азарян ще връчи за първи път приз за блестящо достижение в театралното изкуство. Това ще се случи в деня на рождението на огромния режисьор – 15 март, като концепцията е да се трансформира в годишна традиция.

Отличието ще отива в ръцете на режисьори, артисти, сценографи, композитори или други създатели със важен принос за развиването на българския спектакъл. Първият притежател на премията се пази в загадка и ще бъде разгласен пред фенове в самата вечер на 15 март в спектакъл Азарян.

Наградата е учредена по решение на УС на фондацията и е част от събитията, с които всяка година се отбелязва рожденият ден на огромния български режисьор в театралното пространство на НДК, носещо неговото име.

Той събира на едно място негови възпитаници, съидейници, фенове и другари, които поддържат паметта за него жива. Тази година в негова чест ще се играе авторският театър Приятно ми е, Ива! на Ива Тодорова, възпитаничка на проф. Азарян, и ще се отрие непрекъсната експозиция с афиши, в която специфичен акцент са плакати от постановки на Крикор Азарян през годините.

Фондация Проф. Крикор Азарян е учредена през 2010 година със съпредседатели брачната половинка на професора – поетесата Валентина Радинска, и щерка му Хермина Азарян. Във фондацията членуват негови възпитаници, другари, сътрудници - артисти и режисьори, написа Монитор. Целта е да се запази паметта и да се разпространява креативното завещание на именития режисьор.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР