Преди години в Родопите срещнах възрастен пастир – вече изчезващ

...
Преди години в Родопите срещнах възрастен пастир – вече изчезващ
Коментари Харесай

Зависими празнуват Независимостта. Малцина се мерят с орлите, но те са важни

Преди години в Родопите срещнах възрастен овчар – към този момент изчезващ тип, - който ми описа, че в планината човек се усеща свободен, тъй като е покрай небето. „ Тук хората се научават от дребни да наподобяват живота на орлите - горди и свободни “. След това разясни: „ Когато орелът усеща своя край, той се издига с последни сили във висините, свива крилата си и се устремява надолу. Умира в небето, на земята пада мъртъв… “.
Думите на родопчанина ми се сториха приповдигнати, като реклама за външни хора.

Разговорът обаче ме накара да се поровя в живота на орлите и научих в действителност невероятни истории за тази величествена птица. Често ранен от ловци орел е падал на земята и по-късно е намирал сили да излети още веднъж, до момента в който не бъде погубен дефинитивно. Не умира на земята тази птица...

Но за Деня на Независимостта. Празнуваме, само че кои и за какво? Наясно ли сме с независимостта в персонален и по-широк смисъл? Ето, министър председателят Борисов поздравява българите с акта от 1908 година. Но той надали знае какво е да си самостоятелен. Бил е подвластен като пожарникар от началника си, в СИК от по-старшите в групировката, като охранител от клиентите, като основен секретар от министъра, премиера и остарели приятелки, като кмет - от държавното управление и другарски кръгове и като министър-председател - от задкулисието и още веднъж другарски кръгове. Зависимите вършат всичко по силите си, с цел да прикриват зависимостите. Зависимостите са техните мръсни секрети. Което потвърждава максимата, че човек не е това, което демонстрира, а това, което прикрива.

И по този начин по цялата верига.

Хоботи от Плевен и Ловеч се изправили край непостроената автомагистрала „ Хемус “ през вчерашния ден и вият като йерихонски тръби: „ Бойко, Бойко “. Зависимите приветстват зависимия… И това е вест, репортаж, агитация. Някои се хващат на въдицата.

Гербаджии зависят от партията и партийните началници. Началниците зависят от вожда.

Бизнесмени и компании зависят от публичните поръчки.

Администрацията зависи от министри, а министрите – от премиера.

Гражданите зависят от администрацията.

Децата зависят от родителите си. Родителите – от техните родители и съответните фирмени или партийни началници.

Държавните ръководители са подвластни от държавните ръководители на великите сили.

Слабите са подвластни от мощните.

Бедните са подвластни от ръководещите и богатите.

Богатите са подвластни от ръководството и мафията, които тук са едно цяло.

Допреди 75 дни в България това бе затворен, злополучен, жертван, рабски кръг. Протестите обаче демонстрираха, че веригата от зависимости, може да бъде скъсана. Което задейства подвластните против самостоятелните. Защото зависимостта ги храни, а независимостта значи автономия и отговорност, на каквито не са привикнали. Тази среда ражда „ калинките “ и дава сили на ибриците, които в действителност са посредствени същества.

Човек е свободен да избира сред свободата и зависимостта, сред положителното и злото. Авторът на таи мисъл – Цицерон, - обаче признава, че самият той от време на време се е съобразявал с инстинктите си за самозапазване. Но единствено, когато е ставало дума за нещо доста повече от храна, заслон, плебеи и власт – за свободата и живота.

Денят на Независимостта е късмет за подвластните да си създадат селфи с това, което им липсва най-вече. Със същия мотив биха се снимали до чекмеджето на премиера с пачките евро, кюлчетата и пищова. Всъщност край непостроената автомагистрала те това и вършат – щрак до джипката и Бойко за малко самочувствие, а може и някоя полза да се изтъргува от сергията на властта...

Независимостта е първото изискване, с цел да направиш нещо велико и рационално, съгласно Хегел. Мисъл, която не приляга на хора, които мечтаят за удобствата в златна кочина.

Независимостта за българина е комплицирано нещо. Той все се пробва да разплете икономическите, обществените и персоналните си проблеми, като трансферира виновността за тях на политиците, Тръмп, Меркел, Путин и международния скрит план изобщо.

Независимостта е базисна полезност за шепа българи. Но тъкмо те са силата, превела ни през епохи тествания. Аристократите на свободата. За дух и сърце става дума.

Затова и Третото велико национално въстание е за тези, които схващат орлите.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР