Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско

...
Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско
Коментари Харесай

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от Българска академия на науките потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където откриватели потвърдиха по неоспорим метод, че в шуменския музей се пази писмо на арменския странник Минас Пъжъшкян, който споделя за събитията от 22 май 1813 година. Въпреки това и през днешния ден в учебниците по история е написано, че на 11 май 1851 година в Пловдив пред епархийското тогава учебно заведение за първи път през Възраждането е маркиран публично празника на Кирил и Методий.

Официално историята на манускрипта, изпратен от арменския академик, свещеник и странник стартира през 80-те години на предишния век. Тогава страната ни отделя значими средства за изпращането на откриватели в чужбина, които да търсят в архивите документи от българската история. Писмото на Пъжъшкян е написано на староарменски език, изяснява Димитър Стойков – експерт по история на Възраждането в Шуменския музей. Преподаватели превеждат текста на документа и го разгласяват във в. „ Поглед “.

Димитър Стойков споделя: „ Трябва да отбележим обстоятелството, че Пъжъшкян е един влиятелен академик, енциклопедист, историк, етнограф, театрал – човек, на който може да се има вяра и е знаел тъкмо какво да опише “.

170 години по-късно Доротея Георгиева – завеждаща отдел „ Възраждане “ в Шуменския музей, показва публикация за писмото на арменския странник. Сред научните среди тогава се прокрадва версията, че документът е подправен.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР