Преди години светът наостри уши, изненадан от поредното чудо, показващо

...
Преди години светът наостри уши, изненадан от поредното чудо, показващо
Коментари Харесай

Талантът – подарък от отвъдното

Преди години светът наостри уши, сюрпризиран от следващото знамение, показващо какъв брой малко знаем в действителност за човешкия мозък. След елементарна дентална интервенция американката Карън Бътлър проговаря с ясно изразен англо-ирландски акцент. При това данъчната служителка в никакъв случай не е пътувала по-далеч от Мексико. „ Родена съм и съм отгледана като американка ”, споделя тя. И нищо в скромната й биография не може да изясни странната речева смяна.

Бътлър се ражда в град Блумингтън, щата Илинойс, само че скоро фамилията й се мести в Орегон, където дамата живее и до през днешния ден. Преди близо година и половина й се постанова да претърпи по-сериозна зъболекарска интервенция, при която е поставена под анестезия, с цел да й бъдат извадени няколко зъба. „ Просто заспах и откакто се разсъниха, устата ми беше подута и възпалена, а аз говорех доста необичайно. Зъболекарят обаче ми сподели, че ще проговоря обикновено незабавно откакто отокът ми мине”, споделя Карън. Никой от тях обаче не е наясно какво в действителност се е случило.

Отокът в действителност минава, само че

странният акцент си остава.

Неврологът Тед Льовенкопф, към който дамата се обръща за помощ, го разказва като комбинация сред британски, ирландски и може би други европейски акценти. Диагнозата му е рядка, само че не се слага за първи път – синдром на непознатия акцент.

„ Това рядко неврологично разстройство нормално се получава в следствие от мозъчна контузия – изяснява Льовенкопф. – Тя може да е резултат от удар, пострадване на главата или други болести, които повреждат мозъчните тъкани, като да вземем за пример множествената склероза.”

Това обаче са единствено хипотези. Известни са към 100 документирани случая, при които хора от разнообразни националности са проявявали синдрома. Първият подобен случай е разгласен през 40-те години на предишния век. В два от останалите потърпевшите развиват странното положение без съответна контузия, а в още един то е обвързвано с жестоки мигренозни пристъпи – става въпрос за англичанката Сара Колуил, която след лекуване през 2010 година стартира да приказва с китайски акцент.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР