Преди години Бетина Жотева бе едно от най-разпознаваемите лица на

...
Преди години Бетина Жотева бе едно от най-разпознаваемите лица на
Коментари Харесай

Дуел за сянката под дървото

Преди години Бетина Жотева бе едно от най-разпознаваемите лица на реформиращата се при започване на 90-те национална телевизия. Според слуховете, яркото й наличие е станало мотив един мъж да разгласи двубой на различен за сърцето й.

През 2017-а Бетина Жотева е член на Съвет за електронни медии. И с едно, евентуално не напълно премерено изявление, стана мотив за двубой. Политически двубой. Или за сянката под дървото. Историята в резюме – от известно време обособени политици, Парламент, регулатори и колегия приказват за проблема с хипотетичното прекъсване на Радио България. За незапознатите – това е редакция в БНР, която от към петилетка не излъчва (!!!) стратегия. В редакцията работят хора, подготвящи преводни материали за уеб страницата на радиото и към днешна дата нямат ангажимент по подготовка на излъчвания.

С други думи – аз и всички, които четете този текст, плащаме заплатите в едно на процедура несъществуващо радио. Не искам да ставам част от полемиката „ За “ и „ Против “ радиопрограмата, която не се излъчва от пет години, за наша сметка. Факт е обаче, че общественият напън докара до изразена от управниците воля „ радиото “ да бъде непокътнато.

На полемика в Парламента това е било доказано, когато Къдринка Къдринова (бивш публицист от „ Народна юноша “, „ СЕГА “, „ Тема “ и сегашен виновен редактор на уеб страницата на СБЖ) излязла с въпрос към Бетина Жотева:

„ Понеже един от народните представители тук загатна „ посланици”, ще загатна, че има квалифицирано писмо от испаноговорящите посланици – те са останали към този момент малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела, ще насочва един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих желала да се поинтересувам – имам информация от доста меродавен източник, през вчерашния ден Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че вследствие на Ваш персонален диалог с външния министър госпожа Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила, тя Ви е споделила, че е за закриването на „ Радио България “. Бихте ли обяснили, от кое място имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. "

Къдринова има право да пита. Жотева, може би, няма право да реагира толкоз остро, колкото е реагирала. Но тук има няколко значими момента, които би трябвало да отчетем:

1. Екатерина Захариева и други политици по-скоро реализираха консенсус, че „ радиото “ би трябвало да се резервира. Направиха го обществено. Оттам нататък слагането на този журналистически въпрос на полемиката е маловажно.

2. За страдание институциите и публицистите у нас са в позицията на куче и котка. Почти на никое място обществено не се приказва за позитивите от медийната регулация, смисъла от съществуването на Съвет за електронни медии и законодателството в ресора. В същото време публицистите от държавните медии (и не само) реагират като ужилени, когато са накърнени правата им. Но дано не се лъжем – от време на време сътрудници надвишават своите. Или казано с други думи – Съвет за електронни медии (и редица други институции) постоянно са неприятни, а публицистите постоянно са прави.

3. Мястото, на което се случва тази полемика и методът, по който е „ претоплена “ седмица по-късно основават противен усет. И подозрения за подмолна игра. „ Скандалната “ история се разпростира по утринните блокове, влиза и в политическото говорене в Парламента. И в цялата тази какафония обстоятелствата остават някак на назад във времето. Затова и колеги-журналисти в материалите си през днешния ден настояват, че Къдринова работи в Радио България. Онова, което не излъчва стратегия.

Не извинявам Бетина Жотева. Но я разбирам. Журналистите у нас не са обединени, когато би трябвало да защитят правата си пред работодателя. Журналистите не са обединени и в митингите си. И казусът с „ Радио България “ демонстрира това. Всеки ден малцината останали чиновници на редакцията се събират под сянката на две дървета в опит да запазят местата си. И тези митинги съвсем не се отразяват от сътрудниците им. Сравнението проличава изключително доста при параленост с няколкото дни, в които Слави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български артист, ефирен водещ и... към профила заставам пред Парламента. Журналистите са относително обединени, когато има общ зложелател. А какъв по-добър от Съвет за електронни медии.

Случаят с Бетина Жотева и Къдринка Къдринова е част от отровната симбиоза сред публицисти и политици. Едните подхващат тематиката, другите отиграват топката в политически комфортна позиция. И най-после първите имат в допълнение наличие за излъчванията си. Ситуацията е такава от доста време насам. И по тази причина изнервянето на Жотева е обяснимо. Не мога да си обясня обаче за какво левицата изиска оставката й.

Дори да приемем изявлението на члена на Съвет за електронни медии като опасност, да си отговорим почтено – по какъв начин тъкмо би могла да се трансформира в действителност? Регулаторният орган няма пълномощия да следи и ръководи наличието в уеб сайтове. С други думи – няма по какъв начин неприятната Бетина Жотева да реализира институционален или законов напън по отношение на Къдринка Къдринова.

Иначе социалистите са прави – атмосферата в Съвет за електронни медии се слага под въпрос. И няма по какъв начин да е другояче, когато в сходна обстановка една партия желае оставката на член на регулатора. А определеният за президент с гласовете на същата политическа мощ (който има и квота в СЕМ) пази с позиция радио, което на процедура не съществува от години.

Не знам осъществил ли се е дуелът за сърцето на Бетина Жотева при започване на 90-те. Но тази обстановка към този момент е зад тила й. Надявам се да не пострада от подведен патрон и в дуела за нея, който се провежда сега. Защото това не е двубой за сърцето й, а за сянката под дървото. Или просто следващият политически двубой...

Автор: Антон Андонов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР