Преди година трагедия промени Хитрино завинаги.Около 5.30 часа на 10

...
Преди година трагедия промени Хитрино завинаги.Около 5.30 часа на 10
Коментари Харесай

Преди година: Взривът, който промени Хитрино

Преди година покруса промени Хитрино вечно.

Около 5.30 часа на 10 декември товарен трен, пренасящ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в обитаемото място. При влизане в железопътно отклоняване седем цистерни дерайлират, като едната се самозапалва.

В разследване на този случай 7 души починаха, а близо 30 бяха ранени. Разрушени бяха над 20 здания, а поради заплаха от обгазяване селото бе евакуирано, като даже в този момент жителите не се позволяват на територията на Хитрино.

На мястото на случая се отзовават 200 пожарникари, спасители и служители на реда за преодоляване на обстановката. Работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които предпочитано охлаждат обърнатите цистерни, погасяват зародилите пожари и правят търсене на потърпевши хора. Причината за случая е в развой на изясняване.

Ранените са превозени в Шуменската болница, а по-тежките случаи - в клиниката по изгаряния на Военоморска болница - Варна.

" Досега не съм виждал подобен пъкъл ". Това си спомня пожарникарят Димчо Ангелов, който е измежду първите екипи, които идват в Хитрино в 06:00 ч. на 10 декември.

" Като пристигнахме, видях картина, която съм виждал единствено на филм. Падаха парчета, хвърчаха запалени предмети, срутваха се здания - просто смут ", сподели още огнеборецът с 30-годишен стаж.

Чухме гръм и къщата падна, описа една от потърпевшите - Шенай. Тя незабавно изтичала да оказва помощ на синовете си. Бяха затрупани от отломките и ги дърпах за краката, спомня си дамата.

Ремонтите на къщата са дребна грижа, обаче душите ни по какъв начин ще се излекуват - не знам, споделя Стефан Стефанов. И прибавя: " Ние имахме някакъв живот до 10 декември 2016 година, животът след 10 декември ще бъде различен ".

Той се включва в избавителната акция и довежда първите коли за спешна помощ.

Като заведохме колите за спешна помощ на място, започнахме да изнасяме хората. Кои отдолу под парчета, кои отдолу под сайванти, споделя Стефан и прибавя, че е имало обгорени и мъртви. Изпод отломките извадили и едно детенце.

Хиляди хора от България събираха помощи и дарения за Хитрино, с които да оказват помощ на хората, претърпяли нещастието.

Европейската комисия и българските управляващи реализираха единодушие 20 милиона лв. неотложно да бъдат предоставени за бързо възобновяване на локалната инфраструктура, наранена от нещастието. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР