Преди година обявихте началото на проекта за незабавни плащания в

...
Преди година обявихте началото на проекта за незабавни плащания в
Коментари Харесай

Незабавните плащания стартират до дни

Преди година обявихте началото на плана за незабавни заплащания в България. Какво се случи в този интервал и до каква степен се разви планът?

- Да, тъкмо преди година обявихме, че стартираме план на БОРИКА за незабавни заплащания в България. Този план е стратегически, обгръща цялата банкова общественост и има за цел да усъвършенства платежната система БИСЕРА 6 в посока даване на по-удобни, бързи и стопански ефикасни платежни услуги. Тази една година не бе по никакъв начин лесна. Бих споделила година на провокации, само че без значение от обстановката, успяхме да осъществим работата, която бяхме възнамерявали.

Проектът обгръща няколко съществени стадия, най-съществен от които е създаване на националната платежна инфраструктура, която ще разреши доставчиците на платежни услуги в страната да дават на своите клиенти нова услуга, обвързвана с незабавни кредитни преводи в левове в границите на 10 секунди, въз основата на условията на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи (SCTInst). Именно това беше главната ни задача през 2020 година.

Успешно завърши стадият по желание на решение за внедряване на национална платежна инфраструктура за незабавни заплащания, подписахме съответните контракти. Към днешна дата тази платежна инфраструктура е налична.

В момента правим проби с няколко пилотни участници - най-вече банки. С останалите участници сме в развой на обмисляне на периодите за включването им в плана.

Създаде ли се в същото време удобна регулаторна среда и какво следва да се случи?

- Ключов миг е нормативната уредба. Правилата на платежната система БИСЕРА 6, както и приложенията към тях бяха съгласувани с банковата общественост и одобрени от Съвета на шефовете на БОРИКА в края на предходната година.

Промените в Закона за платежните услуги и платежните системи също към този момент са факт. Очакваме напълно скоро да бъде одобрена и подзаконовата нормативна уредба, с което на процедура се поставят основите свързани с незабавните заплащания. На идващия стадий, при сполучливи проби с пилотните банки, след 01.04.2021 година, което е и формалния старт на услугата за България, можем да дадем началото и на незабавните заплащания и в действителна среда. Знаете, че схемата е локална, т.е. незабавните заплащания ще са в лв., за суми до 100 000 лв..

Много значим миг е и прехвърлянето на пакетните заплащания – тези, с които сега работим - от остарялата към новата система, което ще разреши да се подобрят услугите към крайните клиенти.

Включването на спомагателни услуги в обсега на плана доста улеснява доставчиците на платежни услуги. Те биха могли да отговорят на условията в един по-скорошен порядък с оптимални запаси от тяхна страна.

Например, платежната услуга ще бъде налична 24 часа в денонощието и през всички календарни дни на годината.

Банките, които не разполагат с такава функционалност, биха могли да употребяват Stand-In модула на БОРИКА, който ще разреши осъществяването на неотложно заплащане в лв., в сходство със SEPA (схемата за незабавни заплащания на Европейския платежен съвет).

Други спомагателни услуги, които ще предложим на банките, са свързани с предварителна защита от измами, както и битка с прането на пари - те също са част от плана.

Ключов миг е въвеждането на услугата: превод на пари към телефонен номер, нещо което беше планувано за 2022 година, само че заради огромния интерес от страна на участниците го изтеглихме напред във времето. За да извърши кредитен превод, няма да е належащо клиентът да знае сметката на лицето, на което ще изпраща пари, а ще е задоволително да знае неговия телефонен номер.

За идната година сме възнамерявали да се развие заплащането в търговски обекти, онлайн или във физически обекти - чрез мобилно приложение, с QR код или NFC, което ще донесе спомагателни изгоди за крайните клиенти.

Къде е България на европейската карта на незабавните заплащания?

- Въвеждането на електронни заплащания в лв. с неотложен или непосредствен до незабавния резултат, в синхрон с единния европейски стандарт и с обработка 24/7, ще разреши безпроблемно адаптиране на платежна система БИСЕРА6 към приемането и нареждането на заплащания в Еврозоната с оглед бъдещото приемане на страната ни в Европейския паричен съюз.

Европейското законодателство разрешава и междувалутни незабавни заплащания, посредством включването на валути, разнообразни от еврото в услугата за незабавни заплащания. През 2020 година това стана с шведската крона. Така, че посоката е ясна и връщане обратно няма. Крайната цел е всеки един снабдител на платежни услуги, който е участник в платежната система БИСЕРА6 да даде опция на своите клиенти да получават незабавни заплащания.

Може би е малко рано за прогнози, само че въпреки всичко какви са упованията за размера заплащания, които ще минават като незабавни?

- Наблюдаваме бързите темпове, с които навлизат незабавните заплащания в другите европейски страни и съм оптимист, че в България този развой ще се случи по подобен метод, освен тъй като бизнеса го желае, само че и тъй като БОРИКА ще улесни механически и функционално, в оптималната степен, доставчиците на платежни услуги, тъй че да преминат безпроблемно по този път.

Макар че е комерсиална политика на всяка банка, ми се желае да ви попитам за таксата, която ще се начислява за осъществяване на неотложно заплащане...

- Окуражаваме банките да подхождат деликатно към тази такса.

Въз основа на направения финансов модел в края на предходната година беше одобрена тарифната политика на БОРИКА във връзка с новата услуга. Направихме нужното услугата за незабавни заплащания да бъде по-евтина към доставчиците на платежни услуги по отношение на общоприетия кредитен трансфер . Иска ми се да имам вяра, че банките ще подходят деликатно при въвеждането на таксата за незабавни заплащания към техните клиенти, тъй че по сходен метод да подтикват навлизането на „ новото обикновено заплащане “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР