Преди година, “Мама на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени

...
Преди година, “Мама на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени
Коментари Харесай

Любов от Елен Делфорж - книга, която да обичаш

Преди година, “Мама ” на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени хиляди дами от целия свят със своя проницателен взор към майчинството и спиращи дъха илюстрации. Сега двамата още веднъж си партнират в основаването на “Любов ” - картинна книга за възрастни, в която се влюбваш от пръв взор.
" Любов " (изд. " Дъбови листа " ) съчетава изящните текстове на Елен Делфорж с пленителните илюстрации на Кантен Гребан, а огромният формат разрешава на читателите да се насладят в елементи на картините му, които съгласно белгийската рецензия са “бляскав химн на любовта и влюбените ”. Илюстрациите са самобитна разходка измежду другите столетия и трендове в изкуството във Франция - арт нуво, арт деко, типичните за Втората международна война пропагандни плакати и изкуството на “децата на цветята ” от 60-те.
“Елен Делфорж и Кантен Гребан основават не просто книги, а изкуство ”. “Любов ” е изтънчено литературно украшение, което надниква в най-дълбоките кътчета на човешкото сърце. Освен че е прелестен подарък за обичаните ни хора, тази книга е наложителна за всеки библиофил и познавач на хубостта ”, споделя писателката и илюстратор Нуша Роянова, създател на издателство “Дъбови листа ”.
Гребан споделя, че постоянно е бил изкушен от рисуването на портрети и желае да издаде книга с такива. Приема съвета на един от редакторите, с които работи, и се насочва към тематиката за майчинството, а първите скици носи на Елен, която основава текстовете към тях. Така се ражда “Мама ”, която покорява милиони сърца и бързо е преведена над 21 езика в целия свят. “Любов ” е нейно идейно продължение - в случай че първата книга на белгийското дуо е отдадена на обичта сред майката и детето, то “Любов ” е за пристрастеността и възприятията, които предхождат майчинството.
“Всичко произтича от илюстрациите на Кантен. Искахме да разкажем истории, неподвластни на времето. Забавлявахме се! И тази книга, също като “Мама ”, е доста персонална. В тези текстове има доста от мен самата - любовта към брачна половинка ми, само че и полезностите ми, и спомените за татко ми. Искахме още веднъж да покажем какво е любовта - в това число и в тези моменти, когато е сложна, даже невъзможна ”, споделя Елен Делфорж.
Двамата създатели избират кинематографичен метод, показвайки ни единствено къси фрагменти от цялата история, с мигане към първите филми в киното. Без категорично да прецизират в коя ера се развива действието, в картините постоянно виждаме знаци, които свързваме с несъмнено време - файтон, трамвай, мотоциклет. Тези знаци придвижват читателя в разнообразни интервали и припомнят, че любовта е възприятие, което допира всеки век и всеки човек.
“Да рисуваш разнообразни столетия и култури е наслада за илюстратора. Беше прелестно да планирам костюми, ситуации и присъщи черти. Но точно думите на Елен придават на картините ми смисъл отвън очертанията. Според мен това изяснява и триумфа на книгата - всеки съумява да откри себе си и своята история в нея ”, споделя своите визии Кантен Гребан.
Елен Делфорж е белгийка и артистичните ѝ качества към този момент пленяват феновете на изкуството надалеч отвън рамките на личната ѝ страна. Изучава литература в локален университет и стартира кариерата си като учебен учител. Писането обаче е същинската ѝ мощ, по тази причина се пренасочва към публицистиката, а по-късно и към художествената прозаичност с книгите “Мама ” и " Любов ". Има огромно семейство, цялостна къща с деца и доста ръкописи и пиеси, които занапред ще видят бял свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР