Преди година и половина ви посъветвахме да купувате имоти с

...
Преди година и половина ви посъветвахме да купувате имоти с
Коментари Харесай

Как да предотвратим махмурлука след имотния купон

Преди година и половина ви посъветвахме да купувате парцели с централно местонахождение и подобаващи за отдаване чартърен краткосрочно, написа в разбор на. Аргументите бяха няколко - предлагането в платформите Airbnb и Booking.com бе на рекордно ниски равнища, лихвите по ипотечните заеми също, а различните вложения, като акции и криптовалути крият доста опасности.

Равносметката към днешна дата при покупка на двустаен апартамент в центъра на София през януари 2021 година би била следната:

Цената на парцела щеше да се е покачила с към 40% по данни на портала Imoti.net или 20% съгласно imot.bg. Взимаме междинната стойност - 30%.

Отдавайки парцела чартърен краткосрочно щяхте да сте получили в допълнение към 9% възвръщаемост върху инвестицията за 18 месеца.

1000лв вложени в парцел в центъра на София преди 18 месеца през днешния ден щяха да имат стойност от 1390 лева

1000лв вложени в SP500 или в Биткойн по същото време през днешния ден щяха да са надлежно 967лв или 592 лева

В разгара на купона

През последното десетилетие пазарът на парцели мина през двете най-благоприятни етапи на своя цикъл - възобновяване и агресия. Последните 18 месеца могат да бъдат оприличени на кулминационната точка на едно празненство когато:

Музиката е най-хубавата: лихвените проценти са на най-ниските си стойности

Всички са на дансинга: всеобщо хората търсят парцели за инвестиция, а и за живот

Консумацията е на най-високото си равнище: рекорден брой покупко-продажби

Персоналът колкото да смогва да обслужи всички: новото строителство изостава по отношение на търсенето

Причините да достигнем разгара на купона са доста - " евтини " пари, ниска безработица, увеличаващи се приходи, отбрана от инфлация, липса на положителни различни вложения и така нататък Един друг фактор този път е резултатът на пандемията, който Георги Павлов, изпълнителен шеф на Realto Group, разказа доста тъкмо в - домът ни внезапно стана освен място за живот, само че и за работа, учене и даже спорт, което увеличи свойствената стойност на жилищата.

Пандемията към този момент я няма, а диджеите (централните банки) стартират да пускат музика, която не е толкоз " танцувална ". След траялия дълго време ваучър вероятността да отидем на афтърпарти е дребна и започваме да поглеждаме към изхода на заведението и да мислим по какъв начин ще се приберем у дома.

Партито завършва

Ако сте били в нощен клуб през последните години евентуално сте видели хора, които вдишват божествен газ от балони. Тези балони не се пукат, а последователно спадат, което ги прави още един подобаващ детайл от метафората ни за развиването на пазара на парцелите у нас.

Балоните няма да се спукат, в случай че не се окажем във война, втора Виденова зима или друго форсмажорно събитие с рисково отрицателни последствия за българската стопанска система. Купонът ще утихне последователно с понижаване на броя покупко-продажби заради увеличаващите се лихви по жилищните заеми. Възходът на цените ще понижи интензитета си и в околните 6-12 месеца ще спре. Възможно е да последва и промяна, само че е рано да се каже какъв брой огромна ще е тя и кои парцели ще бъдат наранени. Потреблението ще се свие в изискванията на увеличаващи се разноски за семействата и несъразмерна инфлация, а когато това стане ще навлезем в криза.

Днес купонът е към своя край, а какъв брой тежък ще е махмурлукът зависи от вас и стъпките, които предприемете. Ето и нашите рекомендации по какъв начин да се справите с него.

Рецепти за попречване на тежък махмурлук след имотния ваучър съгласно количеството и качеството на потреблението

Купили сте парцел с заем

Какво да извършите: Възможно най-бързо проверете дали може да предоговорите заема и да вземете най-хубавите условия преди лихвите да се качат.

Купили сте парцел с капиталова цел отвън центъра на града на място където има ново строителство и/или опция за такова (празни парцели)

Какво да извършите: Продайте парцела в околните 3-6 месеца

Купили сте парцел с централна локация, трофеен или първокласен парцел.

Какво да извършите: Проверете дали възвръщаемостта от парцела е усъвършенствана като му извършите оценка на доходността. Ако имате дълготраен наемател - индексирайте наема към инфлацията.

Купили сте парцел на зелено или в развой на градеж

Какво да извършите: Поддържайте непрекъсната връзка с инвеститора/строителя. При видяни нередности или неизпълнения на подписания контракт се консултирайте с юрист.

Купили сте ваканционен парцел

Какво да извършите: Уверете се, че се възползвате оптимално от възобновяване на туризма и парцелът ви носи добра рентабилност в интервалите когато не го ползвате.

Имате спестявания и се колебаете какво да вършиме с тях, с цел да не бъдат " изядени " от инфлацията

Ако сте уверени, че няма да изпитате финансови усложнения през предстоящата тежка зима, инвестирайте във към този момент издигнат парцел с локация, в която предлагането няма по какъв начин да се усили по отношение на актуалните равнища. Помислете и за вложения посредством онлайн crowdfunding платформи, посредством които може да постигнете по-добра диверсификация и ликвидност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР