Преди година и половина правителството отдели 500 млн. лева за

...
Преди година и половина правителството отдели 500 млн. лева за
Коментари Харесай

Манолова: Първата работа на новосъздаденото дружество за управление на язовирите е била да закупи 30 автомобила

Преди година и половина държавното управление отдели 500 млн. лв. за ремонт на 418 спешни язовира, като с тази сума се усили капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК). Едва в края на това лято в границите на ДКК се основава Държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, чиято първа работа била да си купи 30 нови автомобила.

Това съобщи ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова пред БНР в отговор на въпрос за какво предлага осъществяването на външен одит на водния бранш в България. Тя засяга сумата от 500 млн. лв., отпусната с решение на Министерския съвет през юли 2018 година за 418 спешни язовира, които трябваше да бъдат ремонтирани и по публични данни част от ремонтите са предоставени на сдружението „ Монтажи " ЕАД - част от същата ДКК.

Към момента е предоставен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са предоставени ремонтни действия. Няма данни и какъв брой от спешните язовири са ремонтирани досега, акцентира Манолова и добави, че преди три години тогавашният районен министър Лиляна Павлова е оповестила, че има 32 млн. лв. и за ремонт на язовир „ Студена ", само че към момента не е ясно какво се случва с ремонта.

Манолова уточни, че в докладите на Държавната консолидационна компания целеустремено се цели да не излиза наяве къде са парите, а самата компания даже няма уебсайт, което е знак за равнището на нейната гласност.
„ Необходим е външен одит, тъй като неналичието на информация от виновните институции основават напрежение у хората ", съобщи още Манолова, визирайки интернационален външен одит по европейските стандарти на ВиК-дружествата, водните асоциации, водната инфраструктура и паричните потоци, свързани с тях, които от гражданската платформа на Манолова предложиха преди два дни.

Според нея „ КЕВР се е трансформирал в един ненужен наблюдаващ и регистратор, без да може да прави своята съответна работа - да контролира положението на ВиК-сектора ", като Манолова уточни, че съставът на КЕВР би трябвало да се смени, а отчетите им за последните две години да бъдат тествани, тъй като не подхождат на данните на ВиК-дружествата.

Председателят на „ Изправи се.БГ " акцентира, че над 350 000 души в страната са в изискванията на воден режим. Такъв има в над 100 обитаеми места в 11 области, цитира тя формалните данни.

„ Перник в действителност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от локалните общини, също няма да има вода. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета... Има тревожни информации и за положението на бент. „ Камчия ", което е проблем за Бургас и за Варна. Има заплаха и за Сливен, " добави Манолова.

„ Водната рецесия се разраства и скоро ще стане национална, а сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на огромни групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме токсичен въздух, това е проблем на националната сигурност. „ Национална сигурност " не е разбиране, с което боравят само армията, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и НСО ", съобщи тя по отношение на настояването си президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР