Преди година и половина едва ли някой е очаквал, че

...
Преди година и половина едва ли някой е очаквал, че
Коментари Харесай

Ето към кои рекорди гледа феноменът Федерер

Преди година и половина надали някой е очаквал, че Роджър Федерер още веднъж ще е №1 в международната класация по тенис. Швейцарецът го направи и на 36 години, 6 месеца и 17 дни стана най-възрастният тенисист в историята, който оглавява класацията на ATP (Асоциация на професионалните тенисисти). Ловът на върхове за Маестрото обаче продължава.

Ето какви нови достижения са вероятни за Федерер на корта:
1) Най-много седмици в Топ 10 – Федерер стартира неговата седмица №800 като водач в международната класация, а върхът е на Джими Конърс с 816 седмици.

2) Най-възрастен победител в шампионат от Големия шлем – швейцарецът завоюва Откритото състезание на Австралия тази година на 36 години и 5 месеца, а върхът е Кен Розуел. Легендарният австралиец победи в Мелбърн на „ Аустрелиън Оупън ” през 1972 година, когато е на възраст 37 години и 2 месеца. Федерер ще има първи късмет да усъвършенства този връх идната година.

3) Най-много седмици като №1 в света общо за мъжете и дамите – Федерер стартира през днешния ден своята 303-а седмица като водач в международната класация и ще остане най-малко четири седмици на върха. Рекордът е на германката Щефи Граф с 377 седмици при дамите, следвана от Мартина Навратилова (332 седмици) и Серина Уилямс (319 седмици), които също са пред швейцареца.

4) Най-много трофеи в мъжкия тенис – триумфът в Ротердам бе купа №97 за Федерер, който заема второ място във безконечната класация. Пред него е единствено Джими Конърс със 109 трофея. Като най-близка цел швейцарецът си е сложил прекосяването на границата от 100 трофеи.

5) Най-много самостоятелни победи в мъжкия тенис – и тук върхът е на Джими Конърс. Американецът е спечелил 1256 мача в своята кариера. Федерер има 1144 победи в ATP. През предходната година швейцарецът завоюва 52 срещи и в случай че продължи в това движение, ще усъвършенства върха през 2020 година.

6) Най-възрастен №1 в края на годината – върхът в мъжкия тенис сложи Рафаел Надал преди два месеца – 31 години и 211 дни. Федерер даде сериозна поръчка след купите си на „ Аустрелиън Оупън ” и в Ротердам, че може да приключи годината като водач в международната класация. Това, че той не приключи предходната година като №1, се дължи на обстоятелството, че пропусна целия сезон на червени кортове. Ако тази година успее да го направи, швейцарецът ще финишира за шести път в историята като №1 за календарната година.

7) Спечелване на всички 9 шампионата Мастърс от серията ATP1000 – от 2013 година Новак Джокович има опция да го направи, само че загуби всичките си пет финала в Синсинати. На Федерер му липсват купите в Монте Карло и Рим, с цел да запише това достижение.

8) Най-много трофеи от Мастърс шампионати ATP 1000 – Федерер е рекордьор с 20 трофеи от Големия шлем, само че по този индикатор е втори дружно с Рафаел Надал, като и двамата имат по 27 трофея. Рекордьор е Новак Джокович с 30 трофеи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР