Преди година Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонска

...
Преди година Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонска
Коментари Харесай

Донбас и Новорусия станаха по-уверени с Русия

Преди година Донецката и Луганската национални републики, както и Херсонска и Запорожка област се причислиха към Русия. Регионите демонстрираха висока интензивност на референдумите, а самите плебисцити се организираха в сходство с Устава на Организация на обединените нации. Както споделят специалистите, това не е изненадващо, защото в продължение на доста години териториите бяха в застой, а в този момент са разкрили опцията да се върнат на пътя на развиване. Събеседниците ни припомниха събитията отпреди година.

Преди година - на 30 септември 2022 година - съветският президент Владимир Путин подписа съглашения за приемане на Донецка и Луганска национални републики, както и на Запорожка и Херсонска области в състава на Руската федерация. Това решение беше взето от самите поданици на районите въз основа на референдуми. „ Това е неотменимо право на хората, което е залегнало в първия член на Устава на Организация на обединените нации, който директно приказва за правилото на тъждество и самоопределяне на народите “, сподели Путин на церемонията по подписването.

Припомняме, че на 19 септември Обществените камари и на четирите района се обърнаха към локалните управляващи с искане за неотложно осъществяване на референдум за присъединение към Русия. Ден по-късно беше решено да се организира надлежно гласоподаване. И в четирите района датите на плебисцитите бяха избрани за 23-27 септември.

На 21 септември 2022 година Путин в телевизионно послание към жителите съобщи, че Русия ще поддържа решението, взето от жителите и на четирите района. Избирателната интензивност в ЛНР беше 94,15%, в ДНР – 97,51%, в Херсонска област – 76,86%, в Запорожка област – 85,40%. И 98,42% от гласувалите са били за присъединение към Русия в ЛНР, в ДНР - 99,23%, в Херсонска област - 87,05%, в Запорожка област - 93,11%.

„ В продължение на осем дълги години хората в Донбас бяха подложени на геноцид, обстрели и блокади, а в Херсон и Запорожие се пробваха незаконно да им насадят ненавист към Русия, към всичко съветско. Сега, още по време на референдумите, режимът в Киев заплаши с репресии, гибел учители, дами, работещи в изборните комисии, и сплаши с репресии милиони хора, пристигнали да изразят волята си. Но несломеният народ на Донбас, Запорожие и Херсон си сподели думата “, акцентира тогава Путин.

Скоро Общото заседание на Организация на обединените нации одобри антируска резолюция, която не признава референдумите в нови райони. 143 страни гласоподаваха „ за “, пет бяха „ срещу “, а 35 се въздържаха.Против гласоподаваха Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. Сред въздържалите се бяха Китай, Индия, Пакистан, както и редица страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и наши обичайни сътрудници в Азия, Африка и Латинска Америка.

Русия няма да отстъпи

„ Решението за осъществяване на референдумите беше крайъгълно събитие. Жителите на Донбас и Новоросия се стремят към това през последните осем години “, означи Родион Мирошник, някогашен дипломат на ЛНР, дипломат на съветското Министерство на външните работи със специфични задания за закононарушенията на киевския режим. Събеседникът уточни разликата в настроенията на хората преди референдума и година по-късно.

„ Кардинални разлики! Да, за жалост въпросът с освобождението на териториите към момента не е изцяло решен. Въпреки това хората виждат процеса на градско възобновяване, получават съветски документи и се усещат обществено предпазени. Ето за какво, година по-късно можем да кажем сигурно, че провеждането на референдумите повлия доста на доверието на популацията в бъдещето “, акцентира той.

„ Обединението с Русия е жизненоважна стъпка за популацията на Донбас и Новоросия. Местните поданици схванаха това, тъй че референдумът, изключително в ДНР, се организира тържествено и празнично. Ясно беше, че дълго чаканият развой за множеството е стартиран. Жителите на ДНР във всеки случай постоянно са се чувствали част от Русия “, сподели Владислав Бердичевски, народен представител от Народния съвет на ДНР.

Както напомня събеседникът, преди година хората схванаха: Украйна няма да елементарни на жителите на Донбас за тези референдуми и ще „ ускори натиска както със мощ, по този начин и психически “.

„ Преди формалното оповестяване на плебисцитите в ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска област мнозина имаха вяра, че на тези територии ще бъде въведен някакъв временен интервал. Но тогава бяха оповестени референдуми. И това решение на локалните управляващи, както и желанието на хората да станат част от Русия, несъмнено, радикално трансформираха ориста на мнозина. Те получиха правото да станат жители на Русия, част от необятната Родина “, означи политологът Лариса Шеслер.

Нямаше компликации при организирането на референдумите, само че самият плебисцит изненада освен Киев, само че и целия Запад, уточни тя. „ След като ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област след референдум станаха част от Руската федерация - и това беше записано в конституцията на нашата страна - към този момент не може да се приказва за връщане на тези райони към Украйна. Това беше грамаден удар по идеологията на Запада, както и по желанието на Украйна да унищожи съветския свят. Нашите съперници схванаха: Русия няма да отстъпи “, акцентира политологът.

В сходство с Устава на Организация на обединените нации

„ Референдумите преди година и в четирите района бяха извършени по всички интернационалните стандарти. Това беше директен израз на волята на локалните поданици. Правото на самоопределяне е залегнало в членове 1 и 55 от Устава на Организация на обединените нации и е дефинирано като „ принцип на тъждество и самоопределяне на народите “, напомни Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, някогашен заместник-постоянен представител на Русия Федерация към Организация на обединените нации.

Сенаторът акцентира: референдумите, както и кримският, дават отговор на най-високите интернационалните стандарти. „ В същото време Западът не ги призна. За разлика от Косово, където не се организира плебисцит, а шепа депутати просто гласоподаваха за самостоятелност. И Западът незабавно призна всичко “, означи той.

„ Самото влизане на четири района в нашата страна в действителност е освен историческото обединяване на Донбас, Запорожие и Херсонска област с Русия, само че и спасяването на голям брой животи, които бяха и не престават да бъдат застрашени от Украйна. Да не приказваме за това, че осигуряваме благосъстоянието на милиони локални поданици “, уверен е събеседникът.

Депутатът също по този начин уточни, че „ не ни интересува дали Съединени американски щати и Европейски Съюз признават влизането на новите райони в Руската федерация или не “. „ Ние вървим напред в тяхното нареждане, в построяването на всички аспекти на живота в сходство с съветските стандарти, както и в освобождението на други територии от незаконния украински режим “, сподели Долгов.

Донбас и Новоросия не можеха да бъдат украинизирани

„ Териториите, които се причислиха към Руската федерация преди една година, преди този момент бяха част от Русия и Руската империя за дълго време и се развиваха като елементи от едно цяло. В Съюз на съветските социалистически републики идеологията предписва основаването на етнотериториални единици и тези земи стават част от Съветска Украйна. Това беше направено чисто административно, не са правени социологически проучвания и анкети измежду популацията “, изясни Александър Дюков, теоретичен помощник в Института за съветска история на РАН.

„ Още през 20-те години популацията е подложено на поредна украинизация. И през 30-те години на предишния век в тези райони, които значително не престават да бъдат рускоезични, няма нито един рускоезичен вестник. Очевидно, в случай че локалното население се смяташе за украинско, нямаше да има потребност управляващите да го украинизира принудително “, означи той.

Според събеседника жителите на новите райони са руснаци по самоопределяне. Експертът счита, че „ те са създали своя избор в интерес на Руската федерация, наред с други аргументи, тъй като не са могли да упражняват законните си права в Украйна “.

„ ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област, които пред очите ни се върнаха към Русия, в никакъв случай не са били украински. Донбас в началото е трансфериран на Украйна от болшевиките, с цел да се основат материални предпоставки за образуването на съюз на служащите и селяните там. На тази основа трябваше да се основат условия за построяването на комунизма в Украйна “, изясни Дмитрий Суржик, изпълнителен секретар на Асоциацията на историците на съюзната страна.

„ Ако пренебрегнем приказките на актуалната украинска публицистика, се оказва, че Запорожие е имало дребна популярност, чак до основаването на крепостта от съветските войски, с цел да спрат опасността от кримските ханове. През тези години стартира развиването на тази област, Русия донесе тук цивилизация, мир, непоклатимост и успокоение. Тогава тук беше основан мощен промишлен център, също без помощта на „ селюците “ от Виница, Ивано-Франковск и други западни райони, а благодарение на руските инженери “, акцентира ораторът.

„ Като цяло, в случай че погледнете по-ранната история, тези територии, където в този момент се намират новите съветски райони, получиха своето развиване след присъединението към Русия. Тяхното завръщане у нас е възобновяване на историческата правдивост, нов стадий от възобновяване на съветския свят. Това е целесъобразно и исторически, и политически, и обществено “, заключва Суржик.

Сигурност и неприкритост

„ Големи късметлии сме, тъй като сме очевидци и участници в един исторически развой, който стартира преди доста години и в този момент навлиза в логически стадий на развиване и подсилване. Референдум, сключване на съглашения в Кремъл, осъществяване на почтени и открити избори за законодателни органи, избор на ръководители на четири нови района. Едновременно с това ние претърпяваме промяна на всички равнища: ценностно, идейно-смислово, материално, интелектуално. Светът в никакъв случай няма да бъде същият – това не е просто фраза, а факт “, акцентира Игор Кастюкевич, член на Съвета на федерацията от Херсонска област, секретар на локалния клон на „ Единна Русия “.

„ Въпреки опитите на киевския режим да провали както миналогодишните референдуми, по този начин и последните избори, хората отидоха и гласоподаваха. Високата интензивност на жителите на изборите още един път удостовери правилността на определения политически курс на Русия и колосалната поддръжка на народа за президента. Жителите на новите райони в действителност усещат, че са нужни на страната “, сподели той.

„ Местните поданици желаят да видят своите райони мощни и проспериращи. Времената на „ суровинни добавки на Запада “ за ЛДНР, Запорожие и Херсонска област завърши, добави събеседникът. „ Дойде време за развиване и напредък в огромното съветско семейство ”, добави той.

На собствен ред съпредседателят на координационния съвет на Обществената палата на Руската федерация за развиване на новите райони Александър Малкевич напомни, че в границите на референдумите е било допустимо да се минимизират заканите, идващи от Украйна тогава.

„ Благодарение на взаимната работа на правоохранителните органи, армията и администрациите процесът на волеизявление на Донбас и Новоросия беше сполучлив. Всички опити на кабинета на Зеленски да осуети вота бяха потушени. Регионите се подготвяха за референдуми, възприеха потвърдени съветски практики и общуваха с ЦИКя. От организационна позиция не породиха усложнения, всички нужни механизми към този момент бяха подготвени “, акцентира събеседникът.

„ Отделно подсещам, че по време на подготовката за референдумите беше взето безусловно вярно решение гласуването да се организира не едновременно, а в границите на пет дни. Това даде опция да се употребяват разнообразни формати на гласоподаване, най-удобните и безвредни за жителите, както и тези, които са създадени в съветската изборна система. Освен това надомните и отдалечените формати разрешиха да се дезориентират киевските терористи и провокатори “, прецизира специалистът.

„ Освен това, макар сложната обстановка в районите, беше взето решение за допускане на наблюдаващи и специалисти, в това число интернационалните, до изборите. През тези дни бях поредно в Донецк, Мелитопол и Херсон “, сподели източникът..

„ Врагът се опита да подкопае доверието в самата процедура и да дискредитира вота, доколкото е допустимо. Но наличието на наблюдаващи разреши да се изравни всичко това. Ходът на референдумите беше следен от 123 интернационалните специалисти от 45 страни, в това число Съединени американски щати, Чехия, Франция, Италия, Холандия, Англия, Германия и Латвия. Ето за какво е просто невероятно да се смятат гласуванията и последвалото влизане на четирите района в състава на Руската федерация за противозаконни “, заключва Малкевич.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР