Преди година бившият кмет на заяви, че няма пари за

...
Преди година бившият кмет на заяви, че няма пари за
Коментари Харесай

Благоевград: Критериите за майчинските помощи ще бъдат променени

Преди година някогашният кмет на съобщи, че няма пари за обществени помощи за стимулиране за раждане на първо дете, напомня Югозапад през днешния ден. Така над 350 фамилии към този момент втора година чакат неизплатените помощи. Гневни майки разясниха, че предходното управление си отпуснало баснословни суми за ДМС-ата, само че по този начин и не откри пари за помощта за новородени.

Наредба за поощряване на раждаемостта и разпределяне на еднократна парична помощ на фамилиите с новородени в община Благоевград беше призната през февруари 2020 година по времето на някогашният кмет Румен Томов. Сумата беше от 250 до 600 лв. за първо и второ дете, а за трето помощта трябваше да доближи 2000 лв. при родители с висше обучение. До погашение по този начин и не се стигна, защото Томов съобщи, че общината няма пари. Над 350 фамилии в града към момента не са получили обещаната помощ. Някои от тях заплашиха със съд, а други разясниха, че щом предходното управление си е отпускало галактически суми за в допълнение заплащане, значи пари могат да се намерят.
 Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград
Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград, оповестява Българска национална телевизия. Все още не са ясни процентите, с които той печели конкуренцията. 14 обработени...

По горещата тематика през днешния ден се организира публично разискване, проведено от кмета на Благоевград и ръководителят на Общинския съвет Радослав Тасков. На него стана ясно, че критериите за приемане на майчинските помощи би трябвало да бъдат изменени. До този миг измежду критериите бяха уседналост от две години и платени здравни вноски. Гневни майки обявиха, че наредбата, издадена от предходното управление е със съществени пропуски, а някои от кандидатствалите за помощта към този момент две години чакат отговор.

Кметът Илко Стоянов съобщи, че ще се опита да промени критериите по помощта и ще преразгледа самостоятелните случаи. Чуха се и оферти за трайно орязване на помощите за лица с главно обучение. В 10-дневен период Общината ще издаде разпоредба, с която ще преразгледа отхвърлените майки, а чакащите помощи ще получат писмен отговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР