Преди фалитите идват бонусите: 10 млн. в Ј.С. Реnnеу, $25

...
Преди фалитите идват бонусите: 10 млн. в Ј.С. Реnnеу, $25
Коментари Харесай

Преди фалита идват бонусите

Преди банкрутите идват бонусите: 10 млн. в Ј.С. Реnnеу, $25 млн. в Сhеѕареаkе Еnеrgу, $1,5 млн. в Неrtz Glоbаl Ноldіngѕ. Това са сумите, обещани на мениджърите в тези компании седмици, а в някои случаи и единствено дни, преди те да разгласят банкрут, написа Блумбърг.

От 100-те по-големи компании в Съединени американски щати, които подадоха молба за отбрана от банкрут по Член 11 от Закона за банкрутите, 19 са дали обещание
бонуси в размер на общо 131 млн. $ на своите мениджъри – преди и след подаването на документите.

От компаниите изясняват, че това е метод да запазят висшия мениджмънт, който да ръководи преструктурирането на организацията, даже и това да значи възнаграждаване на хората, които са ръководители бизнеса, когато той е почнал да потъва.

Тази процедура надалеч не е нова, само че актуалните изискванията, в които се случва се случва това, са невиждани. Икономиката върви стремително надолу, а до момента в който хиляди американци ще изгубят работните си места в Ј.С. Реnnеу, основният изпълнителен шеф на компанията Джил Солтау ще получи
бонус от 4,5 млн. $. Ако би трябвало да бъдем почтени, Солтау пое компанията през 2018 година, когато тя към този момент бе затънала в проблеми, само че въпреки всичко тези цифри наподобяват много неуместно.

„ Наистина намираме това за обидно, като се има поради междинното възнаграждение на служащите, понижените компенсации и съкращенията поради закриването на магазини “, споделя Джули Фарб, шеф на центъра за стратегически проучвания в AFL-CIO, федерация от 55 профсъюза. „ Всичко това е влошено от обстановката с Коронавирус ”, прибавя тя.

Според закона в Съединени американски щати, кредиторите на фирмите могат да оспорват
бонусите, изплатени на мениджърите след банкрут, само че не и тези, платени преди този момент. За тази цел те би трябвало да подадат иск за излъган трансфер на средства, като това коства скъпо и лишава много време.

На 19 май компанията за коли чартърен Hertz, чийто бизнес бе унищожен от ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, раздаде
бонуси в размер на 1,5 млн. $ на трима от водещите си мениджъри като част от скица за опазване на топ чиновници за 16,2 млн. $. Три дни по-късно компанията подаде искане за отбрана от банкрут. През април компанията разгласи, че ще би трябвало да редуцира 10 хиляди работни места в Съединени американски щати.

Гигантът в шистовата промишленост Сhеѕареаkе също не бърза с подаването на заявление за банкрут. Компанията изчака изплащането на
бонусите на висшия мениджмънт, в това число и тези на основния изпълнителен шеф Дог Лоулър преди да го направи. През май от компанията оповестиха, че възнамеряват да платят бонуси от 25 млн. $ на 21 мениджъра. Chesapeake Energy влезе в процедура по неплатежоспособност в края на юни.

Производителят на дребни мотори Briggs & Stratton Corp. и Ascena Retail Group Inc, която има веригите за дамски дрехи Ann Taylor и Lane Bryant също не подадоха молби за отбрана при фалит преди да раздадат
бонуси на своите мениджъри. Миналият месец Briggs & Stratton пропуснаха лихвено заплащане, само че дадоха обещание солидни бонуси на своя основен изпълнителен шеф. От Ascena договаряща изискванията по своя банкрут по същото време, когато изплатиха 2,7 млн. $ на своите мениджъри.

„ Членовете на борда на шефовете желаят хората, които познават бизнеса, активите на компанията и нюансите в интервенциите й, да останат на работа и да употребяват тези си знания, с цел да основат стойност в бъдеще “, споделя Иън Кийс, шеф в консултантската компания за обезщетения на мениджъри Pearl Meyer.

Поддръжниците на тази процедура споделят, че шефовете би трябвало да оценят цената, която тези мениджъри могат да донесат на компанията по време на процеса на преструктуриране на компанията, вместо да мислят за решенията им от предишното.

Критиците обаче считат, че даването на
бонуси преди оповестяване на банкрут надалеч не е единственият проблем в тази ситуация. Те показват големият брой американци, останали без работа, застоя на заплатите и здравните опасности за хората, които работят на първа линия. И казват, че бонусите наподобяват много обидно на фона на икономическия срив, както и че са извънредно несправедливи за чиновниците, станали жертва на неприятни управнически решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР