Преди две години Стефан Командарев („Светът е голям и спасение

...
Преди две години Стефан Командарев („Светът е голям и спасение
Коментари Харесай

„В кръг“ – да се срамуваш от държавата си, но да се гордееш с нейното кино

Преди две години Стефан Командарев („ Светът е огромен и избавление дебне отвред “, „ Съдилището “) ни стисна за гърлото с кино лентата си „ Посоки “ , показвайки всекидневието на няколко таксиметрови водачи. Сега режисьорът още веднъж ни кани зад кормилото, само че с цел да проследим една нощна промяна на няколко патрулиращи служители на реда.

Новата му лента „ В кръг “ потегля по кината от 8 ноември и определената дата не е по никакъв начин инцидентна – събитията във кино лентата се развиват в нощта против 10 ноември 2019 година, когато се навършват три десетилетия от рухването на Берлинската стена. И до момента в който всички знаем, че у нас от този момент до момента не се е трансформирало доста, режисьорът ни демонстрира образно какво значи въртенето „ в кръг “ за цялото ни общество .

 В кръг филм „ Арго Филм “/NOVA

Операторът Веселин Христов употребява ръчна камера и снима кино лентата единствено за дванайсет нощи, а за този къс развой са нужни подготовки месеци наред. Постоянните придвижвания при снимането от ръка могат и да бъдат неприятни за феновете. Този избор обаче е съвършен за случая – дългите фрагменти внушават съвсем писмено чувство и ни вършат част от действието , до момента в който пътуваме из софийските улици дружно с три двойки служители на реда.

Вместо да ги идеализира, филмът демонстрира действителността им независимо, само че с всички моменти, които са част от една работа – морални и професионални алтернативи, които в техния случай могат да костват човешки живот или тяхното достойнство; неточности, които от време на време се случват за положително, или злоупотреби, които имат си имат своята цена .

 В кръг филм „ Арго Филм “/NOVA

Те псуват, пушат постоянно, трият лотарийни билетчета, а диалозите им за живота в България допълват картината на обществото ни. Както и в „ Посоки “, тук тя още веднъж се рисува от първоизточника – елементарният човек у нас. Тя обаче е най-ярка в обстановките, с които се сблъскват шестимата служители на реда и останалите герои, пресичащи пътищата им .

Сюжетните линии се раждат след диалози с десетки чиновници на Министерство на вътрешните работи, което прави обстановките и разговорите във кино лентата мъчително достоверни . А отзивите и аплодисментите от 350 на крайници след специфична за тях прожекция потвърждава, че „ В кръг “ отразява тъкмо и блестящо работата им.

 В кръг филм „ Арго Филм “/NOVA

Въпреки че споделя за служители на реда, филмът в действителност е за положението на цялото общество. Всички облици са артикул на времената и средата, без значение от своето потомство, обществен статус или етнос. Обединява ги желанието освен да оцеляват, само че и да защитят комфорта на себе си и хората, които обичат. Филмът е тъмен, само че не и обезсърчителен – даже и след най-драматичните моменти следва нещо, което ни съвзема, а смехът не липсва, въпреки от време на време да е през сълзи .

„ В кръг “ ни среща с доста от актьорите в „ Посоки “: Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев и Асен Блатечки , които и тук дават мощни и вълнуващи осъществявания като патрулиращи служители на реда. Приятна изненада измежду тях е Стоян Дойчев , който след „ Възвишение “ се завръща към огромния екран.

 В кръг филм „ Арго Филм “/NOVA

Ролята на Павел Поппандов е основна, а с малко думи и повече изражения героят му е част от може би най-трогателната и прочувствена история във кино лентата. По-малко, само че запаметяващо се присъединяване означават Герасим Георгиев – Геро, Анастасия Ингилизова и Николай Урумов . Точен избор за ролята си е Ованес Торосян , който със своето наличие способства за посланието и даже го издига на последващо равнище във финала.

Безспорните качества на лентата към този момент бяха оценени освен у нас с три оценки „ Златна роза “ (Награда на публиката, най-хубава женска роля за Ирини Жамбонас и Специалната премия на град Варна), само че и на влиятелния интернационален кинофестивал в Сараево с две статуетки („ Сърцето на Сараево “ за Ирини Жамбонас и премията на най-големия европейски портал за кино на континента – „ СинеЕвропа “.)

 В кръг филм „ Арго Филм “/NOVA

„ В кръг “ е сложен за преглъщане филм, който не те кара да се гордееш от страната си, само че ти дава вяра за създателите в нея. И до момента в който чакаме последния филм от трилогията на Стефан Командарев, се постараваме да отнеме по-малко от 30 години за още по-добри продукции и мотиви за по-светли тематики.

„ В кръг “ потегля по кината в България на 8 ноември и се реализира с медийната поддръжка на NOVA и поддръжката на ИА „ Национален кино център “, Столична община, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски кино център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България и в партньорство със Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР