Преди две години Intel анонсира самообучаващият се невроморфен процесор Loihi,

...
Преди две години Intel анонсира самообучаващият се невроморфен процесор Loihi,
Коментари Харесай

Intel представи невроморфната система Pohoiki Beach

Преди две години Intel анонсира самообучаващият се невроморфен процесор Loihi, включващ изкуствени нервни кафези, предопределен за реплика работата на мозъка онлайн създание, за ускоряване работата на логаритмите с детайли на изкуствен интелект и на дълбокото машинно образование.



Loihi се създава посредством 14 нанометров софтуерен развой и включва 130 000 виртуални неврона, 130 милиона синапси и три ядра Quark x86. Размерът на кристала на Loihi е 60 мм², а самият чип се състои от 2,1 милиарда транзистори. За програмирането на Loihi се предлага Python API. Intel съобщи, че в дилемите с редом разпределено шифроване, търсене на графи, намиране на направления, едновременна локализация и изграждане на карти (SLAM), новият Loihi е 1000 пъти по-бърз и 10 000 пъти по-ефективен от класическите процесори.



Intel добавя, че задачата е основаването на компютърна система със 100 милиона неврони и 100 милиарда синапса. На доктрина капацитетът на тази система се доближава до капацитета на мозъка на неголямо животно – да вземем за пример мишка .



Едновременно с това Intel показа и мащабируемата невронна система Pohoiki Beach , включваща до 64 невроморфни процесори Loihi. Тоест, броят на виртуалните неврони и синапси в тази система е надлежно 8,32 и също 8,32 милиона. Не е мъчно да се пресметне, че за достигането на прага от 100 милиона неврона е нужна система със 768 процесора Loihi или устройство, построено от единствено 12 системи Pohoiki Beach.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР