Преди две години германската асоциация на търговците на дребно HDE

...
Преди две години германската асоциация на търговците на дребно HDE
Коментари Харесай

Германия успя да избегне апокалипсис на пазара на дребно - засега

Преди две години немската асоциация на търговците на дребно HDE предизвести, че към 50 000 магазина най-вероятно ще затворят до края на 2020 година поради променените потребителски привички, написа Deutsche Welle.

HDE предвижда, че най-голямата стопанска система в Европа ще бъде ударена от същия " апокалипсис на пазара на дребно ", който накара интернационалните марки като Sears, Walgreens, Gap и Marks and Spencer да закрият магазини и да освободят десетки хиляди души, с цел да оцелеят.

В Съединените американски щати и във Англия спадът на бранша накара още стотици обичайни компании да влязат в процедури по несъстоятелност през последните три години, откакто не съумяха да реалокират бизнеса си в международната мрежа.

Потребителските разноски остават мощни

Засега Германия се избавя, с помощта на мощната стопанска система. Високите равнища на претовареност, имиграцията и растящите заплати поддържаха потребителските разноски, което разреши на обичайните ритейлъри да запазят растежа си. Така към този момент не са затворени и четвърт от магазините, за които HDE предвижда.

" Макар че имаше някои затваряния на магазини, апокалипсисът към момента не се е случил ", споделя Маркъс Вотруба от анализатора BBE. Един сходен случай е на стилната верига Gerry Weber, която подаде документи за фалит през януари и затвори 120 магазина в Германия. Натискът на пазара пък накара Karstadt и Kaufhof да наблюдават магазините си. Те няма да закриват магазини, само че към този момент са оповестили закриването на 2 600 работни места.

Силните потребителски разноски може да маскират проблемите пред бранша, само че със забавянето на стопанската система някои анализатори предвиждат растеж в броя на магазините, които ще затворят порти.

Сред обичайните ритейлъри, над една трета чакат спад на продажбите през тази година, до момента в който друга една трета се готви за застоялост, съгласно последното проучване на HDE. " Със сигурност през днешния ден са доста по-песимистично настроени, в сравнение с бяха преди няколко месеца ", споделят от асоциацията.

Интернет продажбите ще продължат да порастват

От друга страна интернет търговията, която към този момент е единствено 11 % от общата в Германия спрямо 15 % в Съединени американски щати и 20 % във Англия, ще продължи траекторията си на мощен растеж - 9 % през 2019 година

Доминираща мощ на пазара в Германия са Amazon дружно с локалния състезател Otto. Двете компании дават отговор за половината интернет търговия в страната.

Ниските цени на американския колос разпалиха ценова война, изключително на потребителска електроника. Ефектът върху приходите бе толкоз огромен, че Ceconomy бе принудена да насочи три предизвестия за облагата предходната година. А по-късно и понижаване на работни места, в това число в централата.

Вотруба акцентира, че германците от ден на ден се интересуват от това да намерят най-ниската допустима цена - борба, която интернет фирмите печелят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР