Преди два дни Администрацията на Общите служби на правителството на

...
Преди два дни Администрацията на Общите служби на правителството на
Коментари Харесай

Ще се подобрят ли отношенията между САЩ и Европа при Байдън?

Преди два дни Администрацията на Общите служби на държавното управление на Съединени американски щати удостовери, че Джо Байдън е победител в президентските избори. Веднага по-късно Байдън организира телефонни диалози с водачите на НАТО и Европейски Съюз, в които е подчертал, че ще работи за възобновяване и задълбочаване на трансатлантическите връзки.

Това се преглежда от анализатори като смяна на досегашния курс, натрапен от Тръмп, и опит за възстановяване на европейско-американските връзки. Според медийни мнения, упованията са да се възстановят „ околните връзки “ на Вашингтон със страните на Стария континент. Наистина ли обаче ще се случи по този начин?

Преди дни датска медия разгласява серия следствия, от които излиза наяве, че Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати дружно с разследващите служби на тази европейска страна е шпионирала през 2015-2016 година нейното държавно управление, в това число министерствата на финансите и на външните работи, както и редица европейски компании в региона на защитата, с цел да получи информация за програмата на Копенхаген за придобиване на изтребители и надлежно да завоюва преимущество, продавайки му F-35, вместо „ Юрофайтър “, написа Радио Китай.

Тези разкрития са показателни и следващия образец за провежданата през последните години от Съединени американски щати политика, в която националният интерес е преди всичко, а опитите да се притискат други страни – процедура. От това пострада Европа и в този момент новата американска администрация е изправена пред нелеката задача да възвърне доверието. Това обаче ще зависи от голям брой вътрешни фактори и стратегическите ползи на Съединени американски щати.

През миналите години самостоятелността на европейците във връзка с стратегическите им ползи се усили. Дискусиите за трансатлантическото партньорство в европейските медии извадиха на бял свят засилващото се отчаяние и нерешителност към Съединени американски щати. Цитирайки генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, те оповестиха, че новият президент на Съединени американски щати ще продължи да оказва напън върху съдружниците си, изключително в областта на отбранителните разноски.

Германският вестник „ Зюддойче цайтунг “ разяснява, че даже с нов президент, Европа и Съединени американски щати мъчно ще се върнат към предходните си „ близки връзки “.

Можем да чакаме, че в бъдеще връзките сред двата бряга на Атлантическия океан ще се подобрят в известна степен, само че в това време ще продължат да съществуват и несъгласия, които ще е мъчно да бъдат преодолени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР