Преди дни за първи път от две години България предостави

...
Преди дни за първи път от две години България предостави
Коментари Харесай

Защо бял дроб на българка бе изпратен в Австрия, а не бе използван у нас?

Преди дни за първи път от две години България даде бял дроб по линия на „ Евротрансплант” за клиниката във Виена. У нас не е бил издирван пациент, на който да бъде трансплантиран органът. Случилото се удостоверява съмненията, че в страната ни няма условия за поддържането на живота на пациенти след белодробна трансплантация.
Тодор Мангъров от Асоциация пулмонална хипертония изясни, че страната ни няма национална стратегия, съгласно която да се развие донорството. В момента за белодробна трансплантация у нас чакат 15 пациенти.
" В България няма метод да бъде трансплантиран български жител. Специалист от Хановер е оценил базата, като извънредно добра, само че е отчел обстоятелството, че няма добре подготвени експерти. Дори да пристигна непознат екип, този пациент ще почине, тъй като няма кой да го обгрижи ", изясни Мангъров в изявление за bTV.
Той добави, че не е ясно за какво към момента не е основана скица за образование на български експерти в чужбина.
27-годишната Илияна, която също чака трансплантация на бял дроб, показа, че също е получила заричане, че ще бъде трансплантиране при поява на донорска обстановка:
" За мен това е следващото неизпълнено заричане. Какво ще създадат за незабавните случаи, какъвто съм аз? Настоявам да си свършат работата, на която са назначени на тези постове. Настоявам за правото си на живот. Надежда постоянно има - дали ще се случи тук или като бежанец в Австрия. Ако желаете да се спасите, емигрирайте, тъй като системата няма да ви помогне. "
Семейството на чакащия за бял дроб Красимир също се пита за какво Агенцията по трансплантация не ги е потърсила. " Д-р Христов в едно изявление сподели, че при първата донорска обстановка ще пристигна екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи ", означи Мария Проданова, майка на Красимир.
Писмено Агенцията изясни, че до подписването на съглашение с непозната клиника не търсят български реципиенти. Даряването на органи за „ Евротрансплант” обаче усилва възможностите ни това да се случи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР