Преди дни ви представихме класацията на Brand Finance - Brand

...
Преди дни ви представихме класацията на Brand Finance - Brand
Коментари Харесай

Майкъл Дел - ДНК-то на Dell

Преди дни ви представихме класацията на Brand Finance - Brand Guardianship Index 2020, която обгръща най-хубавите 100 изпълнителни шефове на компании в света. Те защитават идеологиите и полезностите на ръководените от тях компании и ги вграждат в триумфите им. 

Днес в полезрението ни застава третият най-хубав и предан управител, а точно основният изпълнителен шеф и създател на небезизвестната Dell Technologies, една от най-големите международни компании за софтуерна инфраструктура - Майкъл Дел.

" Виновен съм, че върша прекалено много и съм отговорен, че не планувам грешките. Но не съм отговорен, че правя една и съща неточност два пъти "

Дел попада за първа година в класацията на Brand Finance, само че дебютира уместно, заемайки непосредствено третата позиция като най-хубав бранител на компанията, в която работи.

" Опитайте се в никакъв случай да не сте най-умният човек в стаята. Ако сте, намерете по-умни хора... или друга стая "

Защо Дел се оказва толкоз сполучлив?

Защото стартира развиването си от рано. И тъй като има бизнес и предприемачески дух още от ранна детска възраст. Роден на 23 февруари 1965 година в Хюстън, Тексас, Дел още на 12-годишна възраст изкарва първите си 1000 $ , продавайки пощенски марки. Малко по-късно стартира да продава абонаменти за вестник Houston Post, което му носи към 18 000 $ за 1 година.

От дребен е разпален по технологиите в свят, в който те са нещо ново и непознато. Едва на 15-годишна възраст си купува един от първите компютри на Apple, излязъл на пазара 2 години преди този момент. Но какво прави Дел за разлика от всички други, които се любуват и гледат към момента с учудване софтуерния пробив като нещо непознато? Той взема решение да разглоби компютъра, след което още веднъж го сглобява.

Предприемаческият му дух му носи задоволително пари и единствено 1 година по-късно, едвам когато е на 16-годишна възраст, събира задоволително средства, с цел да си купи BMW.

Основава компанията си в стаята на общежитието на Тексаския университет и записва първата си компания " PC`s Limited " през 1984 година с капитал от 1000 $. Разчита на директна продажба на лични компютри за консуматори, което му носи цели 180 000 $ единствено през първия месец от основаването на бизнеса. Това води до решението на Майкъл Дел да напусне университета и да следва своята пристрастеност - компютрите. 

" Оставете сърцето си да ви отнесе в посоката на фантазиите ви "

Първият, основан от Дел компютър " Turbo PC "  съдържа Intel 8088 съчетаем процесор с периодичност 8 MHz. Последвалият триумф е огромен, тъй като цените, които той предложил, били много по-ниски от тези на другите продавачи на дребно, само че главното му преимущество е, че давал на хората подготвени компютри и те не трябвало да ги сглобяват сами.

Само за първата година от основаването на компанията си, Дел регистрира 6 милиона $ от продажби. Малко по-късно той трансформира името на компанията на Dell Computer Corp. Продажбите му не престават да порастват стремглаво. През 1987 година даже пробива отвън Съединени американски щати и продава свои компютри във Англия. През 1988 година, 4 години след основаването ѝ, Дел листва компанията си на борсата като набира 30 милиона $ пресен капитал, а капиталите на Майкъл Дел стигат до 80 милиона долара.

През същата година той среща обичаната му Сюзън Либерман, която е млада фешън дизайнерка от Далас. Двамата се женят на идната година. В момента имат 4 деца.

3 години след сватбата си, Дел е най-младият изпълнителен шеф от класацията списание " Fortune " - Fortune 500.

Дел се оказва извънредно надарен бизнесмен и бизнесът му пораства толкоз бързо, че в един миг скоростта става рискова – компанията, която няма здрави основи в лицето на опитни и висококвалифицирани мениджъри, внезапно стартира да се разпада от личната си тежест. 

Цената на акциите, която от 23 цента през 1990 година е достигнала $40 през 1992 година, по-късно стартира да пада. Дел подхваща незабавни мерки. Успява да притегли няколко изявени мениджъри от компании като Apple, Motorola и IBM на работа в Dell Computer Corp.

Бизнес философията на Майкъл Дел и компанията му е да завоюва дял на пазара за компютри посредством композиция от понижаване на разноските, по-малко време за доставка и обезпечаване на допустимо най-хубавото обслужване на клиентите. За задачата той наема опитни ръководители и персонални ментори като натъртва на директните продажби отвън нормалните търговски за задачата обекти.

През 1999 година на пазара излиза книгата Direct from Dell: Strategies That Revolutionized a Industry, където Майкъл обрисува историята на компанията и дава тактики, използвани за всички бизнеси.

През 2004 година Дел се отдръпва от поста изпълнителен шеф на компанията, само че оставя ръководител на съвета на шефовете. И по този начин 3 години, в които Дел се занимава с фондации, комитети и даже е част от съветниците на президента на Съединени американски щати в областта на науката и технологиите.

Но компанията претърпява неуспехи през 2006 година поради изтеглянето на 4,1 милиона продукта от пазара, до момента в който отдела за обслужване на клиенти е заринат с недоволства. Dell Inc. (от 2003 г.) губи лидерската си позиция на най-големия производител на компютри в света за сметка на Hewlett-Packard. 

" Да решиш какво ще правиш е елементарно. Трудното е да решиш какво да НЕ правиш "

В отговор на това, Майкъл Дел е възобновен като изпълнителен шеф през 2007 година, когато стартира " ерата " Dell 2.0 - напълно актуализирана компания, която мести фокуса си от лични компютри към корпоративен програмен продукт, услуги и други електронни устройства.

През 2016 година реализира най-скъпата софтуерна договорка в историята като закупува корпорацията за предпазване и обработка на данни EMC за 67 млрд. $. Продуктите, които компанията (Dell EMC) предлага са пространства за предпазване на данни, осведомителна сигурност, виртуализация, разбори, облачни пространства и други артикули и услуги, които разрешават на компании и консуматори да съхраняват, ръководят, пазят и проучват данните си.

В момента DELL Technologies е цялост от 7 новаторски технологии, включително Dell, Dell EMC, VMware, Secureworks, RSA, Pivotal и Virtustream, които дружно с голямата екосистема от сътрудници и систематични интегратори дават най-хубавото за всеки съответен клиент.

Водещите компании в софтуерния сектор като Гугъл, Amazon, Фейсбук съществуват от по-малко от 20 години. Всички тези нови бизнес структури, обществени мрежи и услуги не могат да работят без инженерите на интернет, без хардуерните, софтуерни и информационни решения.

В света има една-единствена компания, която дава всичко това - решения от край до край, и това е DELL Technologies.

DELL Technologies предоставя изцяло решение за изкуствен интелект, основано на Intel. То сплотява сървър, система за предпазване и мрежа с обща продуктивност до 250 000 IOPS операции и пропусквателен потенциал до 15 GB/s. В едно шаси се побират дискове с потенциал от 96 до 924 TB. То е основано за среда Hadoop в партньорство с Cloudera и Intel. 

Освен отличните продажби, компанията резервира и положителни пазарни позиции, като е измежду водачите при решенията за предпазване на данни, и при сървърите и персоналните компютри.

Dell също по този начин е първата компания в компютърната промишленост, която вкарва поръчките и продажбите по интернет.

Някои назовават Майкъл свенлив и непретенциозен, други – чудноват поради нежеланието му да прави обществени изявления и да не дава изявленията за персоналния си живот. Каквото и да се приказва, Майкъл Дел е един от най-великите предприемачи на ХХ век.

По обявата работи Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР