Преди дни в Чикаго спряха 6 партита с по над

...
Преди дни в Чикаго спряха 6 партита с по над
Коментари Харесай

Полина Хаджиева, САЩ: Българите са дисциплинирани, мерките тук закъсняха

Преди дни в Чикаго стопираха 6 празненства с по над 150 индивида, споделя сънародничката ни от Чикаго
Над 4 180 000 са случаите на инфектирани с ковид в света. В челните позиции са Съединени американски щати, Русия, Англия, Бразилия и Индия. Специално за Tribune.bg – за ограниченията, ситуацията и компликациите в Съединени американски щати, споделя българката Полина Хаджиева, която живее в Чикаго от няколко години.

-Чикаго е градът с най-голямата българска общественост. Как се оправят сънародниците ни в тази рискова конюнктура към ковид?

- По отношение на българската общественост бих споделила, че хората са много виновни, съблюдават главните ограничения и са лимитирали контактите си. Повечето български заведения и зали са затворени.

-А организират ли се мероприятия?

-Български мероприятия в Чикаго няма да има. Според последните нареждания на губернатора Дж. Б. Прицкер мероприятия с над 50 души няма да има и лятото, или досега, в които не бъде основана ваксина.
Известно е, че доста бизнеси се приспособиха и минаха онлайн. Всяка събота българско учебно заведение продължава да има, класовете се водят онлайн. Залите за танци също оферират онлайн занятия. Консултации с юристи, брокери и т. н. се организират по същия метод. Мина и първият онлайн концерт от българското учебно заведение.

- Какви са персоналните Ви наблюдения? Хората съблюдават ли ограниченията против разпространяването на COVID-19?

- Забелязват се няколко вида хора – такива, които се опасяват и съблюдават, такива, които се опасяват, само че би трябвало да работят – даже вървят на работа заболели и такива, които не се опасяват.
Преди дни в Чикато бяха разрушени 6 празненства с по над 150 индивида. Полицейските карди демонстрираха най-вече хора от афро-американски и латино генезис.
Моята съседка Джен работи в известна верига магазини. Втори ден с температура се обажда на мениджъра си, и той ѝ споделя – в случай че искаш заплата, работи. 4 дни по-късно беше диагностицирана с ковид, откакто е тествана два пъти. Представете си в дните, в които е ходила и работила, на каса, какъв брой индивида е заразила?! Тя не е индивидуален случай. Друга позната – Карън избра да напусне работата си, точно тъй като в огромните вериги магазини чиновниците не съблюдават рекомендациите. Хората се изпращат в почивки едновременно, като за това е несъмнено единствено едно помещение, относително малко. Тя избра да напусне работното си място.

- Има ли боязън измежду хората? Има ли възмущение против ограниченията?

- Страх има, освен във връзка с болестта, само че и от задаващата се финасова рецесия. Нивата на безработица доближиха 14.7%. За последно подобен % е бил маркиран по време на Голямата депреси в края на 20-те години на предишния век. Това значи, че има 20,5 милиона безработни сега. Естествено това ще докара и до увеличение на престъпността. Преди седмица на наш съотечественик бяха откраднати джантите на колата, паркирана пред дома му. Това е извънредно нетипично за тук.
Негодувание се вижда при по-младите хора. Те са привикнали на доста деен обществен живот. В последните години има и доста българи заети в транспортния бизнес. Според тях брокерите спекулират с цените на товарите. В момента на тираджиите се заплаща по към $ на миля, за съпоставяне преди рецесията – цените можеха да доближат до 3 - 5 според от товара.

- Има ли отлив на българи? Дали забелязвате повече хора, които се прибират към родината си?

- Отлив на българи няма. В момента е доста мъчно да се намерят полети за родината. Да не приказваме, че Съединени американски щати остава страната, в която намирането на работа и оцеляването е относително елементарно. Въпреки огромния % безработни, доста магазини назначават хора. Много фамилии ще предпочетат да пропуснат отмора на България тази година, не поради ситуацията там, а поради самия полет, който те слага в риск. Вън фейсбук групите за български майки в Съединени американски щати съществена тематика на диалог е „ дали да се прибирам в България за лятото “ и над 50% разясняват, че ще пропуснат пътешестване тази година.

- Съединени американски щати са измежду рекордьорите по брой инфектирани на ден. Какви на процедура са ограниченията, които се ползват?

- Да, в медийното пространство обобщават, че Съединени американски щати са рекордиьори, само че би трябвало да се има поради, че размерът и насалението на Съединени американски щати са големи. Когато съпоставяме данните за заболелите в Съединени американски щати и всички страни на територията на континента Европа ще забележим, че Европа е рекордьор по болни от ковид. В момента тук обаче се вижда тендениця на отмерено болни на всеки 24 часа, което приказва за доближат пик, какъв брой време обаче този пик ще се задържи, не се знае. Аз се намирам в Чикаго, един от градовете с най-вече болни и максимален брой българско население. Това, което виждаме към този момент седмица в Съединени американски щати, е постоянен брой на новозаразените на всяко денонщие.
По отношение на ограниченията, и тук както в доста страни, те закъсняха. В Чикаго от 21 март е в действие по този начин нареченият stay at home order. Той лимитира бизнесите, които не са от първа нужда да действат и събирания на повече от 10 индивида на едно място. В продължение на повече от 2 седмици аз не видях смяна в държанието на огромна част от жителите на града. Магазините действаха изцяло обикновено, като хората в тях не бяха екипирани по рекомендациите на гобернатора. Едва в средата на април забелязах промени – ръкавици, маски, целесъобразни табели за съблюдаване на разстояние сред хората. Май месец за първи път видях човек, който да почиства количките в магазините след използването им. Маските станаха наложителни в закрити пространства от 1-ви май. Пред всеки магазин има човек, който следи и не пуска в магазина клиенти без маски. Всички тези ограничения за мен са закъснели. Маските можеха да станат наложителни още при започване на пандемията. Това беше просто решение, само че както в доста други страни имаше дефицит на маски. В момента те са елементарно налични, даже се раздават гратис.

- А по какъв начин оценявате ограниченията в поддръжка на пострадалите?

- Интересен миг е, че сега много хора получават повече пари за безработица, в сравнение с са били заплатите им. Доста хора спекулират с това и не се връщат на работа, макар че работодателят ги търси. До скоро нямаше по какъв начин за това да се рапортува и тези помощи да бъдат спрени. И доста хотели пострадаха от това. Например – освободиха всички чистачки, след това обаче хотелите бяха наети за хора работещи на първа линия в битката против ковид. Собствениците се обадиха на чистачките да се върнат, а те не желаеха. След това човешки запаси започнаха да подават сигнали, само че мисля че и до този миг няма спряно обезщетение за безработица по сигнал на шеф. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР