Преди дни стана ясно, че заявяването и получаването на електронно

...
Преди дни стана ясно, че заявяването и получаването на електронно
Коментари Харесай

Как да получим електронно свидетелство за съдимост |

Преди дни стана ясно, че заявяването и приемането на електронно удостоверение за съдимост ще може да се прави и посредством заоблачен дипломиран електронен автограф (КЕП). Така Министерството на правораздаването се отзова на отправените в изискванията на пандемията рекомендации за облекчение на жителите и сътвори нова опция за достъп до услугата електронно удостоверение за съдимост, обясниха от Министерство на правосъдието.

OFFNews се обърна към правосъдното ведомство за спомагателни обяснение. Ето какво ни дадоха отговор.

Кой може да употребява услугата приемане на електронно удостоверение за съдимост?

От услугата може да се употребява всеки български жител, роден в България, за който не са съставяни бюлетини за съдимост, в това число и бюлетини за наложено административно наказване по чл.78а от Наказателен кодекс.

Изискването е гражданинът-заявител да има дипломиран електронен автограф (КЕП), публикуван от български снабдител на удостоверителни услуги.

Квалифицираният електронен автограф (КЕП) може да е общоприет - на физически притежател, например флашка или мобилен/облачен, употребен посредством GSM. Той съдържа информация за ЕГН-то на приносителя, тъй че той да се разпознава пред осведомителната система за издаване на електронни свидетелства.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен автограф, могат да заявят документа през консулските служби и да го получат разпечатан и удостоверен от чиновник в българското консулство в съответната страна. В този случай, в облекчение на нашите съграждани Министерство на правосъдието си сътрудничи с Министерство на външните работи по силата на подписано междуведомствено съглашение.

Родените в България български жители, които са осъждани, оправдани, освободени от наказателна отговорност във вр. с чл.78а от Наказателен кодекс, или амнистирани могат да заявят и получат удостоверение за съдимост от съда по месторождение или съда по местоживеене. След информация правосъдните чиновници издават на хартия свидетелството, в което е вписано съществуването на посочените условия според от това за къде е предопределен да послужи документът.

Какво е належащо да създадем, с цел да заявим и получим електронно удостоверение за съдимост?

На уеб страницата на Министерството на правораздаването (cs.mjs.bg) има подробни инструкции за потреблението на електронната услуга, в това число по какъв начин да се заплати посредством виртуален ПОС терминал таксата от 3 лева. Тази такса е по-ниска от тази за издаване на удостоверение за съдимост като книжен документ.

През компютър или телефон в портала (https://cs.mjs.bg/bg/Home/Help# ) можете в детайли да се информирате за всяка стъпка и зародил въпрос при заявяване, заплащане и приемане на електронно удостоверение за съдимост.

Кога и по какъв начин се заплаща таксата, по какъв начин се удостоверява заплащането?

След вписване на заявката системата пресъздава информация за банковото заплащане. То може да се направи: по банков път в клон на банка; посредством персонално електронно банкиране; през Интернет (виртуален ПОС терминал) благодарение на дебитна или кредитна карта; с Код за заплащане в Портала за електронни заплащания на https://pay.egov.bg/.

В рамките на до 3 работни дни от постъпване на заявяването и заплащането на услугата заявителят получава известие на посочения при регистрацията в осведомителната система имейл, че има направено удостоверение за съдимост, което може да достъпи посредством характерен, генериран от системата код, който също е посочен в имейла.

Министерството на правораздаването издава за потребностите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост след нарочна поръчка и предварителна оторизация. Тази алтернатива бе въведена от държавното управление за да се улеснят жителите, като отпадне тежестта да се доставят с документи, които органите на изпълнителната власт могат да си набират по длъжностен път. И изрично можем да кажем, че този механизъм се употребява дейно и работи доста добре.

Пред кого може да послужи електронното удостоверение за съдимост?

Електронното удостоверение за съдимост е предопределено да послужи пред всяка една институция, държавна или частна организация или сдружение. То се издава на български и на британски език за облекчение, в случай че заявителят желае то да послужат пред орган в чужбина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР