Преди дни шефът на президентската дирекция за инвестициите Арда Ермут

...
Преди дни шефът на президентската дирекция за инвестициите Арда Ермут
Коментари Харесай

Турция се бори за „Фолксваген“ със зъби и нокти

Преди дни шефът на президентската дирекция за вложенията Арда Ермут уточни преимуществата на Турция пред България в надпреварата за спечелването на завода. В изявление пред немския FAZ той съобщи, че за страната му построяването на новия цех не е единствено инвестиция, а носи и голям алегоричен заряд. „ Фолксваген “ е най-предпочитаната в Турция автомобилна марка, годишно там се купуват към 67 000 коли, уточни той.

Кметицата на огромната община Айдън в Югозападна Турция Йозлем Черчиоглу пък се обърна с апел към депутатите от ръководещата Партия на справедливостта и развиването да подхващат ограничения и да се борят интензивно, с цел да не бъде определена България за новия цех на „ Фолксваген “. Черчиоглу е кмет от основната опозиционна Републиканска национална партия. Тя упорства непременно заводът да бъде построен на територията на общината, ръководена от нея. „ Окончателният резултат още не е прочут и е рано да се ядосваме. Трябва да се борим до дъно и ще се преборим Германия да избра нас “, споделя кметицата, представена от организация IHA, заяви OFFNews. Тя отбелязва изказванията на българския министър председател Бойко Борисов и на президента Росен Плевнелиев, съгласно които София ще даде доста по-добра оферта. „ Ние за какво да мълчим? Нашата община е в положение да даде надалеч по-добри условия. Имаме чудесна инфраструктура за построяването на новия цех и близо 4000 подготвени служащи “, твърди Черчиоглу.

Призив насочи и кметът на община Герменджик от провинция Айдън Фуат Йондеш. Според него общината му е „ географски, стратегически и логистично най-подходяща за завода на „ Фолксваген “ и никога Турция не следва да изгуби плана, с цел да отиде той в България “. „ Готови сме да активизираме всички наши старания и уреди за придобиването на този толкоз огромен план, значим от икономическа позиция. Районът ни има всички условия за построяването на завода и е най-големият и подобаващ претендент “, твърди той. Йондеш показва, че общината е подготвена да подари земята в промишлената зона, основана особено за сходна инвестиция. Той акцентира значимостта на логистиката и стратегическото разположение на региона си. „ Най-важното изискване за построяването на завода е мястото, на което се намираме, което е на основен маршрут за превозване. Ние сме ситуирани на кръстопътя на всички пътища – тук минават всички железници, до нас са две летища и морето. Това ни дава голямо преимущество във връзка с логистиката “, разяснява той. Освен това общината му е взела решение за построяването на нова жп линия към специфичната индустриална зона, която да улесни компанията да доставя елементи и артикули от и до пристанищата.

Вероятно през ноември т.г. автомобилната компания ще вземе окончателното си решение за избора на мястото за плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР