Преди дни Роналдиньо обяви, че се оттегля от професионалния футбол.

...
Преди дни Роналдиньо обяви, че се оттегля от професионалния футбол.
Коментари Харесай

Роналдиньо с усмивката, той ни накара да се влюбим в играта

Преди дни Роналдиньо разгласи, че се отдръпва от професионалния футбол. Бразилецът от дълго време изниква в съзнанието на всеки почитател с ореол към главата си. Успя да сплоти милиони с атрактивните си отигравания и себераздаване. Рони не спираше да забавлява феновете. Флиртуваше с топката. Уменията му бяха невиждани. Преди 10 години култът към него доближи до такова равнище, че даже останалите футболисти му бяха почитатели. Новината, че публично окачва бутонките небрежно доби необятен отзив. Не закъсняха благодарствените писма и прочувствените известия от милионите му фенове по целия свят. Но, какво толкоз особено правеше зъбатия дългокос майтапчия?

Ако сте следили даже и един негов мач, доста добре знаете.

С Роналдиньо 90-те минути минаваха на един мирис. Те в никакъв случай не стигаха и ни се искаше към този момент да е идната седмица и отново да се любуваме на футбола му. " Не спирах да виждам клипове с него в youtube ", " прекарвах часове, наблюдавайки головете му онлайн, а след това се пробвах да ги повторя ", " изучавах финтовете му по през целия ден, най-много " еластико ", споделят звездите от Висшата лига - Еден Азар, Деле Али и Вилфред Заха. Малка част от " поколението Роналдиньо ", въодушевено от магьосника. Най-добрите играчи на планетата сега израснаха, учейки се от него.

 Снимка 306329
Източник:

Освен към този момент упоменатите трима - Пол Погба, Рахийм Стърлинг, Тиаго Алкантара, Дмитри Пайе, Габриел Хесус, Даниел Стъридж, Садио Мане, Вилиан, Неймар... всички те признават, че бразилецът е техният воин. Звездата на Пари Сен Жермен споделя, че до някъде го е позор всякога щом беседва с Рони. " Винаги е бил моят кумир ", разяснява Неймар.

Моят също. Възможността да виждам Роналдиньо в Барселона е привилегия. Всички хлапета към мен се влюбиха във футбола точно поради него. Той беше на всички места. Плакати по стените, телевизионни реклами, билбордове, фланелки... ликът му даже беше на опаковките от чипс. Всички младежи имаха по няколко фотоси на бразилеца на своите нови телефони с пъстър екран. Манията доближи нечувани размери, а той си остана все същият харизматичен майтапчия. Готов да предложи нова порция развлечение на милионите си почитатели всякога щом излезе на терена.

 Снимка 324009
Източник:

Танцуваше сред противниковите бранители. Триковите му пасове с едно допиране стигаха по-често задачата, в сравнение с се искаше на съперниците му. Дори не гледаше топката, до момента в който извеждаше гениално някой от съотборниците си. Пускаше я от едната страна на бранителите, а самият той минаваше от другата, оставяйки ги зашеметени за няколко секунди. Дори най-опитните недоумяваха какво ги е сполетяло. Не са малко тези, които се озоваваха на земята след някой от финтовете на Рони. Експлозивността му бе впечатляваща.

През есента на 2005 Барса гостуваше на " Бернабеу " в следващ епизод на " ел класико ". Роналдиньо на няколко пъти развинти невръстния Серхио Рамос. Именно през неговата зона атакуваше най-често бразилецът - призрачен дебют на бранителя в съперничеството с Барселона. Мачът бе изгубен от " галактикото " на Реал с 0:3. Два от головете вкара Рони, а точно след негово прострелно подаване Самуел Ето`о осъществя третия.

" Помня един собствен гол от директен свободен удар. Стената им беше построена от Луиш Фиго, Зинедин Зидан, Роналдо, Дейвид Бекъм... да играя в " ел класико " си беше огромен стрес ", споделя феноменалния Роналдиньо.

 Снимка 272631
Източник:

Той прекара 5 години в Барселона, само че едно попадение остава по-специално. Първото. Дебютът на суперзвездата е през 2003 в мач против Севиля на " Ноу Камп " с необикновен начален час. Ръководството на тима моли федерацията да измести срещата от сряда за вторник. Полученият отвод не трогва изключително " блаугранас ", които вземат решение да показват своето противоречие. Срещата стартира в сряда - една минута след среднощ! " Няма проблем, това е обичаната ми част от денонощието ", споделя разчувстваният бразилец за дебюта си пред 80 хиляди фенове. В 1 часа и 24 минути стадионът изригва като колосален вулкан. Роналдиньо съумява да отстрани нетипичния начален час на срещата от заглавията на вестниците. Най-новото попълнение на каталунците минава около няколко съперници и изстрелва топовен снаряд, който съвсем напуква горната греда. И влиза неспасяемо във вратата на гостите. Легендата се ражда.



Благодарение на него Барселона възвърна предходния си искра. Десетката сложи началото на доминация на каталунците. Именно той проправи пътя на Лионел Меси в огромния футбол. " Роналдиньо е феномен. Той ми дава доста потребни препоръки. Винаги ми оказва помощ. Завиждам му за невероятния надзор на топката (б.а. едно от най-силните качества на Меси). Може да сътвори нещо особено когато и да е от мача и да го завоюва - умеене, което и аз би трябвало да науча ", разяснява аржентинецът през 2005, когато е на 18.

Както постоянно се случва в живота и във футбола, ученикът задмина учителя си. Все отново, Меси в никакъв случай не е показал атрактивността, с която Рони омагьоса света на футбола. Личеше си, че играта му доставя неповторимо наслаждение.

В мач от Шампионската лига против Милан през сезон 2004/2005 Роналдиньо сътвори един от многото си мигове на талантливост. Получи подаване в средата на терена. Спря си топката на гърди и с елегантно придвижване трансферира Дженаро Гатузо, който му беше на гърба. Премина с дрибъл около Андреа Пирло и Алесандро Неста. Пред погледа на бранителя, подвигна топката във въздуха и я подаде с пета към собствен свободен съотборник, намиращ се на границата на наказателното поле на Милан. Настоящият треньор на " росонерите " протегна безпомощно ръце във въздуха, невярвайки какво се случва. Едва ли постоянно някой съумява да смае Гатузо...

По-късно в срещата бразилецът вкара замайващ гол на сънародника си Дида, оформяйки крайния триумф на Барса - 2:1.

 Снимка 266486
Източник:

Легендата на Швеция - Хенрик Ларсон си спомня за различен случай, в който Роналдиньо демонстрира неповторимия си взор върху играта: " Той просто те вижда, където и да се намираш на терена. Помня един мач против Селта (Виго). Рони си проправяше път по лявото крило, към този момент беше навлязъл в тяхната половина. Аз бях вдясно и взех решение да пробия към наказателното поле. Забеляза ме и ми подаде топката, не мога да си обясня по какъв начин. Уви, пропуснах ситуацията. Самият факт, че той ме видя през целия куп от играчи към себе си, на такова огромно разстояние и ми подаде топката на крайник - това е особено. "

Роналдиньо е несравним. Историите с него в никакъв случай не свършват. Ако не сте го гледали, няма по какъв начин да разберете за какъв футболист става въпрос. Нарежда името си до това на най-големите митове в спорта. Определено, ще липсва.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР