Преди дни председателят на Народното събрание обяви, че свиква депутатите

...
Преди дни председателят на Народното събрание обяви, че свиква депутатите
Коментари Харесай

Денков: Извънредното заседание на НС е предизборна акция, не за търсене на решение

Преди дни ръководителят на Народното събрание разгласи, че привиква депутатите изключително през днешния ден по искане на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, с цел да се отхвърли ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката, признат от Народното събрание на 5 октомври 2023 година Заседанието обаче е пред неуспех, след като  " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Възраждане " и Българска социалистическа партия оповестиха, че ще го бойкотират. 

Извън тематиката за напрежението сред ръководещите, Денков разяснява и други настоящи тематики. България поддържа увеличението на националните вноски към бюджета на общността, разгласи той. 

" Българската позиция е, че ние избираме този вид, тъй като алтернативата е или да няма финансиране на тези планове, а някои от тях са доста значими за нас, като да вземем за пример по тематиката миграция, отбрана на външни граници, или да се вземат средства от други стратегии като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не желаеме да вършим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от страните ". 

Конфликтът сред Израел и Хамас, както и бюджетът и смяна във финансовата рамка на общността са двете тематики, които са разисквани нощес на лидерската среща в Брюксел, заяви министър председателят.

" По първата тематика има цялостно единогласие, за това, че Израел беше брутално атакуван с терористична офанзива в невъобразим мащаб, която явно целеше да предизвика не просто Израел, а целия свят с това, което беше записано като жестокости. В това отношение Израел има право да се отбрани и би трябвало да го подкрепим в тази отбрана. В същото време би трябвало да се резервира животът на почтените хора, които са от другата страна - тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа. Голяма част от диалозите бяха да се откри салдото сред изконното право на Израел да се пази, да накаже тези, които направиха офанзивата и в това време да се резервира живота на почтените хора ".

" По отношение на годишната рамка задачата беше да се чуят другите гледни точки и да се приготви вземането на решения за декември. Имаше разнообразни гледни точки, само че имаше и предпочитание за реализиране на компромис. Има четири целта, които са обрисувани от Европейска комисия, има цялостно единодушие, че те са основни - и за Украйна, и за миграцията и за помощта на общността към страни, наранени от естествени бедствия. Въпросът е по какъв начин тъкмо да се балансират и от кое място ще дойдат средствата ", добави министър-председателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР