Преди дни от компанията Hanwha Energy обявиха, че са приключили

...
Преди дни от компанията Hanwha Energy обявиха, че са приключили
Коментари Харесай

Южна Корея - първа в света с електроцентрала за водородни горивни клетки

Преди дни от компанията Hanwha Energy оповестиха, че са завършили с процеса по построяването на първата в света електроцентрала за водородни горивни кафези, заяви Тhe Korea Herald. Тя създава електричество от отпадъчен водород, който обичайно се отделя в нефтохимичните съоръжения.

Изграждането на електроцентралата коства 255 милиарда южнокорейски вона (212.4 милиона долара). Съоръжението е издигнато върху повърхност от 20 000 квадратни метра в петролохимичния комплекс Daesan в провинция Южен Чунчон. Отпадъчният водород ще се доставя от нефтохимичните централи Hanwha Total през подземни тръбопроводи. Така ще се създава 400 000 мегаватчаса електрическа енергия, която годишно ще зарежда 160 000 семейства.

На формалното разкриване на електроцентралата участваха министър председателят на Южна Корея - Чунг Сю-кюн, заместник-министърът на търговията Чун Ил-сун и изпълнителният шеф на Hanwha Energy Чон Съб-ин.

„ В международен мащаб 40% от водородните горивни кафези се обезпечават от Южна Корея. Благодарение на отличните си технологии Корея ще усили индустриалните си мощности и до 2040 година ще създава до 15 гигавата водородни горивни кафези. С тях тя ще зареди промишлеността си и ще се наложи като водещ експортьор на такава сила “, разгласи министър председателят.

Конвенционалните електроцентрали за водородни горивни кафези употребяват водород, извлечен от полутечен природен газ, при което в атмосферата се излъчва въглероден двуокис. За разлика от тях при новооткритата 50-мегаватова електроцентрала на Hanwha Energy се употребява отпадъчен водород, който, в случай че не бъде оползотворен, би трябвало да бъде изгорял или изхвърлен в атмосферата, прецизират от южнокорейското Министерство на търговията, индустрията и енергетиката.

След като отпадъчният водород доближи до електроцентралата през подземни тръбопроводи, той реагира с О2. При тази електрохимична реакция се създава електричество, а отпадъчният артикул е чиста вода. Не се отделят никакви замърсяващи артикули като серен или азотен окис. Няма и парникови газове, регистрират от Hanwha Energy.

„ Чрез новия си план – създаване на централа за произвеждане на водородни горивни кафези от отпадъчен артикул - Hanwha Energy поддържа напъните на страната да подтиква по този начин наречената атомна стопанска система и способства за локалната промишленост “, разгласи изпълнителният шеф на Hanwha Energy Чон Съб-ин.

За да работи електроцентралата, Doosan Fuel Cell ще доставя по 144 единици 440-киловатови горивни кафези, които са създадени по тяхна технология. Doosan Fuel Cell е част от Doosan Group – компанията, която ще дава отговор за поддържането на водородните горивни кафези през идващите 20 години.

Централата ще бъде ръководена от Hanwha Energy до тогава докато електрическата сила, генерирана от нея, се купува от Корейската енергийна борса. В същото време компанията Korea East-West Power Co. ще дава дотации под формата на възобновима сила против 1 мегаватчас електрическа енергия.

„ Електроцентралата за водородни горивни кафези ще се трансформира в нашия главен коз, който ще ни обезпечи софтуерно преимущество на международния пазар на сходна електроенергия”, разгласи изпълнителният шеф на Doosan Fuel Cell Ю Кюн-су.

„ Компанията Doosan Fuel Cell ще се стреми да употребява за производството на водородните горивни кафези единствено съставни елементи, които са 100% локално произвеждане. Така ще се сътвори здрава индустриална екосистема и ще се даде опция и на партньорските компании по плана да реализират стопански напредък, който ще бъде споделен”, добави Ю Кюн-су.

Hanwha Energy има 49% от акциите в плана, следвана от Korea East-West Power Co. с 35% и Doosan Fuel Cell с 10-процентен дял. Останалите 6% се поделят сред няколко финансови вложителя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР