Преди дни на Балканите беше отчетена сериозна сеизмична активност. След

...
Преди дни на Балканите беше отчетена сериозна сеизмична активност. След
Коментари Харесай

Възможен ли е мощен земен трус у нас след земетресенията в Гърция и Румъния?

Преди дни на Балканите беше регистрирана сериозна сеизмична интензивност. След мощното земетресение, което разклати гръцкия остров Закинтос и Румъния беше ударена от трус с магнитуд над 5.5 по скалата на Рихтер. Той беше усетен и у нас. По този мотив от Novini.bg се обърнахме към ръководителя на департамент „ Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев, с въпрос дали е вероятен мощен земен трус у нас след земетресенията в Гърция и Румъния.

Земетресенията, които станаха на Балканите са задоволително надалеч от нашата страната. Земетресението на остров Закинтос със мощ съвсем 7, т.е. влизаме в графата на пагубните земетресения, дото земетресение, което се случи и беше усетено на територията на нашата страна, беше с по-слаб магнитуд - малко над 6 в планината Вранча. До планината Вранча стават междинно-фокусни трусове, които са на дребна дълбочина под земната кора. Земетресенията във Вранча са с задоволително висока периодичност и там такива пагубни трусове с магнитуд 7 стават приблизително през 30-40 години. Едно от тези трусове на 4 март 1977 година засегна доста мощно и нашата страна. Минималното количество известни жертви беше 125 индивида в Свищов от пропаднали жилищен блок и едно общежитие. Това се случва, тъй като източникът е задоволително надълбоко ситуиран под земната кора и сеизмичните талази се популяризират гладко на огромни дистанции “, изясни специалистът.

Трусовете на Балканите нямат връзка

„ Както и в тази ситуация със земетресение с магнитуд 5,8 на към 150 км от територията на нашата страна, беше усетено в съвсем цяла Северна България преди дни. Земетресението в Закинтос не беше усетено на територията на нашата страна, макар че то е с над 40 пъти по-силна сила, то обаче е приповърхностно. Трусът се дължи на подпъхването на Средиземноморската земна кора в региона на Йонийско море, която влиза под континенталната част на Югоизточна Европа, т.е. на Южна Гърция. Земетресенията там са релативно по-плитки и постоянно са със напълно различен темперамент на скъсване на земната повърхнина, за разлика от дълбоките трусове, които са с оптималната дълбочина до 50-60 км. Докато на територията на Румъния под планината Вранча, които са до 200 км дълбочина. Генезисът е напълно друг. Зоните са на задоволително огромно разстояние, над 700-800 км сред двете. Така че връзка сред двете зони няма, нито по метода на струпване на напрежение и скъсване на земните глъбини, нито има задоволително близко разстояние сред тях “, безапелационен бе проф. Ботев.

„ Връзка сред двете няма никаква, а това, че те се случиха през един-два дни това е инцидентно съвпадане и се дължи на обстоятелството, че в Гърция стават доста постоянно трусове с огромна мощ “, добави той. „ Така наречените мощни трусове стартират от магнитуд 6 и по-голям и такива трусове е имало над 100 през последните 100 години на територията на Гърция. За последните 90 години на територията на нашата страна няма нито едно земетресение с магнитуд по-голям от 6. Тоест нито едно мощно земетресение на наша територия не е имало за последните 90 години. Последното е през 1928 година “, напомни специалистът.

„ Честотата на мощните трусове на територията на Гърция е доста огромна, мощните трусове под планината Вранча също е доста огромна, даже пагубните над 7 са през 30-40 години, а тези с магнитуд 6 стават през 10 години. Съвсем обикновено е да се получи едно съвпадане във времето без да има никаква връзка сред тези трусове. Може да се каже, че изключително при дълбоките трусове, които ние назоваваме междинно-фокусни, защото има и още по-дълбоки, само че те се намират на напълно друго място – Тихоокеанския сеизмичен пояс “, сподели топ сеизмологът ни.

Вранча не спи

Твърдата земна кора, която минава през територията на Румъния и под която се подпъхва Черноморската плоча е причина да се покачване континенталната част на Балканския полуостров. По този метод се е образувала и Карпатската дъга, а на завоя сред Южни и Източни Карпати е Вранча. На дълбочина над 100-150 км стават доста мощни трусове. Както разбирате ние не можем и нямаме пряк достъп до такива дълбочини. Следователно доста мъчно можем да дадем прогнози за бъдещи мощни земетресения. Тук не можем да се приказваме за прогнозируемост, а по-скоро за вероятностни и статистически оценки. На територията на нашата страна значително въздействие имат единствено земетресенията във Вранча, които са с магнитуд по-голям от 7 и то със характерна устременост на излъчването при скъсване на сеизмичните зони. Това ориентиране на 4 март през 1977 година беше нещастно насочено към проблемите с неустойчивото строителство в град Свищов. За страдание двете здания, които паднаха, бяха с охлабени основи и с спомагателни промени и се получиха сривания. В съседство други къщи бяха останали цели със доста по-слаби нарушавания. Ефектът от доста мощните трусове прекомерно постоянно се дефинира и от сеизмичната резистентност на постройките. Връзката сред две прилежащи сеизмични зони е комплицирана и към момента неизяснена.

В съседство, когато стане по-силно земетресение, с цел да се натрупа напрежение в прилежащи сеизмични зони, са нужни години. 10-на години май-малко. Да приказваме, че при нас, които се намираме във вътрешноконтинентална плоча, където придвижването на блоковете е доста по-бавно, да приказваме за предаване на такова напрежение е изключено. При нас земетресенията са до 15 км дълбочина, също така Централна България е ситуирана на към 350 км от Вранча, не може да има директна връзка. Няма директна връзка, акцентира проф. Емил Ботев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР