Преди дни МРРБ обяви, че близо 13 млн. лв. допълнително

...
Преди дни МРРБ обяви, че близо 13 млн. лв. допълнително
Коментари Харесай

Още над 10 жилищни сгради в Златоград ще бъдат санирани

Преди дни Министерство на регионалното развитие разгласи, че близо 13 млн. лева в допълнение се отпускат от Оперативна програма „ Региони в напредък “ за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни и публични здания в 28-те дребни общински центрове в страната. Уточнено бе, че общините ще могат да аплайват с планове към края на годината, като сумата може и да се усили, защото ще се направи актуализация на икономията от средства преди оповестяването на поканата за планове. И тъй като Златоград е една от най-активните общини в напъните си да санира колкото се може повече здания, Actualno.com беседва по тематиката с кмета Мирослав Янчев.

Да, 13 млн. лв. е свободният запас към този момент и след изиграване на публичните поръчки - тези, които са утвърдени, ще се освободи още. Може би към 14-15 млн. ще е общата стойност на запаса. Ние ще се подготвим с всички обекти, които ни бяха отхвърлени. За всички тях имаме основана документи по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. За тези обекти ще аплайваме сигурно. Тук е въпросът, в случай че подадем нови обекти, би трябвало да преценим риска дали биха получили утвърждение, с цел да не сътворяваме напразни очаквания. Смятам, че в границите на 3-4 месеца ще имаме изясненост.
Ще се състезавате между тях или за всяка община има обособен запас?
На конкурентен принцип ще е кандидатстването. Има 28 града, които могат да вземат участие по тази мярка и ние ще бъдем един от тях.
А за какво една част от плановете ви не получиха утвърждение?
По разнообразни аргументи, само че не е от некачествени планове. По-скоро една дребна част от обектите бяха на прага на точките, които получиха. И един или два от обектите като отпаднат, отпада цялото планово предложение. Но това не е драма, както разбирате, още веднъж имаме опция да аплайваме. Не се отхвърляме, да знаете!
Имате ли други планове, които очаквате да бъдат финансирани на този стадий?
Да, един доста значим план, който ще стартираме, уповавам се в ранните пролетни дни, е за колектор 1-А. Той играе значима роля, тъй като обгръща цялостен квартал. Дори този квартал, в който се намираме - Старият град, не е обзет изцяло. Част от канализацията се излива в реката. И ние желаеме с построяването на този колектор да обхванем целия квартал и съвсем на 80% от отпадните води на града да минават през пречиствателна станция.

Работим към този момент по построяването на площада в село Долен. Стартирали сме процедура за избор на реализатор. Кандидатстваме към Местната инициативна група за парка с повърхност за отдих и развлечение на младежите. Имаме желание да го уширим доста. Искаме да осъществяваме два значими пътни сектора - за Аламовци - Златоград и Печинско - Страшимир - Боево. Надявам се от май-юни месец да стартираме осъществяване на 17 улици по Програмата за развиване на селските региони. Имаме и различен значим план, обвързван с почистването на атмосферния въздух и придаване на по-добър образ на града. Имаме 24 многофамилни къщи и 8 жилищни блока, които ще санираме по Оперативна програма " Региони в напредък ". Очакваме посредством реализирането на този план да понижим разноските за сила, за дърва за отопление и оттова - по-чист въздух. Със сигурност е потвърдено, че 60-70% е икономията за семействата, които са към този момент санирани. Досега сме обхванали с енергийна успеваемост над 20 здания в Златоград, санирани по разнообразни стратегии. Седем здания - по Националната стратегия за енергийна успеваемост с доста огромни блокове, и 13 здания със средства по Оперативна програма " Региони в напредък ", като 4 от тях са държавни - съд, прокуратура, полиция, Гранична полиция и Пожарната.
Интересни возила купувате по трансграничен план, едното е АТВ, за какво?
През 2015-та година изпаднахме в рецесия с доставката на храна и лекарства. По време на огромното снежно злополучие през март месец се наложи да доставяме хранителни артикули и медикаменти до откъснати обитаеми места с високо проходима техника, която чакахме да ни я провиснал от Министерство на вътрешните работи - Смолян. Тогава се оказа, че общината е безсилна, тъй като не разполага с нужната техника. Сега сме оповестили доставка на АТВ и високопроходим пожарен автомобил. Имаме планувана също кола за спешна помощ, мамограф и друга здравна техника, която е още веднъж по българо-гръцки план. Болницата е другият обект, за който успяхме да осигурим средства за енергийна успеваемост. Тя постоянно оставаше на назад във времето, тъй като не попада на никое място като опция да обезпечим финансиране за нея. По " Красива България " към този момент печелим два плана - единият беше за покрива, а в този момент ще сменяме дограмата на двете фасади. Болницата е една от институциите, които не можа да получи финансиране по оперативните стратегии заради това, че е комерсиално сдружение. Единствената опция беше или по Националния поверителен екофонд, или по " Красива България ". Сходна е обстановката с термоминералната вода - на никое място не се финансира подобен план.
Изобщо има ли някакъв късмет за нея?
Има светлина в тунела. Аз съм оптимист и се надявам в близко време да създадем идната стъпка за финансиране. Досега имаме построен сондаж, частични доставки за вътрешната топлопреносна мрежа. Надяваме се да получим утвърждение. Работим, с цел да осигурим продължение на плана, тъй като държавното управление към този момент е финансирало първата стъпка от интегрираното потребление на минералната вода - сондажа. И съм уверен, че ще продължим и напред.
С държавна помощ ли?
И с държавна помощ, и с общинско присъединяване, и с присъединяване на министерства, уповавам се.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР