Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение

...
Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение
Коментари Харесай

Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

Преди дни министерството на опазването на здравето разгласи, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании . Като главен претекст за закриването на центъра се сочи, нуждата от прехвърлянето на 5-10 щатни бройки в администрацията на Министерство на здравеопазването и НЦОЗА. Мнозина смятаха, че същинската причина за закриването на центъра е обвързвана с апетити към постройката, в която се обитава, намираща се в идеалния център на София. Проектът за разпореждане на министерския съвет е подложен за публично разискване. Ето някои от мненията на специалисти в региона на психиатрията и битката с наркотичните зависимости, които те са изказали на уеб страницата за публични съвещания.
Според проф. Риналдо Шишков от Варненския медицински университет се закрива работеща конструкция и по този начин ще се размие отговорността за битката със зависимостите:
" До преди година бях член на екип на метадонова стратегия, а дълго време преди този момент съм работил в лечебно заведение, в което се лекуваха пациенти със зависимости. В тази връзка смятам, че съм добре осведомен с работата на НЦН. До момента, съгласно мен, това е една добре работеща конструкция осъществяваща отлична методична помощ, провеждаща образования, сертифицираща ръководители на стратегии и прочие Всичко тези действия сътрудниците на центъра реализират с висока подготвеност и доброжелателност, което е и причина на успешността в работата със подвластни пациенти. Пиша това, с което изричам опасението си, че доста евентуално е да се случи обичайното-след „ усъвършенстване “ на действия и структури на работещи звена се трансформират в част от система която или не ги интегрира добре, или ги претопява с което по този начин наречения " институционен метод " ликвидира персоналният ангажимент и отговорност, каквато смятам, че сега Националния център по наркомании има. ”
Проф. Петър Маринов - правосъден психиатър счита че решението за закриване на центъра е преждевременно, неправилно и взето без разбор:
" Относно съмнителната стойност на това разпореждане, НЦН е конструкция, която изисква внимание от страна на държавната администрация. В оторизации й размер тази работа е изпълнявала съзнателно своята роля. От друга страна предприемането на тази последна стъпка би довела до последна демотивация чиновниците и би анихилирала напъните им за методична помощ на експертите, които са ангажирани с тази изключително сложна област. Допускам, че Министерство на здравеопазването не е провело задоволително изчерпателен и струтуриран разбор на активността и не е в положение да обоснове разширението й, заради което подхваща този модел на реакция. Известно е, че в изключително чувствителни за обществото действия стимулирането и разширението размера на работа е доста по-добра тактика от механичното обединение и заличаване. В този смисъл, изразявайки освен моето, само че и на много сътрудници мнение, сме изрично срещу влизането в действие на това разпореждане, което би увредило така и така анемичното положение на наркологията у нас. ”
Д-р Караниколов счита, че „ липсва аргументация и евентуално задачата е друга:
" В приложените 4 документа би следвало да има съществени отчет, оценка, аргументация, координиране. Но действително нищо няма, а единствено клишета и общи изрази. Затова мисля, че същинската цел е закриване на центъра и основаване на нова конструкция с цел да може бързо да се промени активността във връзка с опиатите. В каква тенденция да се промени - евентуално да намалеят рестриктивните мерки за тях, доколкото към този момент има съществени ограничавания. Може би друга цел е цялостно послушание и взаимозависимост от министерството, тъй като се ликвидира самостоятелността на центъра, който въпреки че и сега е към Министерство на здравеопазването въпреки всичко има повече автономия от дирекцията, която ще поеме неговите функционалности. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР