Преди дни Комисията за защита на потребителите да заведе 9

...
Преди дни Комисията за защита на потребителите да заведе 9
Коментари Харесай

Граждани настояват КЗП да провери колекторските фирми

Преди дни Комисията за отбрана на потребителите да заведе 9 групови желае против компании за бързи заеми, отказали да отстранен в договорите си неизгодни за потребителите клаузи. В тази връзка Комитетът за отбрана на потребителите насочи публична молба към комисията да извърши инспекции на така наречен колекторски компании, които упражняват систематичен тормоз над българските жители при събирането на задължения.
Комитетът за отбрана на потребителите беше образуван преди няколко месеца поради неналичието на специфичен закон регулиращ активността на тези компании, които оперират без каквито и да било одобрени правила за връзка с потребителите.
В молбата е маркирано, че колекторските компании имат достъп до Централния кредитен указател – ЦКР и могат да слагат оценки за кредитния рейтинг на потребителите и компаниите наедно с други институции като банките да вземем за пример. Комитетът осведоми комисията, че за няколко месеца е получил голям брой сигнали за жестоко и надменно държание от чиновници на колекторски компании към жители - длъжници. „ Сблъскахме се също по този начин и със случаи на консуматори, които непозволено са били „ дамгосани “ в ЦКР като не правилни кредитополучатели точно от такива компании “, написа в формалната молба към КЗП.
Отново и в този момент Комитетът за отбрана на потребителите припомня, че България има стотици хиляди длъжници с просрочени заеми и сметки, които са лишени от всевъзможни принадлежности за отбрана на техните права във взаимоотношенията им с тези компании. Няма транспарантен метод, който да дефинира сумите, начислени от колекторските компании над главницата. Друга нелоялна процедура е съзнателно заблуждение на жителите, в това число във връзка с отминалостта на задълженията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР