Преди дни жителите на Райково, сега квартал на областния град

...
Преди дни жителите на Райково, сега квартал на областния град
Коментари Харесай

Петиция призовава да се спаси Пангаловата къща в Смолян

Преди дни жителите на Райково, в този момент квартал на регионалния град Смолян, стартираха подписка и онлайн петиция за спасяването на Пангаловата къща.

Подписката се популяризира и в обществена мрежа в интернет, привличайки поддръжници и от чужбина, оповестиха от читалище "Балкански просветник " в кв. Райково, уредник на акцията.

„ Внушителната Пангалова къща в Смолянския квартал „ Райково " се разрушава пред очите ни. Някога горда и красива, в този момент е оставена на произвола на ориста. Собствениците й не я поддържат, институциите нехаят, никой не поставя никакви грижи за нея. Проявената немарливост към възрожденската постройка ще ни коства скъпо. Бъдещите генерации ще ни упрекнат. Затова дано я защитим, до момента в който не е станало окончателно късно! Нека обединим напъните си и да създадем всичко допустимо да я спасим! ". С този апел райковци приканват всички родолюбци да поддържат самодейността със своя автограф.

Инициативата е за търсене на решение за предизвикателство на незабавен ремонт на занемарената реституирана къща, която се смята за най-хубавият пример на родопската архитектура.

Навремето постройката е съперничела по помпозност и лукс на конаците на агите. Тя е cтpoeнa пpeз 1860 година за заможния търговец на аби Пангал Вълчу от известните дюлгери Вълчо и Харит Кисьови. Плановата й комбинация е симетрична. Големите салони на двата етажа са ситуирани напречно на оста на влизане. Украсена е с красиви дърворезбовани тавани. Монументалната й триетажна фасада е допълнена с ризалити, централен портик, голям брой еркери и цели 160 прозореца.

През 50-те години на предишния век там се обитава Родопският национален музей, а по-късно там e и историческият музей.

Държавата се грижи за къщата до 1984 година, когато се освобождава за ремонт, в който се влагат хиляди левове. След това обаче, през 1998 година, е върната на притежателите и от този момент е необитаема.

Инициаторите на подписката ще потърсят отговори от общината и държавните институции за проблема с Пангаловата къща.

Подкрепилите петицията упорстват да се обясни цялата процедура към реституцията на къщата, която е монумент на културата и да се посочи дали притежателите са заплатили сумата, която страната е вложила за възобновяване и ремонт на постройката през предишния век.

Подписката в поддръжка на Пангаловата къща продължава .

Преди три години локалните поданици предложиха знаковата къща да се възвърне и в нея да се направи музей на абаджийството в чест на тогавашния й собственик абаджията Вълчо Пангала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР