Преди дни Европейският парламент гласува решение, според което Унгария, премиерствана

...
Преди дни Европейският парламент гласува решение, според което Унгария, премиерствана
Коментари Харесай

Защо България на Борисов и Нинова много прилича на Унгария на Орбан

Преди дни Европейският парламент гласоподава решение, съгласно което Унгария, премиерствана към този момент десетилетие от Виктор Орбан, предстои на наказания за нарушение на съществени европейски полезности. Българските евродепутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия се опълчиха на своите партийни „ семейства” (респективно ЕНП и ПЕС), с цел да застанат на страната на Орбан; само Светослав Малинов (ЕНП) и Сергей Станишев (ПЕС) поддържаха европейските си сътрудници. Ден по-късно водачът на Българска социалистическа партия Нинова обществено поддържа Орбан и жигосах европейските депутати, дали своят вот срещу неговата политика.

Не става дума за шепа безлични „ евро-чиновници”, нападащи „ гордия Орбан”, както ни се внушава от крайните национал-социалистически (и социал-нацитоналистически) кръгове. Става дума за Народното събрание на обединена Европа, чиито 751 депутати са директно определени от съответните европейцки народи. И не става дума за нахлуване против някакъв народен герой; а за наказване против човек, правещ подслон за кражбите на своите другари и фамилии и заради тази причина нарушаващ обикновени законови правила, изразяващи полезностите на Европа.

Според тазгодишен отчет на ОЛАФ (европейската работа, проверяваща обири на еврофондове), зетят на Виктор Орбан през днешния ден усвоява към една-трета от всички европейски фондове в Унгария, което го обогатява с към 1.5 милиарда евро годишно. В следствие от предходната година, Ройтерс разкрива, че група десетина маджарски „ бизнесмени”, събрала се около въпросния шурей и един съученик на унгарския министър председател, е усвоила общо към 9 милиарда евро обществени средства от 2010 година насам. А до момента в който преди 2010 година тази групичка е усвоявала под 2 % от цената на всички публични поръчки в Унгария, то към 2017 година този % чудодейно е стигнал 28 %.

За да се поддържа крадене в такива размери е наложително да се случат няколко неща.

Първо, да няма дейно налагане на закона. Защото, съгласете се, в случай че има професионални проверяващи, преследващи и законораздаващи институции, крадящите доста бързо ще се оказат в пандиза. Затова Виктор Орбан прекрати върховенството на закона в Унгария, като подчини правосъдните органи директно на своята воля.

Второ, да няма самостоятелни медии, които да си правят работата. Напомням дефиницията за такива, дадена още от Джордж Оруел, един огромен разбирач на диктаторския нрав: „ Журнализъм – това е да публикуваш нещо, което властта не желае да види публикувано”. Такива изявления в Унгария от дълго време няма, тъй като 100 % от всички медии са непосредствено подчинени на властта.

Трето, обществото да бъде уверено да не се вглежда прекомерно деликатно в делата на политиците си. За задачата е належащо, след ликвидирането на правораздаването и свободата на словото, да бъдат притиснати другите среди, в които се форимира публично мнение – неправителствените организации и университетите. И това Орбан към този момент направи, като прокара ред закони, правещи работата на Неправителствени организации на процедура невъзможна. Със закон се пробва да закрие и единствения частен (т.е. независим) университет в Унгария, а в последно време персонално диктува на държавните университети, какви предмети могат и какви не могат да преподават. Звучи като Туркменистан от времето на Сапармурат Туркменбаши Великолепни; само че се случва през днешния ден в Европа...

Европейският парламент гласоподава наказване за Унгария точно за тези три неща, а не, както смехотворно се изрече унгарският външен министър – тъй като било имало скрит план на „ либерални” политици, които желали да залеят Унгария с мигранти.

Защо тогава евро-депутатите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия застанаха не на страната на европейските полезности, а на Орбан? Отговорът е явен. С двете изключения (т.е. Малинов отдясно и Станишев отляво) представителите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия виждат в Орбан... себе си. И го бранят през днешния ден, с цел да може, в случай че на следващия ден Европарламентът се заеме с тях, неговите депутати да застанат на тяхна страна. ГЕРБ, да вземем за пример, към този момент практикува и трите гореописани нарушавания на европейските полезности, поради които Орбан се оказа осъден от Европарламента.

Колко индивида, мислите, „ усвояват” през днешния ден у нас парите на европейските и на българските данъкоплатци? Наистина, още не са сведени до 10, само че не са и 1 000. Публичните средства, предопределени от Европейски Съюз да стигат до хората, стигат до олигарсите. Според разнообразни български и интернационалните проучвания, повече от една-трета от всички пари на данъколпатците се крадат непосредствено по линия на публичните поръчки.

След като някой в България краде по метода, по който вършат хората към Орбан, то този човек ще би трябвало и да прави това, което прави Орбан. Да нарушава ежедневно европейските полезности, с цел да ги замести с азиатски произвол.

Дълбоко симптоматично е, да вземем за пример, че часове след гласуването в Европарламента, български и румънски проверяващи публицисти се оказаха свалени с лице върху земята и оковани в белезници от българската полиция. Защо? Защото раследваха нещо, което съгласно европейските полезности е неприемливо, само че съгласно азиатските е предписание: краденето на публични пари от компания, благосъстоятелност на другар на министър-председателя.

Досущ като в Унгария, властта в България е принудена да преследва свободата на словото, с цел да прикрива кражбите на свои другари. Досущ като в Унгария е принудена да ликвидира законността, с цел да могат тия другари да продължат да крадат. Оттук и неналичието на правосъдна промяна, както и появяването на изключителни наказателни органи, лишаващи жителите от обективен развой (случаят „ Иванчева”). Оттук и, сходно на Унгария, натискът върху български неправителствени организации, както и задаващият се напън върху частните университети (в които, оня ден се закани властта, кандидатстването щяло да бъде ограничавано).

България на Борисов и Нинова към този момент доста наподобява на Унгария на Орбан. Вместо европейски ред – произвол и азиатско крадене. Затова двете страни се поддържат. Не е изключено тия дни пропагандата на ГЕРБ да стартира да ни изяснява, какъв воин е Орбан (и изключително шурей му); Нинова към този момент потегли в тази посока.

Което би било смешно, защото във визията на Орбан на нашия район е отредена ролята на паркинг за мигранти, да вземем за пример. В програмна тирада от септември 2015 година, Орбан формулира своя отхвърли да приема каквито и да е мигранти с тезата, че те към този момент са си добре там, където са: „ Нищо не заплашва техния живот в Турция, в турските бежански лагери; нито има някаква заплаха за тях в Гърция, Македония или в региона към Белград”. България не е упомената само, с цел да може да се разчита на поддръжката на Борисов в основни моменти; само че България граничи и с Турция, и с Гърция, и с Македония, и със Сърбия.

По отношение на мигрантите, ползата на Унгария (да държи бежанците в нашия регион) и на България (да не ги държи) са радикално противоположни – факт, към който ГЕРБ и Българска социалистическа партия демонстрират незаконно безгрижие. Дали обаче има нещо привлекателно за българите в модела общество, построено от Орбан в самата Унгария?

Да стартираме с основното. Орбан твърди, че гради общество, което не е учредено върху човешките права, както е в Европа; а е учредено върху принадлежността на жителите към християнството и към унгарската етническа група. „ Унгария за унгарците-християни” – използвано ли е това към България?

За разлика от България, Унгария е етнически хомогенна страна. Доста над 90 на 100 от популацията е и християнско, и унгарско. Защото Унгария още през 1940-те години изтребва евреите си, а следвоенните мирни контракти и от 1919 година и от 1947 година отрязват от нея територии, в които живеят не-унгарци. България е напълно друга. Те не изтребва, а избавя евреите си; също така в нея живеят най-малко 15 на 100 мюсюлмани и най-малко 12 на 100 не-етнически българи. Няма по какъв начин да се провикнем „ България за българите-християни”, защото незабавно ще възникне въпросът: какво вършим с не-българите и с не-християните?

Затова България има интерес да се придържа не към схващанията на Орбан, а към схващанията на Васил Левски, съгласно който (нали помни?):

„ Братство всекиму, без да гледаме религия и националност... Всичките нации в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е обещано от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и прочие, каквито са, за всичките еднообразно ще е единствено в случай че припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!”.

България единствено печели от привързаността си към европейските полезности, последващи линията на Левски – т.е. към това разбиране за правата, съгласно което всички хора имат идентични права, бидейки хора; и съгласно което не може правата да са обвързани с генезис или вяра.

Да не приказваме за настойчивия апел на Орбан унгарците да не мислят за нищо друго, а единствено за „ труд, семейство, лоялност към Отечеството”. Едва ли е перспективна страната, в която никой не гледа, какво вършат държавниците (дали не крадат, например), тъй като единствените права, които съществуват, е човек да си наляга парцалите, да си гледа фамилията и да слави вождовете на Отечеството...

Накрая: нашите хубавци се заплесват по човек, който искрено не е добре в психическо отношение. Чуйте го, в огромната му предизборна тирада от февруари тази година, по какъв начин свързва Джордж Сорос (който, да не забравяме, преди време му заплати образованието в Оксфорд, а през днешния ден е разгласен за основен враг) с въпроса за мигрантите:

„...неотдавна един от главните идеолози на мрежата на Сорос... беше дочут да споделя, че преди години са създали загадка стратегия за отглеждане на Соросо-подобна човешка раса, наречена от тях сркомно Homo sorosensus... Аз ненадейно разбрах, че от тяхна позиция ние, хората които имаме страни, култури и вяра... сме безполезни. От тяхна позиция, мигрантите са по-добра суровина...”

Да затвърдим. Орбан има вяра, че в секрети лаборатории сътрудници на Сорос развъждат нова човешка раса, която да ашладисат върху мигрантите, откакто изтребят коренното европейско население. Съгласете се, последователите на теорията за „ плоска Земя” на този декор наподобяват като безобидни дилетанти.

Нашите представители в Европейския парламент поддържаха този човек – покриващ чудовищни по размера си обири, набожен в чудовищно по своята налудност тайни теории – в контраст на европейските полезности, които у нас развива още Васил Левски.

Помислете си за това, когато на следващия ден ГЕРБ, Българска социалистическа партия или техните другари стартират да се бият в гърдите, че са почтени, чисти като момински сълзи патриоти...

Романсът сред Салвини и Орбан може да унищожи Европейски Съюз

Защо Орбан и Салвини се оповестиха за съперници на Макрон

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР