Преди дни, екип от лекари от УМБАЛ Александровска, под ръководството

...
Преди дни, екип от лекари от УМБАЛ Александровска, под ръководството
Коментари Харесай

Революционен за България пейсмейкър имплантираха в Александровска болница

Преди дни, екип от лекари от УМБАЛ " Александровска ", под управлението на началника на Клиниката по кардиология проф. Кирил Карамфилов и на завеждащия Сектор по електрокардиостимулация към клиниката доктор Светослав Куртев, вградиха за първи път в България пейсмейкър от ново потомство на възрастен пациент с нарушавания в пулса, оповестяват от лечебното заведение.

Регистрацията на пейсмейкъра е осъществена в средата на предходната година от компанията производител Biotronik, и утвърдена от Европейските регулаторни органи като първият (и до този миг единствен) напълно регистриран пейсмейкър за физиологичен пейсинг.

За първи път в Европа пейсмейкърът е комплициран на пациент преди по-малко от 5 месеца, а имплантацията в Александровска болница се прави по едно и също време с множеството огромни реномирани центрове за кардиостимулация в Европа.



Освен опция за оптимална конфигурация при физиологичен пейсинг, новаторското устройство има и няколко други съвременни постижения на актуалната електрокардиостимулация, посочи доктор Куртев.

По думите му то има дарба за автоматизиран предсърден пейсинг при разпозната предсърдна аритмия, което разрешава на пациентите да излизат по-рядко от темп и да възвръщат естествения си темп от устройството автоматизирано, без да бъдат приети в болница, както до този миг.



Притежава концептуално нова, извънредно физиологична система за усъвършенстване на сърдечната периодичност по време на натоварване, която е основана на премерване на стойности на сърдечен импеданс (Closed Loop Stimulation) и за разлика от предходните такива, има и опция да усъвършенства импулсите, подавани към сърцето, даже при прочувствено натоварване. Всичко това, потвърдено в клинични изследвания, покачва опциите на пациентите при придвижване и понижава риска от пораждане на сърдечна аритмия. Не на последно място, новият пейсмейкър е съчетаем с всички съвременни видове ядрено-магнитен резонанс (MRI), като обезпечава автоматизирано препрограмиране в безвреден режим, без да се постанова това да се прави от доктор преди или след проучването.

От идната седмица новаторският пейсмейкър ще се вгради рутинно в кардиологичната клиника, увери доктор Куртев и акцентира, че този тип терапия удължава живота на пациентите с ритъмно-проводни нарушавания и сърдечна непълнота, и им разрешава да водят и пълностоен обществен живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР