Преди дни две жени на 40 и 43 години бяха

...
Преди дни две жени на 40 и 43 години бяха
Коментари Харесай

Случаят в Свищов – къща на ужасите или преувеличен проблем

Преди дни две дами на 40 и 43 години бяха открити от полиция и чиновници на обществените служби в къща в Свищов. Твърдеше се, че са психологично заболели и са заключени от личната им майка. Срещу нея беше подаден сигнал, че държи дамите под ключ в продължение на години. На дома беше лепнато клеймото „ Къщата на ужасите “.

Пред bTV майката Пепа Цветанова съобщи, че не знае кой и за какво е подал сигнала, само че той не дава отговор на истината .

Тя изясни, че по принцип дъщерите ѝ живеят и работят в София, само че от към седмица са в Свищов, като не е правилно, че не са излизали.

По думите ѝ тя самата живее с 400 лева пенсия и каквото изкара от градината, а дамите работят и съумяват да се оправят сами. Тя им обезпечава храна, която праща по рейсовете, по тази причина и пазарувала повече, както са забелязали съседи.

Цветанова сподели и че през вчерашния ден двама лекари са прегледали дъщерите ѝ и са удостоверили, че са душевен здрави. „ Но ще се разболеят, към този момент трети ден не могат да спят – непрекъснато малките екрани, полиция, всичко... “.

Майката добави, че нямат потребност от помощ . Призна, че преди пет години едната е посетила психиатър, тъй като не можела да спи, само че той споделил, че е „ безусловно естествена “. Към този миг дамите не желаят да застанат пред камера, тъй като изпитват стеснение.

Проверката на институциите обаче е потвърдила, че те са лица в риск , без да се прецизира от какво. Социалните служащи отхвърлиха присъединяване в предаването с претекста, че към момента се води следствие.

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев уточни, че са подхванати ограничения незабавно след сигнала. Проверката на районната прокуратура и обществените служби към момента тече, само че през вчерашния ден той е посетил дома и е разговарял с дамите. Те нямат естествените битови условия, в които би трябвало да живее едно семейство, регистрира Генчев.

Оттук нататък следва да помогнем на фамилията, да го снабдим с най-необходимото – бойлер, да се оправи електричеството, имат потребност от облекла, обувки, чаршафи, одеяла, сподели още той.

Вижте повече във видеото: --> Според доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатрията в Курило, в тази ситуация става въпрос за психологично заболели дами, чиято майка се срами от заболяването , тъй като у нас „ това води до заклеймяване, отлюспване, уединяване и тежка дамга “.

По думите ѝ доста постоянно родителите не одобряват, че децата им имат психологична болест, пробват да оправят нещата с билки и врачки, а заболяването си се развива.

Гълъбова разяснява, че майката е „ мощно обезпокоена жена, която си измисля отговори, които да се харесат . Условията, в които живеят, са странни, за интелигентни, образовани хора, както тя твърди. Изглежда там има съществени проблеми, свързани може би с психологична болест и то от доста време “, сподели гостът.

По-важният въпрос за нея е за какво съседите не са реагирали по-рано. Свищов е дребен град и хората се познават, посочи Гълъбова.

Тя изясни, че в Закона за здравето има процедура за настаняване за наложително лекуване . Процедурата може да се задейства даже срещу волята на пациента и фамилията. На процедура всеки може да подаде тъжба в съответната районна прокуратура, че някой има държание, с което може да заплаши себе си или близките. Тогава съдът преценя дали този човек следва да бъде настанен за наложително лекуване, сподели Гълъбова.

На въпрос дали може да става въпрос за боязън или позор какво ще кажат хората, тъй като са небогати и няма какво да носят, Гълъбова уточни, че страхът може да бъде синдром на психологично заболяване.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР