Преди дни депутати внесоха предложение за промяна в Закона в

...
Преди дни депутати внесоха предложение за промяна в Закона в
Коментари Харесай

Спорна поправка ще разреши тюлени да участват в представления във варненския делфинариум

Преди дни депутати внесоха предложение за смяна в Закона в отбрана на животните, с която да се позволи потреблението на тюлени в представления. За това предизвести в обществените мрежи Явор Гечев от " Четири лапи ".
„ Начинът, по който това се прави, е чист лобизъм. С смяната се цели да се легализират представленията с два морски лъва в Делфинариума във Варна ”, изясни Гечев в изявление за bTV
Там от повече от две години има два морски лъва, които се употребяват за фотоси с туристите.
„ По мои данни до момента не са употребявани в представления и нямат право да го вършат. Явно оттогава се пробват да вкарат промени в законодателството. Самият факт, че са в Делфинариума е подозрителен ”, на мнение е Явор Гечев.
От Делфинариума обясниха, че още при построяването му са планувани басейни за развъждане на морски лъвове.
„ До 1997 година имахме шоу и с тюлени. През 2013 година ни беше препоръчано от нашия първи треньор да има още веднъж такова шоу. Ние купихме едно тюленче от цирк, който се е разпаднал. След една година купихме още един от същия тип, с цел да си вършат компания ”, изясни Цветан Станев, биолог на Делфинариума.
Той посочи, че няма европейска инструкция, която да не разрешава шоу с тюлени и делфини.
„ Няма инструкция, само че има доста страни, които са въвели по-стриктни ограничения, в сравнение с са в европейските страни. В България от 2008 година са неразрешени представленията с диви животни като се изключи делфините. Такава страна от няколко години е Холандия, откъдето е пристигнало едното морско лъвче. Там през 2014 година не разрешиха представленията с всевъзможен тип диви животни ”, изясни от своя страна Явор Гечев.
От ГЕРБ, които оферират измененията, на този стадий обявиха, че ще се въздържат от коментар.
Преди две години бебе делфин умря в Делфинариума. Цветан Станев изясни, че случаят не е станал в неремонтирана шахта, както се твърдеше. През нощта е имало токов удар. Включила се е помпа, която е зомукала животното, което е било във водата.
Преди няколко дни имаше и още един случай, при който бебе делфинче умря. Твърдеше се, че случаят е станал по време на зрелище. От Делфинариума обаче обясниха, че след раждането е имало нарушено другарство с майката.
" За пет години в Делфинариума са умряли пет делфинчета и едно тюленче. Това изрично значи, че изискванията не дават отговор даже на минималните стандарти за развъждането на тези животни. Там те се изтезават и не оцеляват. Там смъртността е
доста по-висока, в сравнение с е междинната смъртност в други делфинариуми. Ако се разрешат и представленията с тюлени, това ще бъде един пъкъл за животните ", безапелационен бе Явор Гечев. По думите му законодателят даже би трябвало да намерения за това да забрани и представленията с делфини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР