Преди дни дъщерята на мои приятели и неин състудент прекрачиха

...
Преди дни дъщерята на мои приятели и неин състудент прекрачиха
Коментари Харесай

Всеки час четирима българи напускат страната ни, за да търсят по-добър живот в чужбина

Преди дни дъщерята на мои другари и неин състудент прекрачиха Терминал 2 и отлетяха зад океана. Тя, приключила микробиология, той - електроинженерство. И двамата с няколко специализации в чужбина и сполучливо притежаване на по два непознати езика. Две години си търсеха работа у нас, само че в последна сметка девойката се трудеше като продавач на пици, а младежът разнасяше колета в спедиторска компания.
Трима съседи, биолог, доктор и финансист, към този момент са Лондон, Дюселдорф и Берлин. Там имат прелестна работа, трудят се крепко и бележат триумфи. Е, идват в България за празниците, само че споделят, че няма да се върнат вечно. Жалкото е, че по стъпките им потеглят десетки хиляди младежи. Според статистиката всеки час четирима българи напущат страната ни, с цел да търсят по-добър живот в чужбина. Стряскащите данни сочат, че нaпycнaлитe Бългapия пpeз пocлeднитe тpи дeceтилeтия ca близо 1 млн. души. Около половината от тях живeят в дpyги cтpaни oт Eвpoпeйcкия cъюз и Eвpoпeйcкoтo икoнoмичecкo пpocтpaнcтвo, оcнoвнo в Иcпaния, Гъpция, Гepмaния, Beликобpитaния и Итaлия. Над 400 000 наши емигpaнти обитават Typция, а малко над 100 000 са в Ceвepнa Aмepикa.
Населението на България

ще продължи да понижава и през идващите две десетилетия

Това едва ли е непредвидена вест за множеството хора, само че последната прогноза за броя на българите, направена от Българска академия на науките, доближава до още по-песимистични заключения. Очакванията на специалистите са през интервала сред 2015 и 2040 година българите да намалеят с 20% и ще станат малко над 5,7 млн. души. И то освен поради демографската рецесия, а и тъй като от ден на ден нашенци прекрачват граничната преграда.
Освен спад на абсолютния брой на популацията специалистите регистрират и промени в структурата му. Логично делът на младежите до 20 години ще се резервира, само че този на възрастните над 65 година ще нарасне доста. България и в този момент е една от страните с най-голям дял на възрастното население, а задълбочаването на този проблем ще докара до голям брой опасности. Един от тях е обвързван с пазара на труда, защото работната мощ ще понижава. Успоредно с това по-малкият брой работещи ще би трябвало да обезпечи обществена поддръжка за все по-голям брой възрастни, което слага обществените финанси пред риск.
Младежката безработица към този момент има застрашителни размери и съгласно някои проучвания доближава 170 000 без прехранване. Не разясня степента на просветеност и обща просвета на поколението, тъй като би трябвало да хапем устни и да скърцаме със зъби. И всичко това се случи пред очите ни, а ние мълчахме. И се правехме, че не разбираме, че

образованието, което бе единствената ни унаследена родова полезност

девалвира страховито. Всъщност всички заедно позволихме да ни смажат като нация и като персони...
Управляващите не престават за протягат ръка с мръсни ръце и да се ровят нечистоплътно в образованието, културата и опазването на здравето. Така и не съумяваме да опазим децата си от чудовищата, които властта извади от приказките и ги прати да дебнат малчуганите по улиците и в учебните заведения.
Министерства, организации и НПО-та, които сякаш работят за децата, по този начин и не могат да посочат вероятността и ясния път, по който да се премине, с цел да се трансформират нещата. Напротив, те вършат пътечките все по-трънливи и прекосяването им е невероятно.
Затова все по-често чуваме млади майки да се заканват с болежка, че децата им няма да останат в България. "Има чудесни колежи в Европа. Да отива и да не се връща повече ", е тъжната фантазия на множеството родители. Голяма част от тях овреме заделят пари и наблюдават влиятелните учебни заведения зад граница. Защото, в случай че се погледнат уеб страниците, които оферират работа, ще лъсне простата истина. Те оферират междинни заплати от по 600-800 лева При шанс и малко повече. Не е загадка, че доста младежи работят на по 2-3 места. За влиятелните специалности, в случай че имаш опит, възрастта ти е несъответствуваща. Ако тя е добра, нямаш пък опит. И

младежите влизат в обаян кръг, от който излизане няма

Защото те желаят през днешния ден, в този момент, тук и незабавно да стартира летящият им старт.
Много от моите другари се пробваха да се завърнат вкъщи, откакто приключиха образованието си и натрупаха опит в чужбина. Повечето от тях обаче си потеглиха наново от България. Отговорът за повторния им "избор " беше, че средата у нас е нездрава.
Разбира се, в случай че разгледаме по-отблизо "картината ", тя става още по-тревожна и демонстрира, че у нас няма съответна тактика за образоване и поощряване на младежите. Международният Индекс на правото на благосъстоятелност слага страната ни на 85 място в света поради неуважението на правото на частна благосъстоятелност. В последния си отчет организацията, която мери върховенството на закона в 113 страни, класира страната ни на 55 място след страни като Ботсвана, Тринидад и Тобаго и Монголия. Глобалният показател на предприемачеството, който мери "здравето " на тази среда в 139 страни, класира България 69-та след Казахстан, Мароко, Македония и други
Излишно е да напомням, че

България има едно от най-високите равнища на младежка безработица в Европейски Съюз

Не на последно място, държавните институции нормално са враждебни към младите българи, образовани в чужбина. Въпреки, че един от основните цели на българското председателство на Съвета на Европа сякаш беше бъдещето на младежите, държавното управление на България съзнателно отхвърли да си взаимодейства със сдружения на млади одобрени български експерти в чужбина, с цел да приготви дневния ред по този "приоритет ".
Ясно е, че ролята, която България си присвоява, ролята да дефинира дневния ред за бъдещето на младежите в Европа, напълно не й приляга. Правителството очевидно е късогледо и гледа, както старите хора споделят, единствено личния си пъп. Бърз обзор на квалификациите на министрите в кабинета, или по-скоро на неналичието на такива, работи обезкуражително на всеки, който има вяра в цената на образованието. Имаме потребност от фрапантни промени, само че до момента в който се събудим, може и да е късно за смяната.

Корупцията, неналичието на промени и на благоприятни условия за еднакъв старт

потреблението на властта като средство за набиране на персонална полза и обсебването на страната от елити и частни ползи, са измежду главните претекстове на младите българи с добра подготовка да напущат родината си. Това установяват специалистите на Световната банка. Почти половината от българите към момента живеят в риск от беднотия или обществено изключване. Експертите са безапелационни, че България неотложно би трябвало да пристъпи към осъществяването на три съществени пакета от промени, свързани с метаморфоза на работата и структурата на държавната администрация. Или на елементарен език това значи да бъде отстранена непотребната администрация във връзка с бизнеса и непознатите вложения. Нужно е да се усъвършенства качеството и достъпът до обществени услуги като образованието и опазването на здравето, в които се наливат големи средства, без никакъв действителен резултат. От Световната банка предлагат да се обновят транспортната и техническата инфраструктура, тъй като без значение от шумно рекламираните от държавното управление триумфи в тяхното възобновяване, качеството им остава надалеч от мечтаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни непознати вложения в страната.
Стиховете на Дебелянов "да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне " звучат все нереално и по-далечно за значително българи зад граница. Мнозина от тях към момента пазят корените си, само че и те ще се изгубят след няколко генерации, дружно с традициите, обичаите и езика.
Понякога приказката на нашенците в чужбина има благополучен край. Често пъти той е печален. Защото единствено оня, който е споделил вечно довиждане на родината, знае какво е

да си непознат в непозната страна


И му остава да си припява "Облаче ле, бяло ", да се чува с обичаните си хора по скайп, да тъжи и да си поплаква за тях.
В днешния световен свят на отворени порти е напълно обикновено всеки да поеме към хоризонта, който го притегля. Страшната истина, която властимащите не желаят да осъзнаят обаче е, че децата ни не желаят да са плебеи и не желаят да служат на алчната и завистлива навалица от корумпирани служители, които ги тъпчат и неглижират. България остава без лекари, без инженери, без експерти, без деца, тъй като тук не им разрешават да са притежатели на облагите от знанията и да могат да слагат сами цена на труда си.
И до момента в който страната ни е мащеха за тях, а ръководещите нехаят, от ден на ден родители с насълзени очи ще изпращат своите чеда зад граница, до момента в който някой финален не хлопне вратата и не постави катинара на Родината ни България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР