Преди дни бяха представени новите идеи за райониране в България.

...
Преди дни бяха представени новите идеи за райониране в България.
Коментари Харесай

Алексиев: Разделянето на страната на 4 района на планиране има най-голяма икономическа логика

Преди дни бяха показани новите хрумвания за райониране в България. Новите оферти на районния министър са съобразени с идния нов интервал за обмисляне и разпределянето на средствата от европейските структурни фондове след 2020 година до 2027 година Първият вероятен вид планува 5 района на обмисляне. Вторият вид предлага 4 стопански региона. Третият вид планува опазване броя на регионите, само че с изменен обсег.

Според икономиста Явор Алексиев , и трите разновидността на промяна са задоволително добре премислени, само че осъществени до 2020 година, каквато е концепцията, биха стъпили на остарели статистически данни и може да се окаже, че след преброяването през 2021 година няма да подхождат с условията за броя и структурата на популацията.

Най-малко значимо от позиция на районното развиване е тъкмо това разделяне, то ще има своя резултат по линия на европейските средства. Не би трябвало цялата районна политика да зависи от европейските средства. Икономиката се случва макар и редом с европейските средства, а те сами по себе си не са задоволителни да извърнат един или различен регион, икономическото и общественото положение. За действителната стопанска система ще са по-важни идващите промени - общинската и фискалната децентрализация. 

Разделянето на страната на 4 региона на обмисляне в най-голяма степен отразява социално-икономическото равнище на развиване на районите и съдържа най-голяма икономическа логичност, счита Алексиев. За задачите на икономическото развиване би трябвало да се работи най-много по инфраструктурната съгласуваност. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР